Exercitiul de Stress Test realizat de catre ASF reprezinta un proiect-pilot, bazat pe un scenariu de o severitate dusa la extrem, a carui metodologie nu a mai fost niciodata testata sau calibrata pe nicio piata din Uniunea Europeana, apreciaza Remi Vrignaud, presedinte al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) si CEO Allianz-Tiriac Asigurari.

"Testul de stres realizat de ASF pleaca de la scenarii extreme si improbabile. Acestea combina factori de risc specifici activitatii de asigurari (producerea de riscuri catastrofice severe: cutremur, inundatie), cu aparitia de deficiente de provizionare si de incapacitate de plata ale reasiguratorilor internationali", arata Remi Vrignaud (foto).

In plus, arata seful UNSAR, rezultatele testului de stres si exercitiului de evaluare a activelor si pasivelor (BSR - Balance Sheet Review) au la baza "date financiare referitoare la activitatea companiilor de asigurari, mai vechi de un an, acestea fiind furnizate pentru perioada care s-a incheiat la 30 iunie 2014". Cu toate acestea, spune el, "testul de stres a fost foarte util, deoarece a subliniat ca fara reasigurare nu se poate!"

Remi Vrignaud: Piata de asigurari poate face fata unui cutremur sever

Presedintele UNSAR a precizat, in aceste conditii, ca industria asigurarilor din Romania poate face fata "fara probleme" obligatiilor de plata in cazul unui eveniment catastrofal. "Doua treimi din rezultatele negative obtinute in urma testului de stres vin doar de la un asigurator. Capacitatea de despagubire disponibila membrilor UNSAR, prin protectiile de reasigurare cumparate pentru 2015, se ridica la peste 1,45 Miliarde euro, cu aproape 60% peste simularea efectelor unui cutremur precum cel din 1977 pentru proprietatile asigurate astazi in Romania, estimata la 909 Milioane euro, conform analizei realizata de AON Benfield, cel mai mare broker de reasigurare din lume, recunoscut ca expert in plasamentul riscurilor catastrofale".

UNSAR apreciaza ca scenariul utilizat de ASF la testul de stres pentru expunerea la cutremur este extrem de sever, deoarece combina riscul producerii unui cutremur major cu intrarea in incapacitate de plata a reasiguratorilor - fapt cel putin improbabil, in opinia asiguratorilor. Societatile membre UNSAR care subscriu riscuri de catastrofa detin peste 80% din piata asigurarilor de bunuri si proprietati din Romania.

"Chiar si intr-un scenariu de severitate dusa la extrem (care, repetam, combina aparitia unei catastrofe de tip cutremur major cu incapacitatea de plata a reasiguratorilor, fara a tine cont de ratingurile acestora - atentie, toti in acelasi timp - cu inflatia daunelor si cresterea pretentiilor pentru sume aflate in litigiu), cei mai multi dintre asiguratori vor fi in masura sa plateasca daunele asumate, cu pretul diminuarii ratei de solvabilitate", argumenteaza Remi Vrignaud.

In ipoteza improbabila data de scenariile extreme luate in calcul de ASF, "faptul ca marja de solvabilitate este afectata, nu echivaleaza cu a nu putea plati obligatiile de despagubire. De altfel, situatii in care cerinta de capital de solvabilitate a scazut sub nivelul cerut de regimul Solvabilitate II pot aparea si pentru scenarii mult mai putin severe, situatii ce s-au inregistrat si in cazul altor teste de stres realizate in tari cu economii mature. Acest lucru nu inseamna ca respectivele societati nu sunt in masura sa-si respecte obligatiile", mai spune seful Allianz.

UNSAR considera neconforma cu realitatea afirmatia cum ca "nici un asigurator (mai putin o companie care practica exclusiv asigurari de viata) nu ar fi putut sa plateasca despagubirile in caz de cutremur major. Dincolo de eventuale vulnerabilitati punctuale, cele mai multe dintre ele cunoscute si inainte de publicarea rezultatelor la testul de stres, sistemul asigurarilor private din Romania este unul functional si poate face fata obligatiilor de plata asumate aferente expunerilor la riscuri catastrofice severe", potrivit lui Remi Vrignaud.

Infiintata in 1994, UNSAR reprezinta 26 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri