Cota standard de TVA, redusa la 20% din 2016

Cota standard de TVA, redusa la 20% din 2016

Partidele parlamentare au ajuns la un consens in ceea ce priveste cuantumul relaxarii fiscale de anul viitor. Cea mai importanta masura, cea a reducerii TVA, va fi aplicata in doua etape. In forma initiala a Codului Fiscal, TVA urma sa scada cu 5% de la 1 ianuarie 2016, insa dupa aceste negocieri procentul taierii va fi de 4%.

Astfel, cota standard de TVA coboari de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, iar din 2017 mai scade cu inca un procent, ajungand la 19%, nivelul de dinaintea crizei financiare.

"Mediul de afaceri ar fi preferat o reducere mai mica a TVA, etapizat. Si-ar fi dorit cu prioritate plafonarea contributiilor sociale la 5 salarii medii brute pe economie, reducerea impozitului pe dividende si anularea impozitului pe constructii speciale. Oamenii de afaceri sunt nemultumiti ca, din toate promisiunile facute, s-a ales ca prioritara taierea TVA-ului", a declarat pentru WALL-STREET.RO Angela Rosca (foto), managing partner Taxhouse.

Ea a explicat ca toata comunitatea de business este afectata de taxarea ridicata a muncii, in timp ce numai o parte din firme sunt avantajate de reducerea TVA-ului. "De pilda, sectorul bancar si cel de asigurari, retailul si sectorul medical vor beneficia cel mai mult de reducerea TVA, insa e foarte posibil ca doar in cazul retailului aceasta relaxare fiscala se va transmite, in parte, si catre consumator, restul ramanand ca profit al acelor companii".

Reducerea impozitului pe dividende se amana

Reducerea impozitului pe dividende se amana

Noul Cod Fiscal va mentine impozitul pe dividende la 16% pana in 2017, urmand ca de la aceasta data impozitul sa coboare la 5%, dar sa fie aplicata CASS de 5,5% pentru castigurile de capital. Deocamdata, pentru anul viitor s-a renuntat la aplicarea CASS pe dividende.

"Masura reprezinta un pas decisiv pentru daramarea ultimilor investitori persoane fizice care mai rezistau in piata. Introducerea CASS pe investitii coroborata cu amanarea si mentinerea unui impozit pe dividende face din investitiile in piata de capital o gluma, fiind evidenta lipsa de cunostinte in acest domeniu a reprezentantilor politici. Piata sufera pentru ca autoritatilor de reglementare nu ii pasa de ea, iar acum vin si aceste masuri", a declarat Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).

In luna mai, Asociatia Brokerilor criticase o serie de masuri prevazute in proiectul initial al Codului Fiscal, reprezentantii acesteia afirmand ca suprafiscalizarea impusa va determina reducerea si mai drastica a investitiilor.

"Singura solutie pentru redresarea situatiei este aplicarea unui impozit de 1% pe investitiile mentinute intr-un interval de timp mai mare de un an", a concluzionat Dumitru Beze.

Totodata, Angela Rosca sustine ca reducerea impozitului pe dividende ar fi incurajat inregistrarea corecta a profiturilor si declararea dividendelor de catre companiile romanesti, cu precadere a celor detinute de capitalul autohton, precum si repatrierea unor profituri din strainatate detinute de companii straine cu capital romanesc. "Per total, e posibil sa fi generat chiar mai mult impozit decat se incaseaza in prezent".

Foto: Mediafax

Mentinerea taxei pe stalp pana in 2017, cu exceptia agriculturii

Mentinerea taxei pe stalp pana in 2017, cu exceptia agriculturii

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat dupa incheierea negocierilor cu partidele parlamentare ca taxa pe stalp va fi mentinuta si in 2016, cu exceptia firmelor din agricultura, unde taxa va fi eliminata de la 1 ianuarie 2016.

Mentinerea impozitului pe constructii speciale continua sa descurajeze investitiile, in timp ce reducerea TVA incurajeaza consumul - Angela Rosca, managing partner Taxhouse

Amanarea plafonarii contributiilor de sanatate

Amanarea plafonarii contributiilor de sanatate

Plafonarea contributiilor de sanatate la 5 salarii medii pe economie este din nou amanata, pana la 1 ianuarie 2017, cu toate ca este o masura solicitata de mediul de afaceri. Comunitatea de business spera ca, in lipsa unui spatiu fiscal suficient pentru reducerea CAS, Guvernul sa introduca macar plafonarea contributiilor din 2016, asa cum a promis initial.

Sursa foto: bani, Shutterstock

Acciza suplimentara la carburanti, valabila si in 2016

Acciza suplimentara la carburanti, valabila si in 2016

Si celebra supraacciza la carburanti, de 7 euro centi, urmeaza sa fie eliminata de abia in 2017. Consumatorii nu vor simti insa prea mult aceasta amanare, cata vreme pretul titeiului se mentine la un nivel scazut.