Euroins a operat in octombrie o majorare de capital de 200 de milioane de lei si si-a imbunatatit situatia financiara, a anuntat miercuri compania, dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis intrarea asiguratorului in procedura de redresare financiara.

"Adunarea generala a actionarilor Euroins Romania a votat pe 8 octombrie marirea capitalului social al societatii cu 200 de milioane de lei, documentatia fiind inregistrata la Registrul Comertului pe 12 octombrie. Pe langa marirea de capital de 200 de milioane de lei, performanta Euroins Romania s-a imbunatatit semnificativ in cursul anului 2015, asa cum o arata urmatorii indicatori: frecventa daunelor pe segmentul RCA a scazut cu peste 30%; numarul de petitii depuse la ASF a scazut cu peste 72%; rezerva medie de dauna este mai mare decat dauna medie platita; situatia financiara pentru trimestrul II 2015 arata un rezultat pozitiv", a comunicat compania, potrivit Mediafax.

Reprezentantii asiguratorului apreciaza ca masurile vor conduce la respectarea tuturor cerintelor de reglementare. ASF a decis miercuri deschiderea procedurii de redresare financiara pentru Euroins Romania, vizand restabilirea situatiei financiare a companiei, in termen de un an.

"Decizia ASF se bazeaza pe concluziile unui raport de control privind activitatea si managementul financiar al Euroins, care a scos in evidenta o serie de deficiente privind solvabilitatea si nivelul capitalului. De asemenea, Consiliul ASF a avut in vedere identificarea, pe baza situatiilor financiare de la 30 iunie 2015, a unui necesar minim de capital insuficient acoperit prin aportul de 200 milioane de lei asumat de actionarii societatii pentru luna octombrie a acestui an, in contextul cerintelor suplimentare de lichiditate si de capital rezultate din aplicarea, de la 1 ianuarie 2016, a noilor norme de supraveghere Solvabilitate II", arata ASF, intr-un comunicat.

In termen de 20 de zile de la data comunicarii deciziei, Consiliul de Administratie al Euroins este obligat sa transmita ASF planul de redresare, care sa includa atat o estimare a resurselor financiare cu care se intentioneaza corectarea marjei de solvabilitate, programele de reasigurare, cat si un program de stingere a datoriilor.

De asemenea, compania va transmite lunar catre ASF un raport privind stadiul realizarii masurilor pe care societatea si le va asuma prin planul de redresare. "Decizia ASF constituie o masura prudentiala adoptata in scopul redresarii financiare a societatii si al restabilirii indicatorilor prudentiali. Euroins are in continuare dreptul de a desfasura activitatea de asigurare (subscriere de riscuri noi, lichidare daune etc.), iar toate politele deja emise raman valabile pana la data expirarii", mai arata ASF.

La 20 august, ASF a anuntat ca Euroins trebuie sa refaca planul de masuri de redresare pe care l-a propus autoritatii, dupa testele de stres BSR (Balance Sheet Review), intrucat acesta nu acopera integral necesitatile de ajustare rezultate din exercitiul BSR.

Planul initial prevede doua majorari de capital social de cate 100 milioane de lei, pana la 31 decembrie 2015, respectiv 30 iunie 2016, precum si un nou contract de reasigurare pentru RCA.

"Termenele propuse de societate in calendarul majorarilor de capital social depasesc termenul de 3 luni de la data publicarii rezultatelor exercitiului BSR (15 octombrie 2015), iar suma totala prezentata de companie in acest calendar de majorari este insuficienta pentru restabilirea atat a deficitului de capitaluri proprii (Solvabilitate I), cat si a fondurilor proprii (Solvabilitate II). Ca urmare, ASF a solicitat refacerea planului de masuri in vederea reanalizarii", arata atunci ASF.

Reprezentantii Euroins au sustinut, dupa prezentarea rezultatelor testelor de stres, ca situatia companiei s-a imbunatatit semnificativ fata de prima jumatate a anului trecut, la care sunt raportate rezultatele exercitiului BSR, intrucat si-a majorat capitalul social la sfarsitul anului trecut cu 100 milioane lei, la 220 milioane lei, si vrea sa-l creasca pana la finele lui 2015 cu inca 100 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri