Contul curent al balantei de plati a inregistrat in primul semestru un deficit de 285 milioane euro, in scadere cu 67% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile majorarii excedentului balantei veniturilor secundare si a serviciilor si reducerii deficitului la veniturile primare.

Contul curent al balantei bunurilor si serviciilor si-a redus excedentul cu 62%, la 137 milioane euro, cu toate ca excedentul pe segmentul serviciilor s-a majorat cu 2,4%, la 2,94 miliarde euro, insa a fost contrabalansat de adancirea deficitului la categoria bunurilor cu 12%, la 2,8 miliarde euro. Balanta veniturilor primare a consemnat un deficit al contului curent de 1,76 miliarde euro, cu 10% mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut, scrie Mediafax.

Pe de alta parte, excedentul inregistrat la veniturile secundare aproape s-a dublat, la 1,34 miliarde euro, de la 741 milioane euro. Investitiile directe ale nerezidentilor in Romaniae au insumat 1,66 miliarde euro, din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au inregistrat 943 milioane euro, iar creditele intragrup s-au ridicat la 716 milioane euro net.

Datoria externa pe termen lung a insumat 70,59 miliarde euro la sfarsitul lunii iunie (77,7% din total datorie externa), in scadere cu 6,8% fata de finele anului trecut. Datoria pe termen scurt se plasa la 20,22 miliarde euro (22,3% din total datorie externa), in crestere cu 8,8%. In perioada analizata, datoria externa totala a scazut cu 3,49 miliarde euro.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 41,7% in perioada ianuarie-iunie, comparativ cu 37,3% anul trecut. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri si servicii a fost 6,4 luni la 30 iunie 2015, comparativ cu 6,9 luni in decembrie 2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri