Este bacsisul un venit care trebuie impozitat sau reprezinta doar un cadou venit in urma unui act voluntar care-i priveste doar pe cei implicati si nu si pe autoritati?

Daca sunt multumita de faptul ca un ospatar mi-a adus apa pentru copil la temperatura ideala sau ca o coafeza m-a facut sa par cu ani mai tanara, am voie sa le multumesc? Le pot da un cadou, pentru ca le sunt recunoscatoare? O ciocolata, sa zicem. Pot! Si daca, in loc de ciocolata, le las contravaloarea ei in lei? Unde se termina cadoul si unde incepe bacsisul? Ce impozitam, de fapt?

O masura gandita pentru a creste colectarea de taxe si a diminua evaziunea a starnit controverse si a adus in spatiul public romanesc, pentru prima oara, discutii despre legitimitatea si legalitatea bacsisului. In Europa, exista tari in care impozitarea bacsisului este reglementata, in asa fel incat statul are de castigat, iar abuzurile la adresa clientilor sunt impiedicate.

In Franta, de exemplu, unitatile de alimentatie publica adauga pe nota de plata o suma ce reprezinta15% din valoarea totala a consumatiei. Este vorba de "service compris", adica servicii incluse si reprezinta un fel de bacsis, taxabil, dupa cum impune legea. In anumite zone, turistii obisnuiesc sa lase oricum bacsis, separat de „service compris” intre 5% si 10% din valoarea consumatiei. In acest caz, patronii impart toata suma stransa din bacsis angajatilor. In majoritatea cazurilor, sumele sunt declarate si taxate de autoritati prcum un salariu brut.

In Marea Britanie, de asemenea, bacsisul este impozitat. Taxele, insa, sunt aplicate in mod diferit in functie de cum este achitat bacsisul, cash sau card. In functie de situatie, beneficiarul bacsisului trebuie sa achite autoritatilor impozit pe venit, asigurari sociale separat sau cumulat.Metodele de plata sunt stabilite in baza unui cod eliberat de Fisc. In cazul unitatilor de alimentatie publica, serviciile suplimentare sunt trecute pe nota de plata. Indiferent ca este vorba de un bacsis achitat de client obligatoriu, voluntar sau daca proprietarul localullui colecteaza tot bacsisul strans intr-o zi si il imparte angajatilor sub forma de un bonus salarial, suma este impozabila in functie de legea impusa de Fiscul britanic.

In Ungaria, exista o legislatie flexibila, intrucat bacsisul poate fi scutit de taxe sau poate contribui la pensia beneficiarului dupa aplicarea unui impozit de 15%. Aceasta regula se aplica doar in cazul angajatilor unitatilor de alimentatie publica. In cazul altor domenii, cum ar fi cel medical, bacsisul este considerat venit si se impoziteaza precum orice alt venit. Legea impune un acord scris sau verbal din partea angajatorului pentru ca angajatul sa poata primi sau accepta bacsisul, indiferent de domeniu. Raportarea fiscala a bacsisului este greu de controlat in Ungaria si depinde foarte mult de optiunea beneficiarului. Pana in 2011, impozitarea acestui venit nu a fost reglementata in Ungaria. Actuala lege, aplicata de vecinii din vest, ar putea suporta optimizari, intrucat s-ar putea reflecta si in alte domenii decat cel al alimentatiei publice, reglementand mai bine acest venit.

In Italia, bacsisul, numit „la mancia”, nu reprezinta o practica intalnita. Majoritatea restaurantelor adauga pe nota de plata un cost, impozitabil, pentru servicii, numit „coperto”. In majoritatea cazurilor, clientii prefera sa rotunjeasca nota, restul neincasat fiind considerat bacsis. In unele cafenele, in special in zonele turistice, exista cutii pentru „la mancia”, insa aceasta nu e o practica raspandita.

La polul opus este Austria. Din 1999, acest stat a scutit de taxe bacsisul. Populatia a reactionat pozitiv la aceasta masura, intrucat clientii stiu ca banii lasati pentru diverse servicii raman in integralitate la beneficiar si, astfel, nu trebuie sa cedeze o suma mai mare, din cauza unor posibile impozite. Intrucat salariile angajatilor din domeniul alimentatiei publice sunt plafonate la un nivel scazut, scutirea de taxe a bacsisului a reprezentat o masura bine primita de toata populatia.

In Statele Unite ale Americii, unde bacsisul strecurat in buzunarul unui bellboy care duce bagajul la camera sau baiatului care aduce pizza face parte din cultura fiecarui stat, autoritatile incearca sa scoata in ilegalitate sau sa reglementeze acest venit.

In prezent, in Romania se aplica Legea impozitarii bacsisului. Chiar daca Parlamentul a votat pentru suspendarea actului normativ, hotararea nu a fost inca promulgata de Presedinte si ulterior publicata in Monitorul oficial iar in acest moment bacsisul trebuie declarat si impozitat.

Cuvantul bacsis provine din limba persana si a fost preluat in turca sub forma bahsis. Termenul defineste plata unui serviciu personal, cuvenit. Cu alte cuvinte, este vorba de o actiune asumata care ne duce cu gandul mai degraba la un cadou. Doar ca respectivul dar nu ia forma unui obiect ci a banilor.
Tine de cultura fiecarui stat, de situatia economica a anumitor bresle sau de bunavointa fiecarei persoane sa recompenseze anumite servicii.

Discutarea mdificarilor legislative este benefica, doar astfel, indiferent de decizia luata de autoritati, poate exista un cadru legal bine definit si justificat, care sa nu lase loc de interpretari. In legislatia autohtona, cadoul este reglementat in Codul Fiscal, doar in relatia dintre o persoana juridica si o persoana fizica. Vorbim aici de bonuri cadou scutite de taxe si impozite sau indemnizatii acordate de angajator in limita unui plafon.

Sursa foto: Bacsis / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri