Piata de asigurari a inregistrat in primele noua luni o crestere cu 7,4% a primelor brute subscrise, la 6,33 miliarde lei, din care asigurarile generale reprezinta circa 5 miliarde lei, in urcare cu 6,9%, iar politele de viata au avut un avans de 9,3%, la aproape 1,32 miliarde lei.

In primele trei trimestre ale anului trecut, piata de asigurari a consemnat prime brute subscrise de circa 5,9 miliarde lei, din care 4,69 miliarde lei pe asigurari generale si de 1,2 miliarde lei pe asigurari de viata. Segmentul asigurarilor generale a atras prime brute de 5,017 miliarde lei, cele mai mari ponderi avandu-le politele RCA si CMR (46,64%), asigurarile CASCO (25,02%) si cele de incendiu si alte calamitati naturale (14,61%), cumuland impreuna 86,27% din totalul primelor, se arata intr-un comunicat al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), potrivit Mediafax.

Datele pentru primele noua luni ale acestui an nu includ situatia Astra Asigurari pe trimestrul al treilea, avand in vedere ca ASF a decis la finele lunii august inchiderea procedurii de redresare financiara, retragerea autorizatiei de functionare si solicitarea intrarii in procedura de faliment a companiei. Astfel, pentru asigurarile RCA si CMR s-au subscris prime brute de 2,33 miliarde lei, in crestere cu 15,3%, pe cand cele CASCO au consemnat o reducere de 1,27%, la 1,25 miliarde lei. Asigurarile de incendiu si alte calamitati naturale au avut un volum al primelor brute subscrise de 733,23 milioane lei, cu 1,61% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Companiile de asigurari au subscris pe segmentul politelor de viata prime brute de 1,317 miliarde de lei, in urcare cu 9,29%. Asigurarile de viata clasice au atras 805,1 milioane lei, in crestere de 8,78%, iar cele cu componenta investitionala (unit-linked) au totalizat prime brute de 438,8 milioane lei, cu un plus de 10,68%.

Societatile de asigurare au platit in primele noua luni indemnizatii brute (cu maturitati si rascumparari partiale si totale) in valoare totala de 3,48 miliarde de lei pentru cele doua categorii de asigurari, in scadere cu 3,51%. Din totalul acestora, 2,87 miliarde lei revine asigurarilor generale, cu o pondere de 82,5% in volumul total al indemnizatiilor brute platite si care s-au redus cu 3,69% fata de primele noua luni ale anului trecut.

Peste jumatate din acestea (53,69%) reprezinta despagubirile pentru politele RCA, in cuantum de 1,54 miliarde lei, in urcare cu 7,63%, iar o treime revine asigurarilor CASCO, cu 930,57 milioane lei, in scadere cu 13,73%. Pentru asigurarile de incendiu si alte calamitati naturale s-au platit despagubiri de 144,25 milioane lei, cu o pondere de 5%, valoarea fiind cu 1% mai mica.

Indemnizatiile achitate pentru asigurarile de viata au fost mai reduse cu 2,63%, ajungand la 610 milioane lei, din care 316,52 milioane lei (51,89%) reprezinta despagubirile pentru politele cu componenta investitionala, iar 266,88 milioane lei (43,75%) revin politelor clasice. La 30 septembrie activau pe piata asigurarilor 35 societati de asigurare, dintre care 20 de companii activau numai pe asigurari generale, 8 pe asigurari de viata, iar 7 au avut ambele segmente de asigurari in portofoliu.

Sursa foto: Ollyy / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri