Asiguratii Astra din Germania, Slovacia si Ungaria care vor sa denunte asigurarea sau cei care sunt pagubiti de un posesor de polita Astra trebuie sa se adreseze Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA), potrivit unui ghid publicat, marti, de ASF.

"Legea nu face distinctie in ceea ce ce priveste domiciliul sau cetatenia, drept urmare, toti consumatorii care detin polite de asigurare - sau sunt pagubiti de un asigurat al Astra au dreptul de a fi despagubiti de catre FGA. Se retine ca si pentru consumatorii care au incheiat contracte de asigurare cu Astra prin intermediul sucursalelor straine ale acestei societati (Germania, Slovacia, Ungaria), indiferent de domiciliul sau cetatenia consumatorului, acestia sunt in drept a se adresa FGA, conform procedurii descrise anterior", se arata in ghidul publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), scrie Mediafax.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat pe site-ul propriu, precum si pe pagina de Facebook a autoritatii un scurt ghid al consumatorului care include si un set de intrebari si raspunsuri pentru situatii frecvent intalnite in cazul societatii Asigurare-Reasigurare Astra. Consumatorii care au incheiat un contract sau o polita de asigurare cu Astra sunt rugati sa urmareasca informatiile publicate de ASF si FGA sau sa solicite detalii telefonic, noteaza ASF.

Lista potentialilor creditori de asigurari (asigurat, beneficiar al asigurarii sau persoana pagubita in cazul asigurarii de raspundere civila - cei indreptatiti a solicita compensatii de la FGA), rezultate din evidentele transmise de asigurator, se publica de catre FGA dupa 30 de zile de la aparitia in Monitorul Oficial a deciziei ASF. Persoanele care nu se regasesc in lista publicata se pot adresa direct FGA in vederea includerii pe lista potentialilor creditori de asigurari, pe baza documentelor care sa sustina cererea.

Conform legii, falimentul unei societati de asigurare este hotarat de catre o instanta judecatoreasca, iar FGA va efectua platile catre creditorii de asigurari de la data ramanerii definitive a hotararii privind deschiderea procedurii de faliment in limita plafonului legal, de 450.000 lei/creditor de asigurare.

Creditorii de asigurari pot solicita plata sumelor cuvenite creditorilor de asigurari aferente perioadei neexpirate a contractului de asigurare facultativa, in situatia incetarii contractului de asigurare; despagubirile/indemnizatiile cuvenite creditorilor de asigurari pentru evenimente produse pana la maxim 90 de zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment, in situatia in care contractele de asigurare nu au incetat pana la acea data. In situatia unor daune produse anterior deciziei ASF si pentru care a fost deschis dosar de dauna la asigurator, dar si in situatia producerii in viitor a riscurilor asigurate in perioada de valabilitate a contractului de asigurare, asiguratii/beneficiarii asigurarii/ persoanele pagubite se pot adresa FGA.

FGA a fost constituit prin lege pentru protejarea asiguratilor, beneficiarilor asigurarii, precum si tertelor persoane pagubite, in cazul in care societatea asiguratoare se afla in stare de faliment. Destinatia principala a sumelor, aflate la dispozitia FGA, este plata indemnizatiilor/ despagubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii incheiate in conditiile legii, catre creditorii de asigurari indreptatiti ai societatii de asigurare aflata in faliment, cu respectarea plafonului de garantare prevazut de lege.

Consiliul ASF a cerut saptamana trecuta intrarea in faliment a Astra Asigurari, aflata in administrare speciala, dupa ce compania nu a reusit sa atraga 425 milioane lei la capital. Valoarea rezervelor de despagubire la Astra Asigurari este de 650 milioane lei, impactul calculat de ASF ridicandu-se la 700 milioane lei, in timp ce Fondul de Garantare a Asiguratilor are disponibilitati de un miliard de lei, acoperind necesarul Astra. Astra Asigurari are 1,8 milioane de asigurati, cu 2,5 milioane de polite valabile. Actionarii majoritari ai Astra sunt firmele The Nova Group Investments si Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri