BCR, cea mai mare banca din Romania, a inregistrat in primul semestru un profit net de 603,4 milioane lei (135,7 mil. euro), de la pierderi de 276 milioane lei in S1 2014, dupa ce costurile cu provizioanele s-au redus de la 1,3 miliarde lei la 26,2 milioane lei, pe fondul curatarii portofoliului.

BCR a trecut pe profit in primul trimestru al anului, cand a raportat un rezultat de 344 milioane lei (77,1 mil. euro), continuand cu un profit net de 259,4 milioane lei in al doilea trimestru. Activele se plasau la sfarsitul lunii iunie la 61,55 miliarde lei, in urcare cu 1,46% de la martie, banca recuperand din pierderea de active fata de sfarsitul anului trecut, insa in continuare sub acel nivel, de 61,62 miliarde lei, arata Mediafax.

In primul semestru, BCR a obtinut un profit operational de 778,5 milioane lei (175 mil. euro), cu 28,9% mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut, de 1,1 miliarde lei (246,4 mil. euro), din cauza veniturilor operationale mai mici, pe fondul unei contributii mai reduse din redularea creditelor neperformante, si a costurilor usor mai ridicate, se arata intr-un comunicat al bancii. BCR si-a redus drastic costurile cu provizioanele, de la 1,3 miliarde lei (293,6 mil. euro) in primul semestru al anului trecut la 26,2 milioane lei (5,9 mil. euro) la finele lunii iunie, in urma procesului intens de curatare a bilantului de credite cu probleme.

"Costurile de risc substantial mai mici au fost generate in principal de o calitate mai ridicata a portofoliului de credite performante, de generarea mai mica de NPL-uri (credite neperformante - n.r.) in portofoliul de credite ipotecare, precum si mai putine cazuri de neplata in primul semestru si recuperari mai ridicate in segmentul corporate fata de baza stabilita in semestrul II al anului 2014, ca urmare a revizuirii extensive a portofoliului", se noteaza in comunicat.

Rata creditelor neperformante s-a redus la 23,1%, de la 29,3% in iunie 2014, in conditiile reducerii generale a portofoliului de credite determinata de recuperari, vanzari de portofolii de finantari neperformante si scoateri in afara bilantului.

Totodata, rata de acoperire a creditelor neperformante a urcat de la 64,6% la 76,9%.

BCR a consemnat in primele sase luni o crestere cu 34% a volumului de credite garantate pe segmentul de retail, iar pe programul Prima Casa avansul a fost de 66%. Portofoliul total de credite pentru locuinte s-a apreciat astfel de la 9,45 miliarde lei la 9,9 miliarde lei. Soldul creditelor performante de retail se situa la 16,9 miliarde lei, in contextul unui volum al creditelor rambursate sau ajunse la maturitate mai mic decat al creditelor nou acordate.

Pe segmentul corporate, banca a acordat credite noi in cuantum de 1 miliard lei in prima jumatate a anului, volum sustinut de un flux de afaceri noi de o calitate mai buna, in special pe descoperit de cont, capital de lucru si finantarea lanturilor de aprovizionare. Soldul creditelor performante s-a ridicat la 11,9 miliarde lei, de la 11,5 miliarde lei la finele anului trecut.

Pe de alta parte, depozitele atrase de la clienti au fost in scadere cu 1,5%, la 39,3 miliarde lei (8,79 miliarde euro), de la 39,92 miliarde lei (8,9 mld. euro) la sfarsitul anului trecut, evolutia pozitiva a depozitelor retail fiind contrabalansata de o scadere sezoniera a depozitelor corporate. Economiile atrase de la clienti raman principala sursa de finantare a BCR, banca beneficiind de surse diversificate, inclusiv grupul Erste.

Erste: profit de aproape 500 mil. euro in S1

Grupul austriac Erste a inregistrat in al doilea trimestru un profit de 261,4 milioane euro, in crestere cu 16% fata de primele trei luni, astfel ca dupa primul semestru a ajuns la 487,2 milioane euro, de la o pierdere de aproape 1 miliard euro la 6 luni 2014, prin diminuarea costurilor de risc. Dupa primele trei luni, profitul grupului se situa la 225,8 milioane euro.

Activele Erste au urcat cu 0,6% fata de sfarsitul anului trecut, de la 196,3 miliarde euro la 197,5 miliarde euro.

"Rezultatele bune pe care le-am inregistrat in prima jumatate a anului au fost sustinute de mentinerea profitului operational si scaderea costurilor de risc, ceea ce a determinat o crestere semnificativa a bazei de capital, indicele capitalului comun de rang 1 (Basel 3 implementat integral) majorandu-se la 11,3% in prezent. Majoritatea pietelor noastre de baza din ECE au evoluat mai bine decat restul Europei, cresterea economica fiind sustinuta tot mai mult de cerere a locala. Aceasta evolutie reprezinta baza pentru doua tendinte incurajatoare care se manifesta simultan: creditele performante au crescut pentru al cincilea trimestru consecutiv, iar rata creditelor neperformante a scazut pentru al saselea trimestru consecutiv si se situeaza in prezent la 7,7%", a declarat intr-un comunicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

El a aratat ca singura tara unde grupul a inregistrat pierdere este Ungaria, dar este increzator ca va reveni pe profit anul viitor, avand in vedere imbunatatirile recente ale contextului operational si faptul ca guvernul a redus taxa bancara "Per total, bilantul nostru s-a extins in prima jumatate a acestui an: portofoliul de credite performante a crescut cu 2,4% de la inceputul anului, iar cel de depozite a avansat cu 1,6%", a mai spus Treichl.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri