Legea amnistiei fiscale a intrat in vigoare vineri, astfel ca o serie de obligatii fiscale care fost stabilite abuziv de Fisc vor fi anulate, precum si cele provenite din reincadrarea activitatii independente in activitate dependenta sau din stabilirea de contributii de sanatate pentru venituri mici.

Proiectul prevede anularea unor obligatii fiscale stabilite in mod abuziv de catre organele fiscale, fiind legat de reincadrarea activitatii independente in activitate dependenta, in mod abuziv. Actul normativ se refera si la anularea obligatiilor fiscale ale salariatiilor care au primit indemnizatii de delegare, cum ar fi diurnele, pe care organele fiscale le-au considerat salarii.

Totodata, vizeaza persoanele care au obtinut venituri sub nivelul salariului minim pe economie si au fost obligate sa plateasca contributii de sanatate la nivelul salariului minim pe economie. O alta modificare se refera la persoanele fizice autorizate care au depasit plafonul de venituri si trebuia sa se declare ca platitor de TVA.

Legea a fost aprobata de Camera Deputatilor, for decizional, in 24 iunie, si a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis aproape o luna mai tarziu, in 20 iulie. Astfel, obligatiile de plata stabilite de ANAF in urma reincadrarii activitatilor independente in activitati dependente pana la 1 iunie vor fi sterse. Guvernul a admis cã normele legislative nu au fost foarte clare in momentul in care unele activitati au fost inregistrate ca independente, beneficiind de unele scutiri fiscale, in loc de dependente.

Legea anuleaza obligatiile fiscale rezultate in urma reincadrarii veniturilor din activitati independente (PFA/PFI) si in cazul reconsiderarii unor venituri deductibile ca activitati dependente, precum diurnele soferilor de transport international sau ale veniturilor celor recrutati ca agenti de munca temporara, obligatii aparute pana la 1 iunie 2015 si neachitate, inclusiv diferentele de TVA aferenta veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuala.

Anul trecut erau inrregistrate 582.940 de persoane fizice autorizate (PFA) si 58.211 de persoanele fizice independente active.

ANAFa reincadrat veniturile realizate din profesii libere practicate de PFA in diverse domenii, de liber profesionisti (medici, arhitecti, experti contabili, consultanti fiscali, evaluatori, executori judecatoresti, avocati) si de unele persoane fizice care au incasat venituri pe drepturi de autor.

Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorata de persoanele care aveau venituri extrasalariale foarte mici se anuleaza, dupa ce au fost numeroase cazuri de persoane la nivel national care au primit decizii de impunere cu sume de plata de peste 400 de lei pentru venituri de 1 leu sau 5 lei, provenite din dobanzi bancare pentru alocatii sau din castiguri aferente actiunilor detinute la SIF-uri.

Potrivit actului normativ, nu vor mai plati CASS retroactiv cei in cazul carora baza lunara de calcul a contributiei de sanatate este mai mica decat salariul minim brut pe tara aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014 si neachitata pana la data intrarii in vigoare a legii, respectiv 31 iulie.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, declara la sfarsitul lunii iunie ca ministerul de resort va cauta solutii si pentru cei care au platit deja obligatiile fiscale prevazute in proiectul de lege privind anularea unor obligatii fiscale.

"Partea buna este ca am gasit impreuna o solutie pentru situatiile nefericite in care Fiscul putea sa aplice acele amenzi sau penalitati. Vom vedea exact ce se intampla si cu cei care au fost de buna credinta si au platit obligatiile respective", a spus Teodorovici. Intrebat ce se va intampla cu cei care au platit deja obligatiile respective, ministrul a precizat ca se va cauta o solutie pentru acestia.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri