Piata romaneasca de fuziuni si achizitii (M&A) a urcat spectaculos, cu 250%, in primul semestru al acestui an, cresterea fiind determinata in primul rand de iesirea omului de afaceri Ion Tiriac din actionariatul Unicredit Bank (fosta UniCredit Tiriac Bank). Italienii i-au platit lui Ion Tiriac 771,4 mil. dolari (700 mil. euro / 3,1 mld. lei) pentru pachetul de 45% din actiunile bancii pe care acesta il detinea, potrivit unor estimari a companiei de consultanta si audit EY.

Deal-ul a propulsat Romania pe primul loc in topul celor mai mari tranzactii din Europa Centrala si de Sud-Est (CSE) facute in acest an. Piata locala de M&A a urcat de la 0,6 miliarde dolari in primul semestru 2014 la 2,1 miliarde dolari in primul semestru 2015. In acelasi timp, numarul tranzactiilor a crescut de la 68 in prima jumatate a anului 2014 la 81 de tranzactii in prima jumatate a anului curent. In ceea ce priveste valoarea tranzactiilor, cele mai atractive sectoare din Romania au fost sectorul energie si minerit, conform rezultatelor raportului EY M&A Barometer.

In prima jumatate a anului, marea majoritate a tranzactiilor a fost incheiata de investitori strategici, cumuland 80% din totalul tranzactiilor derulate in tara noastra. Piata romaneasca a fost din nou dominata de tranzactii inbound, 62% din tranzactii implicand companii straine care au achizitionat companii locale.

Doar 8% dintre tranzactiile facute publice au fost realizate de investitori romani care au achizitionat companii straine – unul dintre cele mai mici procente din regiunea CSE, in vreme ce restul de 30% dintre tranzactii au fost fuziuni si achizitii interne, in cadrul carora atat cumparatorul cat si tinta isi aveau originea in Romania. Cele mai multe tranzactii inbound au fost realizate de investitori din Statele Unite (6) si Olanda (6), urmati de investitori din Cipru (4), Marea Britanie (4), Italia (3) si Republica Ceha (3).

Sursa: EY

“Romania confirma statutul de piata foarte atractiva in regiune, atat prin performantele macroeconomice, cat si prin pozitia geostrategica. In viitor, ne asteptam ca sectorul energiei sa atraga investitori importanti prin potentialul noilor surse de energie. Ne asteptam, de asemenea, la o consolidare accentuata a sectorului financiar si a sectorului serviciilor medicale, care intra in cel de-al doilea val investitional”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa, Florin Vasilica, liderul departamentului de Asistenta in Tranzactii al EY Romania.

Ce s-a intamplat in regiune?

Piata de fuziuni si achizitii din regiunea CSE (Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Grecia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Turcia) a crescut, in ansamblul ei, cu 2,9%. Numarul de tranzactii din regiune a crescut in primul semestru 2015 la 647 tranzactii, de la de 629 in primul semestru 2014.

Cele mai multe tranzactii au fost incheiate in Turcia (155 tranzactii), locurile urmatoare fiind ocupate de Polonia (117 tranzactii) si Republica Ceha (98 tranzactii). Doar patru din cele 11 tari din regiune au raportat scaderi ale numarului de tranzactii finalizate – Croatia, Republica Ceha, Bulgaria si Serbia. Cu toate acestea, valoarea medie a tranzactiilor de peste 100 milioane USD a scazut cu 2,2% comparativ cu primul semestru 2014, in vreme ce valoarea medie a celor mai frecvente tranzactii sub 100 milioane USD a crescut cu 1,6%. Astfel, a rezultat o scadere de 10,8% a valorii estimate a pietei de fuziuni si achizitii din regiune.

Desi numarul de tranzactii realizate de investitori straini a fost mai mic decat cel al tranzactiilor care au implicat investitori locali, in ceea ce priveste originea capitalului strain investit in regiunea CSE prin M&A, investitorii vest-europeni si cei americani au continuat sa detina cele mai mari ponderi in regiune in primul semestru 2015.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri