Pentru a se dezvolta, piata de asigurari este dependenta de un cumul de trei factori esentiali, apreciaza Remi Vrignaud, CEO, Allianz-Tiriac Asigurari, si acestea sunt: educatia financiara, o cresterea a nivelului de trai al populatiei si stimulente fiscale care sa cuprinda mai multe categorii de asigurari.

Potrivit statisticilor centralizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in primul semestru al anului 2015 s-a constatat o revenire a activitatii sectorului de asigurari, dinamica primelor brute subscrise (PBS) fiind una pozitiva, de 8,7% comparativ cu perioada similara din anul anterior. Avansul PBS peste cresterea PIB nominal (+6,7% in semestrul intai 2015), respectiv scaderea populatiei rezidente de la 1 ianuarie, an de an, a condus la o imbunatatire vizibila a indicatorilor derivati ai PBS in primul semestru din anul curent.

Astfel, gradul de penetrare al asigurarilor s-a majorat cu 0,03 puncte procentuale fata de primul semestru din anul 2014, la 1,42%, iar in ceea ce priveste densitatea asigurarilor (raportul intre volumul PBS si populatia rezidenta) se constata o crestere cu 9% in primul semestru comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la maximul ultimilor 5 ani (217,2 lei/locuitor).

"Gradul de penetrare va creste impreuna cu educatia financiara si nevoia de o asigurare, odata si cu nivelul de trai al populatiei, iar aici suntem foarte dependenti de situatia economica, care din fericire pentru Romania trendul este foarte promitator. Discutam in acest an de o crestere estimata a PIB de aproape 4%", spune Remi Vrignaud, in cadrul unui interviu mobil.

Acum, spune remi Vrignaud, gradul de penetrare in piata de asigurari este foarte redus, mai ales pe partea de non-motor. De exemplu, daca discutam de asigurarile de locuinta, gradul de penetrare este de 20%. "La RCA este totalmente diferit. Este o asigurare obligatorie, se vinde cu masina, se vinde usor.", arata seful Allianz-Tiriac Asigurari.

"Totusi, noi ca industrie avem sarcina de educa, de vizibiliza, nevoile pentru asigurare, pentru situatiile de viata. Cred profund, ca partea de asigurari de active: proprietati, raspundere civila, chiar viata si sanatate, adica ceea ce este si legat de viata omului in sine, devin din ce in mai importante. Oamenii au credite si cred ca se gandesc din ce in ce mai mult si la asigurare pentru familie cand au copii", mai spune Remi Vrignaud.

Plafonul de deductibilitate acordat pentru asigurarile private de sanatate a fost majorat de la 250 euro, la 400 euro pe an / persoana, conform noului Cod Fiscal, iar facilitatea fiscala a fost extinsa si pentru primele platite individual, nu doar pentru cele sustinute de catre angajator. Ca urmare, deductibilitatile pentru asigurarile private de sanatate pot ajunge la un nivel cumulat (angajat si angajator) de 800 de euro pe an / persoana, odata cu 1 ianuarie 2016.

In opinia sa, pe langa educatia financiara a populatiei, cresterea nivelului de trai, piata de asigurari are nevoie, de asemenea, si de o deductibilitate fiscala mai ridicata.

"Acum cu noul cod fiscal, asigurarile de sanatate beneficiaza de o deductibilitate similara cu pensiile private. In continuare, insa, noi promovam si subliniem faptul ca pentru a creste gradul de penetrare in asigurari, o stimulare fiscala mai ridicata sau care sa cuprinda mai multe feluri de asigurari este esentiala. La asigurarile de sanatate deductibilitatea este acum de 800 de euro si ne bucuram de acest lucru, dar speram ca va fi la fel si pentru asigurarile de viata, unde gradul de penetrare curent este foarte redus", spune Remi Vrignaud.

Cu privire la situatia actuala din industria de asigurari, Remi Vrignaud spune ca este foarte important ca societatile de asigurare sa recastige increderea asiguratilor. "Toate studiile facute si anul acesta de ASF se concentreaza din fericire tot mai mult pe forta si stabilitatea financiara. Este drept ca piata inca are probleme de rezolvat, dar, asa cum am spus, trebuie sa facem tot posibilul sa recastigam increderea clientilor. Exista norme, legi si o autoritate de supraveghere care trebuie sa invervina atunci cand trebuie, lucru absolut normal in fiecare piata de asigurare din lume", apreciaza seful Allianz-Tiriac Asigurari.

Sursa foto: Mircea Dragos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri