Nextebank lanseaza creditul EaSI, un imprumut destinat intreprinderilor mici garantat de Comisia Europeana si Fondul European de Investitii. Deocamdata, Nextebank este prima banca din Romania care a anuntat intermedierea creditului EaSI si va avea la dispozitie un plafon de 25 milioane de euro.

Comisia Europeana si Fondul European de Investitii au lansat pe 19 octombrie la Bruxelles creditul EaSI, un imprumut pentru microintreprinderi garantat de UE, sub umbrela Programului pentru Ocuparea Fortei de Munca si Inovare Sociala – EaSI. Cele doua institutii europene au incheiat conventii cu cinci institutii de finantare din cinci tari europene, printre care si Nextebank.

Un program similar a fost lansat in premiera la nivel national, in 2012, de catre Patria Credit IFN. Ulterior, in mai 2015, Nextebank a preluat portofoliul PATRIA Credit si a continuat sa sprijine dezvoltarea microintreprinderilor, obtinand acordul Comisiei Europene si al FEI pentru lansarea creditului EaSI.

"Principalul scop al programului EaSI, estimat sa mobilizeze cca 237 milioane de euro, este de a veni in ajutorul microintreprinderilor care vor sa se dezvolte, dar nu dispun de sustinerea financiara necesara. Programul isi propune, astfel, sa sustina dezvoltarea de noi locuri de munca prin acordarea imprumuturilor catre aproximativ 20.000 de microintreprinderi europene", a declarat Cristina Dumitrescu, Microfinance Investment Manager in cadrul Fondului European de Investitii.

Conditiile necesare pentru a accesa creditul EaSI

Valoarea creditului EaSI poate fi intre 22.000 lei si 110.000 lei, fiind acordat exclusiv in lei, pentru o perioada de creditare de pana la maxim 60 de luni. Companiile eligibile trebuie sa aiba minim 12 luni de activitate, o cifra de afaceri mai mica de 2 milioane de euro si maxim 10 angajati, la momentul obtinerii finantarii.

Creditul poate fi destinat atat investitiilor, cat si capitalului de lucru necesar microintreprinderilor din aproape toate sectoarele de activitate, inclusiv cel agricol, indiferent de forma juridica de organizare a microintreprinderii (SA, SRL, PFA, Producatori agricoli, etc). Rambursarea creditului EaSI este flexibila, calendarul de rambursare putand fi personalizat in functie de nevoile microintreprinderii, inclusiv in rate sezoniere.

Spre deosebire de un credit standard, intreg procesul si documentatia pentru intocmirea dosarului de credit sunt mult simplificate.

Astfel, accesarea EaSI nu presupune avans pentru planurile de investitii si nici garantii din partea clientului, intrucat creditul este garantat de catre Comisia Europeana si FEI prin intermediul Programului pentru Ocuparea Fortei de Munca si Inovare Sociala. Garantia este gratuita si acopera 80% din valoarea creditului; pentru restul de 20% Nextebank nu solicita garantii suplimentare.

In cadrul Programului pentru Ocuparea Fortei de Munca si Inovare Sociala (EASI), Comisia Europeana sprijina microfinantarea si finantarea antreprenoriatului social cu un pachet de 193 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020. Scopul este de a spori accesul la microfinantare, adica imprumuturi de pana la 25.000 de euro, in special pentru persoanele vulnerabile si microintreprinderi.

In plus, pentru prima data, Comisia Europeana va sprijini de asemenea si intreprinderile sociale, prin investitii de pana la 500.000 de euro. Sprijinirea microfinantarii si a antreprenoriatul se va implementa pentru inceput prin garantia EASI, care va permite furnizorilor de microcredite si investitorilor in antreprenoriate sociale sa intre in contact cu antreprenori care nu aveau pana acum capacitatea sa obtina o finantare din considerente de risc. Comisia Europeana a selectat FEI pentru implementarea garantiei EaSI.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri