Pentru prima oara, in proiectul de buget nu apare niciun leu destinat Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), o institutie ce a primit in fiecare an sume imense pentru constructia de biserici si, in special, a Catedralei Mantuirii Neamului.

In anul 2015, catedrala Mantuirii Neamului a primit de la bugetul de stat 177 de milioane de lei, scrie Agerpres.

Afectate de decizia Guvernului sunt si alte lacasuri de cult aflate in constructie. Pana acum, bisericile au primit fonduri consistente de la stat - de exemplu, anul trecut, a fost alocata o suma de 177 de milioane de lei, potrivit Digi 24. Abia din 2017 va fi reluata finantarea lacasurilor de la cult cu bani de la buget, dar fondurile fi de peste zece ori mai mici fata de anii 2014 si 2015.

Ministerul de Finante a publicat proiectul de buget pe 2016. VEZI LISTA ministerelor care primesc cei mai multi bani.

UPDATE 1: REACTIA GUVERNULUI - In urma materialelor aparute dupa publicarea proiectului de buget pentru anul 2016, Ministerul Finantelor Publice face urmatoarele precizari:

1. Proiectul de buget pentru anul viitor prevede o crestere a salariilor acordate personalului clerical si neclerical.

In cazul personalului clerical, contributia statului la salarizarea personalului de cult CRESTE de la 278,3 milioane lei anul acesta la peste 315,1 milioane lei in anul 2016.
In cazul personalului neclerical, contributia statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% fata de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei in anul 2016.

2. Proiectul de buget pentru anul viitor prevede o crestere a contributiei statului, pentru sprijinirea asezamintelor religioase romanesti din afara granitelor, de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei in anul 2016.

3. Anul viitor pastreaza in buget suma de 1,3 milioane lei alocata in scopul finantarii Schitului romanesc Prodromu de la Muntele Athos.

Sumele suplimentare prevazute in bugetul 2016 pentru culte religioase, de aproximativ 150 milioane de lei au fost prevazute, tinand cont de actele normative aprobate in 2015 referitoare la cresterile salariale in acest sector. Suma suplimentara este comparabila cu suma alocata in anul 2015 pentru constructii si reparatii.

Update 2: Ce spune Patriarhul Daniel


Patriarhul Daniel a declarat sambata, raspunzand unei intrebari, ca Biserica Ortodoxa Romana este de acord sa renunte la salariile de la stat daca i se da inapoi proprietatile care i-au fost luate in mod abuziv, pentru a nu mai sta "cu mana intinsa la stat tot timpul".

Intrebat, dupa ce a sfintit capela de la Penitenciarul Jilava, ce le transmite celor care spun ca biserica ar putea fi un bun Mos Nicolae pentru bugetul de stat, Patriarhul Daniel a raspuns: "Da, noi am spus de mai multe ori ca suntem de acord nu numai sa impoziteze veniturile, ci sa si renuntam la salariile de la stat daca ni se da inapoi ceea ce in mod abuziv a luat statul ca proprietati".

PF Daniel a afirmat ca Biserica Ortodoxa Romana nu vrea sa stea "cu mana intinsa la stat tot timpul", dar trebuie ca statul sa dea inapoi ceea ce a fost luat de la Biserica.

"Deci, noi nu avem nevoie sa stam cu mana intinsa la stat tot timpul, dar statul sa ne dea inapoi ceea ce a luat ca fiind donatii date bisericii in mod liber. Cand se face echilibrul acesta, nu mai avem nevoie de salarii de la stat si nici de celelalte", a mai spus PF Daniel.

Sursa foto: Mediafaxfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri