Asiguratii societatii Astra Asigurari pot sa denunte politele si vor primi inapoi de la companie o cota parte din prime, daca operatiunea are loc pana cand instanta decide falimentul asiguratorului, sau de la Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), daca solicitarea este transmisa ulterior.

Solicitarile de despagubire se ridica in prezent la 76 milioane lei, potrivit datelor furnizate de ASF miercuri, intr-o conferinta de presa in care autoritatea a anuntat ca va cere instantei falimentul Astra. Instanta se va pronunta intr-un termen care variaza de la 10 la 20 de zile, noteaza Mediafax.

Astra Asigurari are 1,8 milioane de asigurati, cu 2,5 milioane de polite valabile. Asiguratii sunt indreptatiti sa recupereze primele platite in avans, proportional cu perioada ramasa pana la expirarea valabilitatii contractului de asigurare. Totodata, dupa decizia instantei FGA va prelua de la Astra dosarele de despagubire primite de societate, pe care urmeaza sa le solutioneze, si sa plateasca sumele necesare.

"Pana la momentul cand vom avea decizia judecatoreasca a falimentului, Astra preia in continuare si gestioneaza dosarele de daune pe care le primeste, achitand despagubirile. Pana cand FGA va prelua dosarele de daune, clientii se vor adresa catre Astra, deci dosarele se inregistreaza", a declarat Carmen Radu, presedintele FGA, numit in functie saptamana trecuta de catre Consiliul ASF.

Ea a aratat ca Fondul va prelua activitatea Astra la o luna dupa decizia instantei, apoi clientii vor depune dosarele de dauna la Fond, care va achita despagubirile. "Noi vom incepe sa evaluam dosarele de dauna din momentul in care le-am preluat. In cazul in care in instanta pot fi anulari ale deciziilor de despagubire, noi ne vom inscrie apoi la o masa credala, nu punem asiguratul in postura de a astepta o decizie finala", a adaugat Radu, care a precizat ca FGA va organiza in curand o conferinta de presa pentru a furniza mai multe detalii.

Presedintele ASF, Misu Negritoiu, a punctat la randul sau ca Astra Asigurari "nu este pe zero", asa incat poate achita despagubirile pentru daune pana la preluarea de catre FGA. Fondul de Garantare a Asiguratilor este administrat de un consiliu format din cinci membri, din care trei sunt desemnati de catre ASF, inclusiv presedintele, iar doi membri sunt numiti de catre Ministerul Finantelor Publice, procedura fiind in curs de desfasurare.

Consiliul ASF i-a numit saptamana trecuta pe Carmen Radu in pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie al FGA si pe analistul economic Adrian Mitroi si economistul Bogdan Dumitrescu in calitate de membri. Din partea Finantelor a fost numit Stefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului, urmand sa fie anuntat si ultimul membru al CA.

Potrivit procedurilor FGA, Fondul va prelua plata de despagubiri catre asigurati, beneficiarii asigurarii sau terte persoane pagubite. Persoanele asigurate, beneficiarii asigurarii sau persoane terte care trebuie sa fie despagubite devin creditori de asigurari, potrivit procedurilor prezentate pe site-ul Fondului de Garantare a Asiguratilor.

Astfel, Fondul va prelua dosarele de dauna si evidentele tehnice si contabile aferente acestor dosare, intocmeste listele potentialilor creditori de asigurari ai societatii de asigurari si publica listele pe site-ul Fondului de garantare si in presa scrisa. Fondul incepe plata catre creditorii de asigurari dupa decizia instantei de aprobare a falimentului. Creditorul de asigurari trebuie sa depuna o cerere de plata insotita de declaratia persoanei pagubite, insotita de documente doveditoare ale creantei si copie a cartii de identitate.

Cererea, in original, impreuna cu documentele anexate se depune la sediul Fondului de Garantare, personal sau prin intermediul postei, recomandat, cu confirmare de primire. Pentru acordarea de despagubiri in cazul unui dosar de dauna, Fondul va inregistra cererea de plata insotita de decumentele justificative, dupa care va proceda la intocmirea dosarului de dauna si verificarea cererii si a tuturor documentelor si inscrisurilor justificative cu privire la creanta solicitata.

Ulterior, va fi propusa plata si avizarea dosarului de dauna catre toate departamentele din cadrul Fondului de Garantare (daune, juridic, economic). Inainte de plata, dosarul de dauna trebuie aprobat si de o comisie speciala. Daca plata de daune catre creditorul de asigurari va fi avizata, aceasta se va derula prin posta la domiciliul creditorului sau in contul de card in cazul persoanelor fizice, in contul creditorului persoana fizica sau juridica, precum si prin unitatile CEC Bank.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri