Banca Nationala a Romaniei (BNR) va incerca sa tempereze presiunile de intarire a leului, dupa ce moneda nationala s-a apreciat, iar cursul a coborat joi aproape de zona de confort a bancii centrale, estimeaza analistii ING Bank Romania, citati de Mediafax.

"Leul a castigat joi 0,2% si a incheiat ziua aproape de 4,4070 lei/euro. O crestere puternica a volumelor de tranzactionare si directia contrara regiunii sugereaza un ordin comercial mare. Volumele au fost de peste doua ori mai mari decat media zilnica din iulie. Interesul de vanzare pe euro/leu a dominat toata ziua, iar perechea a testat pentru putin timp nivelul de confort al BNR de 4,40 lei/euro, dar nu a reusit sa treaca de acesta. Suntem de parere ca banca centrala va incerca sa tempereze presiunile de intarire a leului pe termen mediu pentru a evita presiuni suplimentare de scadere asupra inflatiei, care va ramane negativa pana in iunie 2016, in estimarea noastra. Daca interesul de vanzare s-a epuizat, credem ca euro/leu ar trebui sa se intoarca in intervalul de 4,4100 - 4,4300 lei/euro in asteptarea unei directii din partea stirilor internationale", afirma intr-o nota catre analisti si investitori economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.

Cursul de schimb anuntat de BNR a scazut, joi, cu 1,17 bani, la 4,4075 lei/euro. Rata de referinta a coborat pe parcursul acestui an doar pentru o zi sub pragul de 4,4 lei/euro, pe 9 aprilie, cand BNR a anuntat un curs de 4,3965 lei/euro.

Preturile de consum au scazut in iunie cu aproape 3% fata de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente si bauturi la 9% de la 1 iunie, iar rata anuala a inflatiei a ajuns in teritoriu negativ, la -1,6%, pentru prima data in ultimii 25 de ani, influentata de ieftinirea alimentelor cu 6,4%, potrivit datelor INS.

BNR estimeaza pentru finele acestui an o rata anuala a inflatiei de 0,2%, in coborare de la 2,1% ca urmare a reducerii TVA la 9% de la 1 iunie, in lunile de vara si toamna scazand spre minus 1%, in timp ce pentru decembrie 2016 proiectia a fost revizuita de la 2,4% la 1,9%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri