Banca Comerciala Carpatica (BCC) si-a adancit pierderea, in primul semestru, la 15 milioane de lei, de la 0,35 milioane lei in aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce veniturile nete s-au redus cu 40%, la 58 milioane lei, a anuntat marti institutia de credit.

Institutia de credit din Sibiu, controlata de Ilie Carabulea, reusise in primul trimestru sa ajunga pe profit, cu un rezultat de circa 0,65 milioane lei. Anul trecut, Carpatica a trecut pe pierderi de aproximativ 170 milioane lei (38,2 milioane euro), de la un castig de 38,4 milioane lei in 2013, dupa ce a constituit provizioane suplimentare de 231,6 milioane lei pentru creditele neperformante.

In prima jumatate a anului trecut, banca a raportat venituri nete de 97,3 milioane lei. Veniturile din activitatile comerciale au crescut cu 2%, la 43 milioane lei, de la de la 42,3 milioane lei in primul semestru din 2014. Banca si-a redus cheltuielile cu 2,4%, la 73 milioane lei, controland mai eficient costurile, se arata intr-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti, citat de Mediafax.

Creditele brute acordate clientilor au fost in scadere cu 16,6% fata de primul semestru al anului trecut, pe fondul creditelor scoase in afara bilantului, de 217,6 milioane lei, si al recuperarilor de 172 milioane lei, care au contrabalansat finantarile nou acordate, de 147 milioane lei.
Depozitele atrase de la clienti s-au redus cu 2,6% fata de sfarsitul anului trecut, la 2,8 miliarde lei. Rata credite/depozite s-a plasat astfel la 43%, in scadere de la 51% la 31 decembrie 2014, reflectand excesul de lichiditate de 1,6 miliarde lei necesar pentru cresterea viitoare, potrivit bancii. Rata de adecvare a capitalului s-a redus la 8,1%, de la 10,8% la finele anului trecut, ca efect al pierderii inregistrate in primul semestru si cresterii provizioanelor RAS din cursul acestui an. Soldul net al creditelor s-a redus cu 4% fata de sfarsitul anului trecut, la 999,06 milioane lei, de la 1,04 miliarde lei.

"In data de 27 iunie banca a anuntat initierea unor discutii pe baza de exclusivitate cu J.C. Flowers cu privire la o infuzie de capital in valoare de 110 mil lei. Anuntul a venit imediat dupa ce actionarii bancii au hotarat trecerea intr-o noua etapa de dezvoltare a bancii prin aprobarea la data de 18 iunie a reducerii urmata de majorarea capitalului. In data de 8 iulie, conducerea bancii a fost informata cu privire la semnarea unui Memorandum (Memorandum of Understanding) intre J.C.Flowers si actionari care detin aproximativ 57% din actiunile bancii", a declarat in comunicat directorul general al Carpatica, Johan Gabriels.

El a aratat ca nevoia de capital, combinata cu ajustarile planificate pentru primul semestru privind activele preluate si activele fixe ale bancii, nu permit cresterea portofoliului de credite si utilizarea excesului de lichiditate. "De aceea ne bucura progresele inregistrate prin atragerea J.C. Flowers ca potential actionar majoritar cu intentia de a contribui substantial la majorarea capitalului bancii. In acest context dificil, echipa de conducere a depus eforturi pentru protejarea veniturilor din activitatea de baza a bancii, fiind inregistrate venituri in crestere cu 2% comparativ cu perioada similara a anului precedent", mai spune Gabriels.

Directorul BCC a punctat ca echipa de conducere a bancii a decis amanarea conferintei cu investitorii pana dupa finalizarea procesului de restructurare a capitalului, de majorare a acestuia si de atragere a unui nou actionar majoritar.

La finele lunii iunie, Ilie Carabulea detinea 41,27% din actiunile bancii, urmat de Dana Cojocaru si Nicolae Lupu cu cate 4,98%, Gian Antonio Olivo cu 4,79%, compania Atlassib - 4,55%, Mariagrazia Zorzi - 3,84%, Corneliu Tanase - 1,15%, Daniela Tanase - 0,11%, Marco Olivo si Stefano Olivo cu cate 0,96%, restul titlurilor fiind controlate de alti actionari nespecificati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri