Populatia activa din Romania va fi nevoita sa traiasca dupa ce isi incheie perioada de activitate cu doar o treime din venitul actual, la care se va adauga 10% (pentru cei care ies la pensie in 2030) din salariu sau de 26% (pentru cei care ies la pensie in anul 2050), acumulati la pensia privata obligatorie.

Calculul este insa estimativ si se bazeaza pe o crestere a salariului cu 2,5% in fiecare an si pe un randament mediu anual al fondului de pensii private obligatorii de 5%. In prezent, deja peste o treime dintre pensionarii romani sunt incadrati de Comisia Europeana ca avand risc de saracie si excludere sociala, iar pentru anul 2050, Banca Mondiala estimeaza un numar de 6,6 milioane de pensionari, fata de cele 5,3 milioane de acum.

Ca urmare, spre deosebire de generatiile de pana acum care isi bazau existenta, de regula, dupa retragerea de activitate numai pe nivelul pensiei de la stat, una dintre sursele de sporire a veniturilor la batranete este reprezentata de pensia facultativa. Pensia facultativa este incurajata, inca de la lansarea sistemului de pensii private in 2007, de legislatia din Romania, contributia atat din partea angajatului cat si din cea a angajatorului fiind scutita de impozit.

Potrivit Certinvest, care a lansat un calculator de pensii facultative, o aplicatie online care ofera informatii personalizate despre valoarea pensiei facultative acumulate, "economisirea unei sume minime de 60 lei / luna poate avea un impact important asupra viitorului nostru financiar". Pentru a afla suma acumulata la varsta pensionarii, calculatorul dezvoltat de Certinvest solicita introducerea datelor privind contributia dorita la pensia facultativa, cat contribuie angajatorul - daca e cazul, varsta, randamentul mediu anual al fondului de pensii si salariul net.

Aplicatia va afisa valoarea pensiei pe cei trei piloni: pensia de stat, pensia privata obligatorie si pensia facultativa. In acelasi timp, calculatorul afiseaza informatii despre cum poti sa-ti maximizezi pensia si ce contributie lunara ar fi necesara.

La o simulare a contributiei de 60 lei/luna pentru o persoana de 25 de ani care castiga salariul minim pe economie, la care nu contribuie angajatorul, si un randament mediu anual de 5%, valoarea pensiei va fi compusa din:

  • Pensia de stat lunara de 574 lei;
  • Banii acumulati la pensia privata obligatorie care vor genera o pensie lunara de 669 lei;
  • Suma acumulata din contributia la pensia facultativa ce va fi de 89.150 lei, adica un plus de 371 lei la pensia lunara timp de 20 de ani. In total: 1.614 lei/ luna timp de 20 de ani.

Daca se ia in calcul salariul mediu net pe Romania de 1.813 lei si o contributie de 100 lei/luna, a unui adult de 25 de ani, la un randament mediu anual de 5%, valoarea pensiei va fi structurata astfel:

  • Pensia lunara primita de la stat de 1.339 lei;
  • Banii acumulati la pensia privata obligatorie care vor genera o pensie lunara de 1.561 lei;
  • Contributia la pensia facultativa care va suplimenta cu 619 lei suma lunara timp de 20 de ani. In total: 3.519 lei/luna timp de 20 ani.

"Timpul si matematica sunt cei mai puternici aliati cand vorbim de economiile noastre pe termen lung. In ceea ce priveste timpul, nu exista niciodata prea devreme ci doar prea tarziu, iar un procent in plus de randament in fiecare an determina un activ cu minimum 25% mai mare pe termen lung. Calculatorul dezvoltat de Certinvest ofera un calcul personalizat asupra viitorului financiar al tinerilor si un argument in plus in privinta beneficiilor unei pensii facultative", a declarat Corina Cucoli, membru fondator Pensia Mea, fond de pensii private facultative administrat de Certinvest Pensii.

Aplicatia de calcul a pensiei este integrata in noul site dezvoltat de Certinvest, structurat pe cele doua linii principale de business ale grupului: investitii si pensii. "Orice persoana are nevoie de informatii relevante pentru a lua decizii, iar demersul nostru de a oferi mijloace suplimentare de informare si suport face parte din strategia Certinvest pe termen lung de imbunatatire a situatiei financiare a clientilor nostri. Noua structura a grupului Certinvest permite dezvoltarea de instrumente financiare personalizate, adaptate cerintelor noilor generatii de clienti", a declarat Horia Gusta, director general Certinvest.

In prezent, Certinvest administreaza pensiile viitoare ale celor peste 10.000 de participanti la fondul de pensie privata facultativa Pensia Mea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri