UniCredit, cea mai mare banca italiana dupa active, intentioneaza sa desfiinteze pana la 12.000 de locuri de munca si sa propuna vanzari de active, inclusiv divizia austriaca de retail, in conditiile in care membrii conducerii vor sa evite o majorare de capital care ar putea sa ii coste functiile.

Planul, care va fi prezentat miercuri, odata cu rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea, este o incercare radicala a directorului general Federico Ghizzoni de crestere a profitabilitatii si a capitalului, relateaza Financial Times, care citeaza persoane apropiate situatiei, potrivit Mediafax.

UniCredit a raportat in primul semestru un raport Tier 1 (intre capital si activele ponderate in functie de risc), de 10,4%, la nivelul inferior al rapoartelor Tier 1 inregistrate de celelalte banci europene. Cuplat cu nivelul scazut al profitabilitatii, raportul Tier 1 provoaca ingrijorare ca autoritatile de reglementare ar putea cere UniCredit sa isi majoreze capitalul.

Potrivit surselor, o tentativa neoficiala, din vara, de vanzare a diviziei austriece nerentabile nu a atras interes.Conducerea UniCredit negociaza in prezent vanzarea operatiunilor de retail din Austria catre banca Bawag din Viena, dar rezultatul este incert, au spus trei persoane apropiate situatiei.

Reducerile de locuri de munca, care se vor adauga altor 5.000 de posturi anuntate deja, vor reprezenta circa 7% din forta de munca a UniCredit. Restructurarile vor avea loc in Italia, Austria, dar vor afecta si posturile back-office si activitatile de investment banking din Germania. Obiectivul planului este reducerea raportului dintre costuri si venituri la circa 80%, in Germania si Austria.

Pentru a compensa impactul costurilor de restructurare asupra capitalului, conducerea vrea sa evite o majorare de capital, care ar fi a patra in ultimii sapte ani, prin vanzari de active. Intre activele care ar putea fi vandute se afla o participatie ramasa la o divizie listata din Polonia si actiuni la banca de retail Fineco si la compania de management al investitiilor Pioneer, au spus sursele.

Reprezentantii UniCredit au refuzat sa comenteze. UniCredit este afectata de nivelul scazut al dobanzilor la credite, instabilitatea pietelor din Ucraina si Rusia si cresterea economica lenta din Italia. Piata italiana este raspunzatoare pentru 70% din provizioanele constituite de grupul UniCredit si pentru 80% din creditele neperformante, potrivit unei analize realizate de Citi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri