Eugen Radulescu, seful Directiei de Stabilitate Financiara din BNR, spune ca o reglementare mai supla si lipsa surprizelor juridice sunt ingrediente sigure care vor aduce bani in tara. "Banii vin singuri in tara cand nu schimbi legi peste noapte sau cand nu construiesti un kilometru de autostrada cu de patru ori pretul pe care il platesti pe plan international", a afirmat Radulescu la o intalnire cu jurnalistii, in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de Alpha Bank, BNR si ARB.

"Noi trebuie sa lasam mai multa predictibilitate mediului economic, pentru ca banii vin singuri. In momentul in care am intrat in Uniunea Europeana, chiar daca era alt mediu international atunci, au intrat multi bani in tara. De ce? Pentru ca mediul economic a fost considerat dintr-odata mai predictibil. Insemna inclusiv faptul ca nu mai aveam riscul sa intram sub umbrela rusilor si urma sa devenim din ce in ce mai apropiati de ce fac ei (europenii - n.r.). De asta au venit banii singuri", a declarat Eugen Radulescu.

Banii vin singuri in tara cand nu schimbi legile peste noapte sau cand nu construiesti un kilometru de autostrada cu de patru ori pretul pe care il platesti pe plan international.

Insa, specialistul BNR avertizeaza ca de fiecare data politicile pe care le-a avut Romania au fost politici cu bataie scurta. "Am vrut sa asiguram majorarea pensiilor astazi. Pensionarul o va duce mai bine astazi, dar la anul cu ce ii mai platim pensia. S-a mers pe fortarea unor directii, poate chiar cu intentiile cele mai bune. Insa, cand iei decizii de acest fel pasul doi este ca ramai fara resurse, exact ca iepurasul care merge deasupra prapastiei si merge merge pana cand vede ca e prapastia dedesubt", a adaugat Radulescu.

Una dintre surprizele juridice despre care vorbeste Radulescu este si legea darii in plata, votata de Senat la finalul lunii octombrie, lege prin care clientii cu credite ipotecare pot renunta oricand la locuintele ipotecate, stingand astfel definitiv datoria catre banca, indiferent de cat de mult mai valoreaza in prezent imobilul, comparativ cu valoarea ipotecii.

Potrivit lui Radulescu, daca aceasta initiativa legislativa va trece si de Camera Deputatilor si va fi promulgata de presedinte in forma actuala, care permite aplicarea retroactiva, sistemul bancar va incasa o lovitura si va trebui sa suporte costuri evaluate la doua pana la patru miliarde de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri