Legea darii in plata va avea consecinte dramatice asupra sanselor viitoarelor generatii de a dobandi o casa prin intermediul creditelor ipotecare, creditul ‘Prima Casa’ urmand de asemenea sa dispara daca documentul va fi aprobat in forma actuala, considera viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

“Legea darii in plata, asa cum a fost trimisa la Presedintie, va face mult mai greu accesibile creditele ipotecare pentru cei care vor dori sa cumpere case in viitor. In cazul creditelor ipotecare este probabil ca avansul va ajunge la 35-50%, un lucru insuportabil. De asemenea, creditul ‘Prima Casa’ va disparea cu totul cata vreme garantia statului nu va mai fi acceptata, ea fiind stinsa prin efectul legii, in cazul unei decizii de dare in plata”, a declarat Bogdan Olteanu.

Bancile cer in prezent avansuri cuprinse in general intre 15 si 20% pentru creditele ipotecare.

Proiectul de lege care permite unei persoane care s-a imprumutat la banca si nu mai poate plati datoria sa treaca in proprietatea bancii imobilului ipotecat a fost adoptat miercuri, 25 noiembrie, de Camera Deputatilor, in calitate de for legislativ decizional.

Proiectul de lege va merge la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, daca nu va fi atacat la Curtea Constitutionala. Bancherii si asociatiile acestora au criticat dur legea, spunand ca pericliteaza piata creditului imobiliar prin restrictionarea drastica a accesului la finantare, avand efecte si asupra dezvoltatorilor imobiliari si sectorului contructiilor.

Potrivit prevederilor legii, o persoana care s-a imprumutat la banca si nu mai poate plati datoria poate sa treaca in proprietatea bancii imobilului ipotecat, banca nemaiputandu-se indrepta catre alte bunuri sau venituri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri