Ultimele doua luni ale anului, noiembrie si decembrie, par sa aduca mai putine accidente auto comparativ cu celelalte luni ale anului, conform statisticilor Allianz-Tiriac din ultimii doi ani (2013 si 2014) privind portofoliul propriu de clienti persoane fizice asigurati Casco si RCA. Din circa 45.000 de accidentele auto notificate Allianz-Tiriac de persoane fizice, aproape 8.000 s-au produs intr-o zi de luni; severitatea maxima se inregistreaza in weekend.

Accidentele auto in lunile de toamna-iarna: la ce ar trebui sa ne asteptam?

In fapt, decembrie este luna in care, pe media ultimilor doi ani, numarul accidentelor produse de soferii asigurati de Allianz-Tiriac a scazut sub 2800, cu peste 25% mai putin decat media lunara, care depaseste 3800 de incidente notificate lunar. Mai mult decat atat, in ultimele doua ierni, in perioada decembrie-februarie s-au inregistrat un numar de accidente cu 15% mai mic decat media consemnata in celelalte anotimpuri.

Zilele de 13 ale ultimelor doua luni ale anului mai ghinioniste pentru soferi?

Sa fie oare zilele de 13 ale ultimelor doua luni ale anului mai ghinioniste decat celelalte? Ne putem intreba acest lucru, mai ales avand in vedere faptul ca in luna noiembrie, data de 13 este si intr-o zi de vineri, accentuand temerile soferilor superstitiosi. Datele Allianz-Tiriac Asigurari indica faptul ca media daunelor pe asigurari Casco si RCA intamplate in zilele de 13 ale lunilor noiembrie si decembrie din 2013 si 2014 a fost de 39. Diferenta fata de media zilnica a incidentelor petrecute pe parcursul celor 2 ani analizati este de doar 2 accidente, mult prea mica pentru a confirma faptul ca vineri 13 este o zi cu ghinion.

Atentie la zilele de luni si duminica

Statisticile Allianz-Tiriac Asigurari privind daunalitatea pe asigurari Casco si RCA arataca frecventa cea mai mare a accidentelor auto se inregistreaza in zilele de luni, cand media zilnica a incidentelor notificate este cu peste 20 procente mai mare fata de media zilnica agregata. Din perspectiva frecventei, la polul opus se situeaza zilele de duminica, cand se inregistreaza cele mai putine notificari de daune pe segmentul RCA, cu valori aproape la jumatate fata de media aferenta zilelor lucratoare. Si in ceea ce priveste portofoliul Casco, situatia este similara.

In schimb, din perspectiva severitatii, lucrurile stau cu totul diferit: duminica este cea mai „neagra” zi a saptamanii. Cele mai multe daune totale (caz in care despagubirea este egala cu valoarea vehiculului la data daunei) achitate de Allianz-Tiriac clientilor sai Casco au fost inregistrate in a doua zi de weekend. Duminica este, totodata, ziua saptamanii cu cele mai severe vatamari corporale rezultate din accidente auto: 45% din totalul despagubirilor de acest tip aferente politelor RCA emise de Allianz-Tiriac pentru asigurati persoane fizice sunt legate de accidente produse duminica. Iar cea mai mare despagubire pentru vatamari corporale (aferent intervalului 2013-2014) datorata de Allianz-Tiriac, in baza unei polite RCA, in valoare de peste 5 milioane de lei, este legata de un accident auto produs intr-o zi de duminica.

Sursa foto: Shutterstock / Accident auto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri