Cea de-a treia etapa a majorarii de capital, destinata investitorilor institutionali, la societatea Astra Asigurari, aflata sub administrarea speciala, s-a incheiat pe 19 august si nu exista subscrieri semnificative in aceasta ultima etapa a majorarii de capital, arata Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

"Societatea, care a intermediat operatiunile de subscriere, va depune un raport in care va face cunoscute rezultatele acestei etape. De asemenea, administratorul special KPMG va transmite ASF un raport despre derularea intregului proces de redresare. Consiliul ASF va lua o decizie privind situatia societatii Astra Asigurari in urmatoarea sa sedinta, in urma analizarii concluziilor acestui raport, care ii va fi prezentat pana atunci", potrivit unui comunicat al ASF.

Ieri, KPMG a comunicat, de asemenea, ca nu au fost inregistrate subscrieri de capital semnificative si nici nu au fost adresate solicitari de prelungire a procesului de majorare a capitalului social al Astra Asigurari de catre investitorii interesati.

Urmeaza astfel ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sa anunte daca obligatiile de rascumparare vor fi preluate de Fondul de Garantare in Asigurari (FGA), asa cum a precizat chiar Misu Negritoiu in repetate randuri. ASF a decis in februarie 2014 deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a societatii Astra Asigurari, numind firma de consultanta KPMG in calitate de administrator special. Urma sa fie cautat un investitor strategic si, in consecinta, Astra Asigurari a scos la vanzare 160 milioane de actiuni, in trei etape, dorind sa atraga aproximativ 425 milioane de lei, suma care va contribui la majorarea capitalului social in scopul imbunatatirii indicatorilor financiari.

Din perspectiva operatiunii de majorare a capitalului, KPMG arata ca primele doua etape adresate actionarilor Astra Asigurari, s-au incheiat cu o subscriere de 134.617 lei din tolalul de 424.915.340 lei, adica o contributie a actionarilor Astra de 0,03% din valoarea actiunilor oferite. Etapa aflata in desfasurare pana in data de 19 august 2015 a fost adresata investitorilor calificati si are in vedere subscrierea actiunilor ce nu au fost subscrise de catre actionarii Astra Asigurari si anume 99,97% din capitalul necesar companiei pentru a continua planul de redresare.

Planul de redresare a Astra Asiguari a inclus mai multe elemente, dintre acestea majorarea capitalului societatii fiind probabil cel mai important, arata KPMG. Cu toate acestea, "decizia de investire pare sa nu se fi materializat, cel mai probabil pentru ca intre asteptarile actionarilor existenti si riscurile percepute in circumstantele date de catre noii investitori a existat un decalaj care nu a putut fi surmontat, in ciuda eforturilor noastre sustinute, cat si ale Autoritatii, pentru atragerea in proces si pentru mentinerea unei comunicari continue cu un numar semnificativ de terti investitori strategici, de prim rang la nivel european si international, cu apetit de intrare pe piata romaneasca a asigurarilor".

Deschiderea procedurii de redresare financiara la Astra Asigurari este o lovitura "de tip mafiot" din partea ASF, o decizie incalificabila, care va genera un soc international urias, declara anul trecut Dan Adamescu, actionarul majoritar indirect al liderului pietei. "Astra este perla industriei de asigurari, nu numai din Romania, ci si din estul Europei. Astra este mandria mea. Ceea ce s-a intamplat azi la ASF, care a decis deschiderea procedurii de redresare financiara, este incalificabil. Astra are 4,6 milioane de clienti. Sa iesi cu cinismul pe care l-au aratat Rusanu si Moldoveanu, cei doi artizani ai acestei lovituri de tip mafiot, (...) este incredibil", a declarat Adamescu intr-o conferinta de presa, la acea vreme.

Dupa incheierea primelor doua etape, capitalul social al asiguratorul a atins 257,8 milioane de lei, detinut de The Nova Group Investments Romania SA - 72,75% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,01%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,23% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, aflat in arest la domiciliu.

Solutii de avarie: Statul sau FGA?

FGA va intra in functiune daca majorarea capitalului social al Astra Asigurari cu 425 milioane de lei va esua, declara Misu Negritoiu, la finele lunii martie. FGA are ca scop plata din disponibilitatile acumulate a despagubirilor / indemnizatiilor rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii incheiate de clienti, in cazul insolventei unui asigurator. La finele lui 2014, FGA avea capitaluri proprii de 938,75 milioane de lei, in crestere cu aproximativ 10% fata de 2013, iar disponibilitatile insumau 909,11 milioane de lei, cu 7,6% mai mult fata de anul precedent.

De asemenea, guvernul a aprobat la finele lunii mai un proiect de lege (Legea rezolutiei - n.r.) referitor la crearea unui nou cadru legal de gestiune a crizelor in sectorul financiar, prin introducerea de masuri si instrumente menite sa intervina timpuriu si rapid in cazul unui asigurator neviabil sau in curs de a intra in dificultate. Institutia de rezolutie, care se va infiinta dupa adoptarea Legii in Parlament, va functiona in cadrul ASF sau rolul va fi preluat de FGA.

Presedintele ASF a precizat ca statul nu este interesat sa preia Astra, pentru ca “nici nu s-a discutat, nici nu am putea si nici nu cred ca e bine”. El a punctat ca, cel mult, ar putea fi preluata de FGA sau de catre institutia de rezolutie, daca va exista. Guvernul a aprobat miercuri proiectul legii de rezolutie, care va fi trimisa la Parlament in regim de urgenta.

"S-ar putea s-o avem in luna iunie, s-ar putea sa n-o avem. Aceasta ar fi o optiune de mijloc intre majorarea capitalului social, care este varianta cea mai buna, si lichidarea, varianta cea mai rea", a mentionat seful ASF. Misu Negritoiu spune ca nu stie daca Astra Asigurari va putea fi reorganizata sub legea rezolutiei, daca aceasta va fi adoptata pana se incheie procesul de administrare special a companiei sau daca este eligibila.

"In luna iulie vom sti daca nici una dintre aceste metode nu functioneaza (majorarea capitalului prin atragerea de investitori sau institutia de rezolutie – n.r.), varianta de avarie este preluarea obligatiilor de rascumparare de catre FGA. Vom sti, daca intra in vigoare legea 503, care prevede ca o companie iese din administrare speciala fie daca si-a revenit, prin majorarea capitalului si restabilirea indicatorilor de lichiditate si solvabilitate, sau in situatia in care planul de redresare nu a reusit, urmatoarea etapa fiind insolventa si falimentul", a adaugat presedintele autoritatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri