BRD Groupe Societe Generale a inregistrat in primul semestru un profit net de 270 milioane lei, de peste doua ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, fiind imbunatatit costul riscului, iar activele au urcat cu 4,24%, revenind la nivelul de la finele anului 2013, de 47 miliarde lei.

Soldul creditelor brute la nivelul sistemului bancar romanesc a scazut la finele lunii iunie 2015 fata de finele lunii iunie 2014 (-0,6%*) ca urmare a diminuarii stocului de credite pentru companii. Pe segmentul persoanelor fizice, volumul creditelor de consum denominate in lei a inceput sa dea semne de ameliorare, creditele pentru locuințe pastrandu-si totodata trendul pozitiv. Fata de sfarsitul lui 2014, soldul creditelor brute a consemnat un avans de 2,2%*, inregistrandu-se evolutii favorabile pe ambele segmente. Atat economiile persoanelor fizice cat si ale companiilor au inregistrat cresteri fata de 30 iunie 2014, astfel ca soldul total al depozitelor a urcat cu 7,3%.

Soldul creditelor nete acordate de Grupul BRD a ajuns la nivelul de 27,0 miliarde LEI, in scadere cu 2,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut pe fondul scaderii portofoliului de credite pentru IMM, insa a inregistrat un avans de 1,1% fata de 31 decembrie 2014 beneficiind in continuare de cresterea portofoliului de credite acordate persoanelor fizice si a celui de mari clienti corporativi.

“Rezultatele robuste inregistrate in primul semestru din 2015 constituie rasplata politicii active de gestionare a riscurilor si a eforturilor de reducere a costurilor, si ofera inca o data dovada soliditatii modelului de banca universala implementat de Grupul BRD. Totodata, activitatea de creditare incepe sa dea semne pozitive, avand in vedere imbunatatirea sustinuta a volumului de credite nou-acordate persoanelor fizice si marilor clienți corporativi, si cresterea fata de trimestrul anterior a veniturilor bancare din activitatea de baza”, a declarat Philippe Lhotte (foto), CEO al BRD.

Creditele nete acordate persoanelor fizice au ajuns la 17,0 miliarde LEI, in urcare cu 2,6% fata de 30 iunie 2014 si cu 2,4% fata de 31 decembrie 2014. Cresterea a fost sustinuta in principal de avansul stocului de credite pentru locuinte. Volumul creditelor pentru locuinte nou-acordate in cursul perioadei ianuarie – iunie 2015 s-a majorat substantial la circa 0,8 miliarde LEI (+78% fata de prima jumatate a anului 2014), ca urmare a pozitiei de top a BRD in cadrul programului Prima Casa (valoarea creditelor noi Prima Casa a reprezentat 76% din totalul creditelor noi pentru locuinte) si interesului in crestere pentru credite imobiliare standard. Volumul creditelor noi acordate persoanelor fizice a fost de 2,4 miliarde LEI in primele sase luni din 2015, in crestere cu 18% fata de perioada similara a anului trecut.

Soldul creditelor nete acordate categoriei de mari clienti corporativi a inregistrat o crestere de 6,6%* fata de 31 decembrie 2014, si de 2,8% fata de 30 iunie 2014, fiind o dovada a pozitiei importante a BRD pe acest segment foarte competitiv.

Depozitele Grupului BRD au crescut cu 9,5% fata de 30 iunie 2014 si cu 4,9% fata de 31 decembrie 2014, ajungand la 37,7 miliarde LEI ca urmare a unei bune activitati de atragere de economii de la clientii retail si non-retail. Depozitele populatiei au inregistrat un avans peste cel al pietei, beneficiind in special de cresterea sustinuta a conturilor curente (+23,6% an/an). Baza importanta de depozite, reprezentand 89,4% din totalul datoriilor, alaturi de un indicator credite nete/depozite solid (de 71,6% la 30 iunie 2015, -2,9 puncte procentuale fata de 31 decembrie 2014 si -8,7 puncte procentuale fata de 30 iunie 2014) asigura o autonomie financiara crescuta.

Venitul net bancar a inregistrat o scadere de 5,0% fata de semestrul I 2014, ajungand la 1.226 milioane LEI, marja neta scazand prin efectul nefavorabil de rata de dobanda. Anularea sau reducerea unor comisioane pe segmentul retail precum si veniturile mai mici din angajamentele extrabilantiere ale Bancii s-au tradus printr-un declin de 3,4% al veniturilor din comisioane. Cu toate acestea, Grupul BRD a inregistrat venituri mai mari din servicii de banca la distanta (internet si telefon mobil), servicii de custodie si depozitare, administrarea activelor, credite sindicalizate si operatiuni cu numerar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri