Pentru austriecii de la Erste Group, subsidiara lor din Romania, BCR, a reprezentat pana de curand „copilul problema” la nivel de grup, iar cauza principala au fost provizioanele masive constituite pentru creditele neperformante, ceea ce s-a transpus in rezultate financiare negative, scrie presa austriaca.

Lucrurile par ca intra pe un fagas normal dupa un proces de reorganizare al bancii, iar seful Erste Group, Andreas Treichl, ia in considerare chiar oportunitatea sa cumpere o alta institutie financiara din Romania daca se iveste vreo oportunitate.

Dupa ani de stagnare, economia romaneasca da semne de revenire, iar o posibilitate de achizitie ar fi din partea bancilor grecesti care ar putea fi de vanzare. “Nu as spune nu unei astfel de achizitii”, declara Andreas Treichl, CEO al Erste Group, despre posibilitatea de a cumpara o banca elena prezenta in Romania, anunta publicatia Winer Zeitung. Totusi, bancherul a punctat ca deocamdata exista doar zvonuri conform carora bancile elene prezente in Romania ar fi de vanzare.

Cota capitalului grecesc este de 17,6% din totalul capitalului din sistemul bancar romanesc si de 21,8% din total capital strain. In Romania activeaza patru banci cu actionariat grecesc: Bancpost, detinuta de EFG-Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si Banca Romaneasca (detinuta de National Bank of Greece).

Declaratiile bancherului austriac au un ton optimist mai ales datorita contextului in care se afla banca pe care o conduce: Erste a raportat in al doilea trimestru un profit de 261,4 milioane euro, in crestere cu 16% fata de primele trei luni, astfel ca dupa primul semestru a ajuns la 487,2 milioane euro, de la o pierdere de aproape 1 miliard euro la 6 luni 2014, prin diminuarea costurilor de risc.

Andreas Treichl a aratat ca singura tara unde grupul a inregistrat pierdere este Ungaria, dar este increzator ca va reveni pe profit anul viitor, avand in vedere imbunatatirile recente ale contextului operational si faptul ca guvernul a redus taxa bancara.

De asemenea, BCR, cea mai mare banca din Romania, a inregistrat in primul semestru un profit net de 603,4 milioane lei (135,7 mil. euro), de la pierderi de 276 milioane lei in S1 2014, dupa ce costurile cu provizioanele s-au redus de la 1,3 miliarde lei la 26,2 milioane lei, pe fondul curatarii portofoliului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri