Sistemul financiar a deraiat, inclusiv din imprudentele comise de marile banci centrale si din cauza unei paradigme gresite, simplificatoare si anume ca piata se autoregleaza. Politicile publice care au decurs din imbratisarea acestei paradigme au dus anumite economii pe butuci, a declarat economistul Daniel Daianu, la un eveniment organizat de BCR.

"Bancile centrale au incercat sa salveze sistemul financiar prin injectii masive de capital. S-a incercat si s-a reusit salvarea. In afara de Grecia si Spania, unde programele au esuat lamentabil, nu am ajuns la un somaj de peste 20%. In Europa, inca este in medie de 11% si se va mentine, daca nu vom intra intr-un nou episod de recesiune. Insa, aceste injectii de lichiditate nu aveau cum sa nu aiba si efecte perverse, iar unul dintre acestea este noua bula speculativa care isi face tot mai mult simtita prezenta", apreciaza Daniel Daianu (foto).

In opinia sa, este nevoie de o intelegere mai larga a contextului si, in special, in ceea ce priveste efectele mai putin bune ale injectiilor masive de lichiditate efectuate de catre bancile centrale. Aceste lichiditati si-au gasit plasament nu numai pe bursele de peste ocean si din Europa, dar si pe bursele si economiile emergente. Mii de miliarde de dolari au umflat bursele locale si au alimentat indatorarea externa privata, ceea ce a razultat intr-o noua mare "bula" speculativa.

"Este o bula speculativa a ultimilor ani, care sa adauga si se aseaza peste o alta alta bula specualtiva a ultimelor decenii, care in momentul de fata sufera o corectie masiva, socul venind in primul rand din China, unde am asistat, de asemenea, la suiri culminante pe bursele locale si o indatorare puternica a sectorului privat, al gospodariilor. Plasamentele la bursele locale au fost incurajate de catre autoritatile publice, totul pe fondul unei incercari de a schimba modelul de dezvoltare, China fiind indemnata si de FMI si de Washington sa-si schimbe acest model, pentru ca ani de zile aceasta tara inregistrase surplusuri externe foarte mari", arata economistul.

China a incercat aceasta schimbare de model de dezvoltare si procesul va continua, in opinia sa, dar exista si efecte de contagiune intrucat economia chineza a devenit una cu foarte mare greutate in spatiul global. Ca urmare, in momentul in care s-a produs acel soc pe bursele chineze, acesta a provocat reverberatii peste tot in lume.

"A fost un soc psihologic si se poate spune ca asistam la o corectie, care nu stim cat va dura pentru ca BCE poate apela la noi instrumente pentru sustinerea Zonei Euro in momentul in care se va constata o incetinire a activitatii economice. Chiar si autoritatile din China, care daca nu are crestere economica de cel putin 6-7% este o problema. Acolo daca nu se creeaza locuri de munca exista o migratie interna si au probleme de stabilitate sociala. De aceea, schimbarea modelului de dezvoltare poate da peste cap evolutiile sociale si chiar politice", spune Daianu.

In opinia sa, criza nu s-a terminat. "Noi am incercat sa punem foarte mult untdelemn in aceasta economie prin aceste lichiditati. Exista o supraindatorare foarte mare publica si privata, bilanturile bancilor din Europa raman in continuare complicate, pentru ca supraindotoarea populatiei si firmelor are corespondent in bilanturile bancilor. Exista si tendinte structurale care sunt observabile de-a lungul catorva decenii si ma refer nu numai la demografie care influenteaza inclinatia spre economisire, ci si la evolutia productivitatii", arata economistul.

Schimbarea tehnologica, spune Daniel Daianu, in cazul careia desi unii analisti anticipeaza o noua revolutie industriala pe filiera digitalizarii, ea arata totusi ca in ultimele decenii Europa a asistat la o diminuare sistematica a ritmului de crestere a productivitatii, care in combinatie cu evolutia demografica arata ca exista riscul unei stagnari seculare.

"Cam acesta este contextul, care are de ce sa ne ingrijoreze, pentru ca in plus exista o sumedenie de socuri non-convetionale. De acum, incepem sa deslusim nu numai cauzele, dar care sunt si implicatiile. Acest soc se adauga incapacitatii aproape congenitale a guvernele europene de a rezolva criza datoriilor din Zona Euro. Acum, avem si criza imigratiei, o provocare enorma pentru Uniunea Europeana, si modul in care s-a actionat in ultimele saptamani arata cat suntem de nepregatiti. Aceasta situatie poate sa provoace mai mult decat o fractura, prin incapcitatea structurala de a raspunde la acest val de imigratie", a mai spus Daniel Daianu.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri