Agentia Nationala de Administrare Fiscla (ANAF) va iesi cu greu de sub sceptrul politic, independenta institutiei fiind greu de obtinut in conditiile in care in ultimii 25 de ani functia de sef al institutiei a fost una dintre cele mai ravnite dupa schimbarea unui guvern, considera Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Gelu Diaconu (foto stanga), presedintele ANAF, i-a propus premierului Victor Ponta o formula de reorganizare care sa consolideze autonomia decizionala a Agentiei, “in afara conditionalitatilor de ordin politic conjunctural ce apar la fiecare ciclu electoral”. Diaconu sustine constituirea unui board de specialisti cu prestigiu recunoscut, pe modelul Fiscului american (IRS – Internal Revenue Service), in locul unei singure persoane, respectiv in locul presedintelui ANAF, masura care ar urma sa distanteze institutia de posibilele infuente politice.

“Pasul de la o institutie controlata politic la una complet independenta este unul foarte mare; ca sa ajungem acolo ar trebui sa se produca o reforma profunda. Am indoieli ca in acest moment exista vointa politica necesara pentru a face acest pas in adevaratul sens al cuvantului”, a declarat Ionut Dumitru. Potrivit acestuia, autonomia administrativa a ANAF nu va garanta independenta fata de politic.

Daca va fi in continuare o numire politica, atunci nu am facut nimic. In Romania, una dintre cele mai disputate pozitii atunci cand se schimba guvernele este pozitia de la ANAF. Este o realitate, de 25 de ani asa s-a intamplat. Nu stiu daca politicul nostru este pregatit sa faca acest pas - Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal

Premierul Victor Ponta a subliniat ca sustine o reorganizare ANAF, ca institutie de sine statatoare, cu un board numit de catre Guvern, Parlament si Presedinte. “Este un pas in continuare spre modernizare”, a aratat premierul.

Nu este insa foarte clar cum va putea “noul ANAF” sa fie considerata o institutie independenta politic din moment ce numirile ar urma sa fie facute in continuare de politic.

“Daca va fi in continuare o numire politica, atunci nu am facut nimic. In Romania, una dintre cele mai disputate pozitii atunci cand se schimba guvernele este pozitia de la ANAF. Este o realitate, de 25 de ani asa s-a intamplat. Nu stiu daca politicul nostru este pregatit sa faca acest pas, sa isi ia pur si simplu mana de pe ANAF”, a mai declarat Ionut Dumitru.

Seful ANAF a lansat miercuri si o ‘sageata’ catre Ministerul Finantelor, afirmand ca Agentia pe care o conduce nu poate finaliza reforma din pozitia de “ruda saraca a MFP”, aflata la discretia decizionala a functionarilor din minister. “Daca dansii in interiorul Ministerului de Finante nu pot lucra impreuna, nu stiu daca mai este problema noastra. Limbajul ales (n.red. in comunicatul oficial al Presedintelui ANAF) mi se pare neadecvat”, este de parere presedintele Consiliului Fiscal.

La randul sau, Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, a declarat ca este normal ca ANAF sa fie o agentie separata de minister, aratand ca a discutat cu primul ministrul Victor Ponta aceasta idee si ca persoanele din board-ul ANAF vor fi desemnate transparent, pe criterii pur profesionale.

Cat de independent este, de fapt, IRS-ul american

Oficialii romani au facut adesea referiri la modelul Fiscului american atunci cand au vorbit despre reforma ANAF, insa o privire mai atenta arata ca IRS nu a fost mereu un “bastion” al independentei fata de politic

In SUA, Internal Revenue Service (IRS), este una dintre cele mai mari institutii ale statului, avand circa 115.000 de angajati si fiind subordonata direct Trezoreriei. Puterea de care dispune, precum accesul la datele personale a milioane de persoane sau posibilitatea de a pune sechestru pe active fara o aprobare prealabila in justitie, a facut din IRS o institutie temuta in randul oamenilor de afaceri americani.

Aceeasi putere a facut insa si ca IRS sa fie acuzat de abuzuri, unul dintre cele mai cunoscute cazuri fiind scandalul “IRS – Tea party” din 2013, cand institutia a efectuat mai multe controale fiscale dirijate politic.

IRS este condus de un comisar, functie ocupata in prezent de John Koskinen. Presedintele face numiri pentru sefia institutiei, iar Senatul american este cel care voteaza viitorul comisar. Mandatul acestuia este de 5 ani. Un consiliu de supraveghere format din noua membri urmareste activitatea si analizeaza planurile IRS.

Institutia este impartita in patru divizii operationale: salarii si investitii; liber profesionisti si afaceri mici; afaceri medii si mari; scutiri de taxe si entitati guvernamentale. Nu in ultimul rand, in cadrul IRS opereaza si “Criminal Investigation unit”.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri