Florin Branici: "CASH is king!" in Romania

Florin Branici: "CASH is king!" in Romania

Peste 82% dintre romani opteaza pentru plata in numerar la achitarea facturilor si peste 90% dintre cei care platesc facturile de utilitati prefera in continuare sa se deplaseze la un punct de plata, arata un studiu al Alpha Bank prezentat de Florin Branici (foto), Deputy Manager Alternative Channels Division Alpha Bank.

Declaratiile au fost facute la conferinta Banking 2.0, organizata de Wall-Street.ro, cu sprijinul Alpha Bank.

“In general romanilor li se par complicate instrumentele de plata digitala si exista de asemenea perceptia unui grad de nesiguranta fata de acest tip de tranzactii. 82% dintre participanii la un sondaj realizat la jumatatea acestui an au declarat ca prefera sa isi plateasca facturile in numerar. Cash-ul ramane principala metoda de plata in Romania”, a declarat Florin Branici.

Procentul persoanelor care prefera isi plateasca facturile exclusiv prin intermediul cardului ajunge la 3%. De asemenea, punctele de lucru ale furnizorilor sunt preferate pentru plati de catre 43% dintre participanti, bancile si terminalele electronice de plati fiind urmatoarele pe lista, cu procente de 18%, respectiv 17%.

Bogdan Botezatu: Cand vorbesc de digital banking, romanii spun "virusi"

Bogdan Botezatu: Cand vorbesc de digital banking, romanii spun "virusi"

Comisia Europeana a arata recent ca Romania are cea mai mica rata de adoptie a platilor online, in sensul ca 70% din populatia care utilizeaza Internetul citesc stiri online, dar numai 17% dintre acestia fac tranzactii online cu cardul, iar mai putin de 8% utilizeaza serviciile de internet sau mobile banking. Intrebat ce solutii avem pentru a iesi de la coada clasamentului in Europa la digital banking, Bogdan Botezatu, senior e-Threat analyst, Bitdefender, a spus ca "din nefericire, suntem in aceasta pozitie poate din cauza faptului ca oamenii nu au incredre in propiile calculatoare, nu au incredere in terminalele mobile si nici in plata cu cardul".

"Au auzit ei de la prieteni sau de la televizor ca atunci cand plateste cu cardul exista riscul ca baietii rai sa-i fure banii. Si, intr-adevar, asa a fost o buna bucata de vreme. Acum insa am vazut un mare push pe securitate de la banci. Practic acum este aproape imosibil sa-ti pierzi banii din cont daca urmezi cele mai bune practici sau macar minimul recomandate, sa-ti pastrezi terminalul protejat si sa nu iti pierzi telefonul", a spus Bogdan Botezatu.

Horia Grozea: Romanii nu platesc cu cardul, pentru ca le e teama de hackeri

Horia Grozea: Romanii nu platesc cu cardul, pentru ca le e teama de hackeri

De ce mai putin de 8% dintre romani utilizeaza serviciile de internet sau mobile banking? "Eu dau vina pe sistemul bancar. Da, nu se plateste cu cardul pentru ca clientului final ii este teama sa plateasca cu cardul din cauza hackerilor si a ceea ce vad ei prin filme. Acest lucru este posibil pentru ca utilizatorii romani de produse financiare nu sunt educati", apreciaza Horia Grozea (foto), director card payments, Netopia mobilPay.

In opinia sa, "totul depinde de educatie financiara si ar trebui sa bancile in momentul in care ii ofera cardul clientului sa ii promoveze intr-un anumit fel toate avantajele pe care le are platind cu acel card. Am auzit insa povesti potrivit carora inclusiv doamna de la ghiseu avertiza clientul sa nu plateasca pe internet cu cardul bancar. Personalul bancii nu era indeajuns de pregatit si iata ca nu aveau nici macar informatii de minim cunostinte bancare".

Florin Branici: Pasi in directia digitalizarii se fac, dar lenti

Florin Branici: Pasi in directia digitalizarii se fac, dar lenti

"Pasi in directia digitalizarii in Romania se fac, insa nu stiu daca toata lumea este multumita cu viteza cu care se intampla lucrurile. Din statistici am observat ca romanii platesc foarte mult cu cardul la comercianti, ceea ce este un semn bun. Acum, cu privire la platile cu cardul pe internet si securitate, consider ca toti trebuie sa facem mai mult pe aceasta tema. La Alpha Bank avem un parteneriat cu un furnizor de solutii antivirus, prin care la fiecare abonament de online banking venim si un pachet de securitate a tranzactiilor bancare atasat", spune Florin Branici (foto), deputy manager alternative channels division Alpha Bank.

In ceea ce priveste educatia, managerul Alpha Bank spune, de asemenea, ca sectorul financiar trebuie sa se implice mai mult. "Aici fiecare face cate ceva dar, nu exista un efort conjugat in aceasta directie. Avem nevoie ca procesatorii de plati sa vina si sa concerteze eforturile".

Dan Virtopeanu: Nu exista incredere prea mare in comercianti

Dan Virtopeanu: Nu exista incredere prea mare in comercianti

"Problema platilor online cu cardul in Romania nu stiu cat vine din neincredere ca se fura banii, date sau informatii, ci din neincrederea tipica in comercianti. Atata timp comerciantul incurajeaza de obicei plata ramburs si exista foarte multi despre care nu ai informatii ori au niste date de contact vagi, spune Dan Virtopeanu (foto), managing partner, Breeze Mobile.

In opinia sa, "si comerciantii mari au avut si ei momentele lor cand au dat gres, precum de Black Friday. Atunci de ce sa platesc cu cardul daca nu stiu ce se va intampla".

Horia Grozea: Zilnic avem parte de atacuri cibernetice

Horia Grozea: Zilnic avem parte de atacuri cibernetice

"Noi ca platforma de procesare plati online, zilnic avem atacuri cibernetice si nu numai, ci si tranzactii realizate cu carduri generate, furate, furate prin phishing. Din pacate, avem si tranzactii frauduloase cu furt 3D", a declarat Horia Grozea, director card payments, Netopia mobilPay. "Este clar ca in acest caz a fost facut un phishing pana la nivelul in care utilizatorului i-a fost furata inclusiv parola de 3D pe care o stie doar acesta", a declarat Horia Grozea.

El a adaugat ca exista zilnic zeci de astfel de atacuri cibernetice. "Le depistam si protejam comerciantii nostri, precum si pe clientii acestora, iar multi dintre acestia nici nu stiu ceea ce se intampla. Aceste lucruri se vad in statisticile de frauda, care in cazul mobilPay este de 0,03% anual", a mai spus reprezentantul Netopia mobilPay.

Bogdan Botezatu: As fi vrut sa spun ca nu sunt riscuri. Dar, ele exista!

Bogdan Botezatu: As fi vrut sa spun ca nu sunt riscuri. Dar, ele exista!

"As fi vrut sa spun ca nu sunt riscuri. Dar, exista! Din nefericire sunt strict in afara controlului bancii si al furnizorului de card. In mare parte, orice hacker care se respecta ataca cea mai slaba veriga din sistemul bancar, utilizatorul", a spus Bogdan Botezatu, senior e-Threat analyst, Bitdefender. El a mentionat ca in 2009 phishingul era la 7,5% din totalul numarului de spamuri, aflat undeva la 30 de miliarde pe saptamana. "S-a redus. In acest an este undeva la 2,5%".

Exista totusi "la plati online si situatii in care utilizatorul este infectat cu un anumit malware financiar, care modifica tranzactiile direct din browser. Banca vede ceva absolut diferit fata de ce ai trimis tu ca informatii de plata si introduce al doilea factor de autentificare si asta e, dar compromiterea acestui lant se face in browserul utilizatorului", a mai spus Bogdan Botezatu.