Piata de leasing financiar a urcat cu 16% in primul semestru, la 769 milioane euro, sustinuta in continuare de vehicule, care au inregistrat o crestere de 18%, fiind totodata finantate mai multe echipamente de constructii si echipamemnte medicale, a anuntat marti ALB Romania.

Finantarile pentru autoturisme si vehicule comerciale au totalizat 596 milioane euro, reprezentand 77,5% din totalul pietei, echipamentele au atras 154 milioane euro (20%), iar pe segmentul imobiliar s-au acordat finantari de 19 milioane euro (2,5%).

"Rezultatele primului semestru ne confirma asteptarile pentru o evolutie pozitiva a pietei de leasing in 2015, in cadrul unui climat favorabil cresterilor pe toate domeniile importante pentru economie. Piata auto a fost finantata prin leasing financiar cu 600 de milioane de euro in primul semestru al acestui an, segmentul vehiculelor fiind in continuare principalul motor de crestere al industriei", a declarat intr-un comunicat Felix Daniliuc, presedintele ALB, scrie Mediafax.

El a aratat ca numarul IMM-urilor care au apelat la servicii de leasing financiar a fost in crestere in prima jumatate a anului fata de 2014. La nivel de volume nou finantate, vehiculele au inregistrat o crestere de 18% fata de aceeasi perioada a anului precendent.

Pe categorii de vehicule, ponderile au ramas la un nivel constant comparativ cu aceeasi perioada din 2014, autoturismele reprezentand o pondere majoritara de 47% din totalul volumului nou finantat pe segmentul vehiculelor, urmate de vehiculele comerciale grele, cu o pondere de 41%, vehiculele comerciale usoare, cu 10%, si alte categorii de vehicule in proportie de 2%.

Sectorul constructiilor a consemnat o crestere a ponderii in totalul echipamentelor de la 14% la 22%, echipamentele medicale de la 5% la 10%, iar industria alimentara de la 5% la 7%. Finantarea echipamentelor agricole se mentine la acelasi nivel, cu o pondere majoritara de 27% din finantarea echipamentelor in leasing financiar.

Echipamentele destinate industriei de prelucrare a lemnului au consemnat, pe de alta parte, o reducere a ponderii de la 6% la 3%, tehnologia in domeniul energiei de la 7% la 3% si industria metalurgica de la 7% la 6%. Sectorul imobiliar mentine minimul istoric din 2013 si 2014, cu o pondere de 2,5% din total finantari, fiind in concordanta cu contextul general al pietei imobiliare din Romania.

Clientii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (98%) din totalul finantarilor, urmati de persoanele fizice (2%). Majoritatea persoanelor juridice care apeleaza la leasing financiar ca sursa de finantare a achizitiilor necesare activitatii lor economice o reprezinta IMM-urile. Parteneriatul public-privat inscrie o pondere de 0%, indicand lipsa de apetit a autoritatilor publice pentru acest model de finantare a proiectelor de investitii la nivel national, potrivit datelor ALB.

Durata de finantare cel mai des intalnita este de 4-5 ani (33%), urmata de 3-4 ani (23%), 2-3 ani (18%), 5-7 ani (12%), 1-2 ani (8%), 1 an (4%) si 7-15 ani (2%). Aceasta ultima perioada este caracteristica finantarii sectorului imobiliar. Cea mai mare cota de piata este inregistrata de firmele de leasing financiar subsidiare bancilor, cu 81% din total, urmat de cele captive producatorilor cu 15% si de companiile de leasing financiar independente, cu 4%. ALB reprezinta 86% din piata de leasing financiar din Romania.

Sursa foto: Car/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri