Investitorii din Romania au cumparat aproximativ 10% din obligatiunile de 2 miliarde de euro vandute miercuri pe pietele internationale de Ministerul Finantelor Publice, inclusiv prima emisiune de titluri pe 20 de ani in euro a statului roman.

Finantele au atras suma de 2 miliarde de euro prin doua emisiuni de obligatiuni. Astfel, statul a vandut titluri pe zece ani in valoare de 1,25 miliarde de euro si obligatiuni pe 20 de ani totalizand 750 milioane euro. Ordinele de subscriere au depasit 5,5 miliarde de euro.

Emisiunea pe zece ani a inregistrat cel mai redus randament pentru o emisiune de euroobligatiuni in euro pe zece ani a statului roman, de 2,84%, se arata intr-o prezentare a Guvernului. Pentru emisiunea pe 20 de ani, randamentul s-a situat la 3,93%. Romania si-a asigurat astfel intregul necesar de finantare de pe pietele externe pentru 2015, suma de doua miliarde euro fiind prevazuta in planurile de finantare de la inceputul anului.

Investitorii din Romania au cumparat 12% din titlurile pe zece ani si 8% din cele pe 20 de ani, arata datele prezentate de executiv. In functie de distributia geografica, cei mai multi investitori provin pentru titlurile pe zece ani din Marea Britanie (31%), Romania (12% - circa 150 milioane euro), Germania si Austria (11%), Centrul si Estul Europei (11%), Italia (10%), SUA si Canada (10%), Benelux si tarile scandinave (8%), Asia si Orientul Mijlociu (2%), respectiv alte zone (5%).

Cumparatorii obligatiunilor pe 20 de ani provin din Marea Britanie (42%), Germania si Austria (18%), SUA (16%), Romania (8% - circa 60 milioane euro), Benelux si tarile scandinave (6%), Italia (3%), Asia si Orientul Mijlociu (2%), respectiv investitori din alte state europene (5%).

Randamentul pentru obligatiunile pe 20 de ani a fost stabilit, miercuri, la 245 de puncte de baza (2,45 puncte procentuale) peste rata mid swap, iar pentru cele pe 10 ani la 190 puncte de baza (1,9 puncte procentuale) peste mid swap, potrivit Bloomberg. Rata mid swap se situa la momentul respectiv la 0,96%-0,97%.

Rata platita peste mid swap reprezinta prima de risc ceruta de investitori. Astfel, in septembrie, Polonia s-a imprumutat semnificativ mai ieftin ca Romania, la un randament de 48 puncte de baza (0,48 puncte procentuale) peste mid swap.

Anterior, Ministerul Finantelor s-a imprumutat cel mai recent de pe pietele externe cu exact un an in urma, pe 21 octombrie. Romania a atras atunci 1,5 miliarde de euro de pe pietele internationale, prin vanzarea de obligatiuni denominate in euro scadente peste 10 ani, la un randament de 2,973% pe an, un nou minim istoric. La deschiderea licitatiei, Ministerul Finantelor a anuntat un randament indicativ usor peste 3%, respectiv mid swap rate la 10 ani (1,12%) plus 200 de puncte de baza. Ordinele de cumparare au depasit 4 miliarde de euro.

Romania are rating ""Baa3" din partea Moody's, respectiv "BBB-" din partea ageníilor de evaluare financiara Standard & Poor's si Fitch, calificativele fiind pe ultima treapta din categoria recomandata investitorilor. Fitch a anuntat, vineri, ca a atribuit obligatiunilor ratingul de tara al Romaniei, "BBB-".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri