Asociatia Romana a Bancilor (ARB) atrage atentia ca legea privind darea in plata, aprobata astazi in Parlament, nesocoteste prevederile legislatiei nationale si ale celei europene, periclitand in acelasi timp piata creditului imobiliar si sansa tinerilor de a-si achizitiona o casa pe credit.

Potrivit unui comunicat transmis de ARB dupa aprobarea legii in Parlament, piata creditului imobiliar va fi afectata de legea darii in plata, "cu consecinte extreme pentru tinerele familii si pentru orice tanar, in general, care vor resimti accesul la credit drastic restrictionat".

ARB atrage atentia ca:

  • In ciuda caracterului invocat de legiuitor, pretins social, aceasta lege va avea consecinte contrare si va impacta nefavorabil accesul la credit imobiliar al tuturor categoriilor sociale.
  • Aceasta lege va avea, de asemenea, prin restrictionarea accesului la credit, un impact negativ pe orizontala asupra dezvoltatorilor imobiliari, industriei constructiilor, industriei materialelor de constructii si numarului de tranzactii imobiliare.
  • Legea adoptata induce riscuri sistemice sectorului bancar din Romania, avand impact asupra stabilitatii financiare a acestuia prin afectarea solvabilitatii bancilor cu posibile consecinte asupra deponentilor. In plus, aceasta lege genereaza impact direct asupra bugetului statului prin intermediul programului Prima Casa, care este garantat de FNGCIMM in proportie de 50%.
  • In opinia noastra, legea adoptata contravine prevederilor din Constitutia Romaniei, dreptului european in vigoare, respectiv Directivei 17/2014, si Codului Civil. Astfel, aceasta lege incalca principiile neretroactivitatii, predictibilitatii si proportionalitatii legii, precum si dreptul de proprietate prevazute de Constitutia Romaniei.
  • Comunitatea bancara solicita alinierea prevederilor nationale la cadrul european dat de Directiva 17/2014 privind returnarea sau transferul catre creditor al garantiei sau al veniturilor obtinute din vanzarea garantiei. Directiva europeana mentioneaza ca partile dintr-un contract pot decide de buna voie si doar pentru viitor, incepand cu data de 21 martie 2016, ca returnarea / transferul catre creditor al garantiei este suficienta pentru a rambursa creditul.
  • Aceasta lege va putea fi speculata de clienti care nu prezinta probleme sociale, avand capacitate de rambursare si care sub efectul legii vor anula garantii materiale complementare - instrumente bancare de tipul avalului, transferand astfel pierderea proprie asupra sistemului si, implicit, asupra deponentilor.

"Astfel, au fost create premisele ca bancile sa reanalizeze conditiile de creditare in sensul inaspririi acestora, cel putin pana la clarificarea situatiei. Asociatia Romana a Bancilor isi exprima increderea ca inca nu este tardiv pentru ca legea sa fie revizuita in conformitate cu Constitutia Romaniei si cu cadrul legislativ european", concluzioneaza ARB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri