James Grindley a vizitat pentru prima data Romania in 1994, in perioada studiilor universitare din Franta, la invitatia unui prieten, cu ocazia sarbatorilor de iarna. Dar, asa cum nu poti sti niciodata cand vei avea o intalnire cu destinul, James Grindley nici nu se gandea ca, putin peste 20 de ani, va ajunge sa locuiasca in aceasta tara si, mai mult, sa isi intemeieze chiar si o familie aici.

Ne-am intalnit cu James Grindley (foto), CEO, CertAsig, intr-o zi de vineri, in inima Bucurestiului, pe Calea Victoriei, la restaurantul italian Casa di Peroni, situat in spatiul fostului templu al modei, Victoria 46, langa teatrul Odeon. CertAsig este o companie specializata de asigurari non-viata, orientata pe segmentul corporate si IMM cu vanzarea prin intermediul firmelor de brokeraj. James a venit la CertAsig in 2008, odata cu preluarea pachetului majoritar de actiuni la CertAsig de catre Royalton Capital Investors II, un fond european de investitii specializat pe achizitionarea si dezvoltarea companiilor orientate spre segmentul de servicii din cadrul statelor Uniunii Europene, iar in 2010 a fost numit CEO.

Inainte de a veni sa locuiasca si sa lucreze in Romania, James Grindley a vizitat tara noastra de mai multe ori in calatorii de afaceri sau la invitatia prietenilor. "Prima data cand am ajuns in Romania a fost anul 1994, in timpul studiilor universitare din Franta. Unul dintre cei mai buni prieteni si colegi de studii ai mei din Franta se numea Lucian, care inca locuieste in Franta, la Paris. Familia sa este originara din Oradea si m-a invitat in Romania cu ocazia sarbatorilor de iarna. Imi aduc aminte de un moment amuzant, atunci cand mi-a spus ca ne intalnim la aeroportul din Budapesta. I-am replicat: Nu, capitala Romaniei se afla la Bucuresti. Iar el mi-a spus: Nu, nu! Asigura-te ca vii la Budapesta, este mai aproape. Astfel, a trebuit sa iau o harta a Romaniei si ma uit atent unde anume era Oradea situata pe harta", povesteste seful CertAsig.

Pasionat de rugby, sport de contact pe care l-a si practicat in anii de studentie din Franta, dar si golf, in cazul caruia de declara doar "un jucator entuziast", James Grindley spune ca ceea ce ii place cel mai mult la functia de CEO in asigurari este, asa cum ii place sa afirme: "Getting my hands dirty with insurance and reinsurance contracts", precum si negocierile, deoarece "acolo are loc adevarata actiune". A luat contact cu lumea financiara pentru prima data la 21 de ani, in 1995, in cadrul Lloyds, la departamentul de subscriere. Apoi a trecut la sectiunea de brokeraj, tot in cadrul Lloyds din 1996 si pana in 2007. In ultimii cinci ani din aceasta perioada s-a specializat in brokerajul de reasigurari, atributiile sale fiind de a negocia si organiza contractele de reasigurare, pentru companii de asigurari si sindicatele Lloyds.

Sosirea in Romania la CertAsig, "de nerefuzat"

"Venirea in pozitia de CEO la CertAsig a reprezentat o provocare captivanta. Am vazut o companie de asigurare, care desi avea dimensiuni reduse, potentialul sau de crestere era enorm. Am vazut, de asemenea, ca piata de asigurari se afla intr-un punct in care avea mare nevoie de o companie specializata pe business corporate, nu doar retail, asa cum in majoritatea pietei era trendul. Adica, fara RCA si CASCO si fara asigurari de locuinte. Astfel, am simtit ca dispun de cunostintele necesare, acumulate in pietele vest-europene, pentru a creiona anumite produse care acum fac parte din business-ul nostru, sa aduc idei noi. Si actionarii sunt foarte dedicati acestei cauze, la fel ca si colegii mei de la CertAsig. Am considerat ca aceasta combinatie reprezinta o oportunitate pe care nu o pot refuza", a declarat James Grindley.

De atunci si pana acum, Romania a jucat un rol extrem de important in viata sa. La urma urmei, James Grindley a intalnit-o pe sotia sa aici, care, la randul sau, s-a mutat din Argentina, unde s-a nascut, in Romania in 2007, in acelasi an cu, pe atunci, viitorul CEO CertAsig. Pentru James, diferentele de ordin cultural cu Marea Britanie si-au facut aproape imediat simtita prezenta, odata ajuns in Romania, pana si in mediul de business.

Astfel, desi considera ca Romania poate fi surprinzatoare si dispune de multe lucruri bune si frumoase de oferit, iar aici subliniaza "calitatea oamenilor" si arta culinara autohtona, James Grindley spune ca a ramas uneori surprins de unii oameni de afaceri romani, "dotati cu o anumita mentalitate si idei fixe care probabil provin din perioada comunista". "Nu as putea sa le numesc parti negative, deoarece se pot schimba, este de inteles, dar astfel de abordari pot sa incetineasca foarte mult anumite lucruri. De cativa ani, exista o tendinta dramatica de schimbare in mediul de business, atat la nivel comercial cat si de reglementare. Dar, nu te poti astepta sa ai o societate perfecta. Si in Germania, Marea Britanie sau Franta sunt situatii similare: birocratia si nemultumirile exista peste tot", apreciaza seful CertAsig.

Unul dintre lucrurile care ii plac cel mai mult la Bucuresti, mai ales in aceasta perioada a anului sunt targurile de Craciun si zapada. "Imi place vremea rece de iarna, deoarece pentru mine de Craciun trebuie sa fie rece si zapada. Este ceva ce noi nu prea aveam in Marea Britanie. Doar rece si umed, dar nu destul de frig ca sa ninga. Si acesta este un aspect al Bucurestiului care imi place. De asemenea, sunt si foarte multe restaurante bune, iar alegerea acestui restaurant Casa di Peroni, in care ne aflam, a fost foarte buna. In weekend, imi place sa imi petrec timpul cu fetele mele si sa mergem in parcul Herastrau, unde si alerg, desi nu mereu, dimineata in timpul saptamanii. Incerc sa ramana activ, deoarece obisnuiam sa practic foarte mult sport si cred ca este un lucru benefic. Un corp sanatos inseamna si o minte puternica", spune James Grindely.

Afacerile romanesti, prin ochii unui britanic

James este vice presedinte al Boardului de Directori la Camera de Comert Romano-Britanica, membru in CEO Club si membru asociat al Chartered Insurance Institute in London (CII). De pe aceasta pozitie, poate fi considerat un bun cunoscator al mediului de afaceri romanesc, despre care afirma ca este, cat se poate de "captivant si creativ".

"Romanii sunt extrem de creativi in afaceri si, poate chiar de aceea, economia cunoaste un ritm de crestere de 3-4% pe an. Cu toate acestea, daca vorbesti cu ei, au tendinta de a fi extrem de pesimisti in ceea ce priveste propria lor tara si perspectivele economice si politice. Dar, stai putin! Aceasta tara cunoaste un avans economic de 3-4%, mult peste media europeana, sunt aproximativ 20 de milioane de oameni aici, majoritatea foarte bine educati, un sistem de invatamant foarte bun, o societate multi-culturala si multilingvistica in foarte multe orase, cu un stil foarte international, romanii calatoresc tot mai mult, au foarte bune aeroporturi, o infrastrutura care se imbunatateste - poate fi mai buna, intr-adevar, dar aici sunt oportunitatile - si ca sa rezum, sunt foarte multe lucruri bune, despre care oamenii din vestul Europei si din America de Nord nu au nici cea mai vaga idee", apreciaza James Grindley.

Ca urmare, Romania a devenit, dupa era post-comunista, foarte "internationala", calitatea oamenilor de afaceri este una foarte ridicata, abilitatile lingvistice ale romanilor si dorinta societatii de a evolua reprezinta un punct cheie in dezvoltarea tarii si imi place acest lucru. Dar, in acelasi timp, ritmul mediului de afaceri poate fi afectat in functie de un sentiment conjunctural: noi alegeri, un nou guvern, cu impact in prelungirea termenelor sau amanarea unor proiecte, cu intarzieri in absorbirea finantarilor de la Uniunea Europeana. Aceste lucruri sunt frustrante nu numai pentru mine, ci pentru toata lumea", mai spune seful CertAsig.

In opinia sa, politicul joaca astfel un rol important cu privire la modul in care finantarea ajunge in economie pentru diferite proiecte, iar acest lucru are un impact direct si asupra pietei de asigurari, in special asupra CertAsig, "pentru ca o mare parte din business-ul nostru se concentreaza pe asigurarea proiectelor de infrastructura, de constructii, de utilitati si reabilitari, energie regenerabila s.a.m.d, in general finantate prin bani europeni intr-un mod sau altul, iar daca acesti bani se opresc, sunt mai putin proiecte de asigurat pentru piata de asigurari".

CertAsig nu alearga dupa cota de piata

Portofoliul CertAsig provine 65% din Romania si Bulgaria si 35% din asigurari maritime de pe piata din Turcia. O afacere prospera sub carmuirea britanicului James Grindley, in contextul in care volumul de prime brute subscrise a crescut in doar sase ani, de la numai 0,7 milioane de euro in anul 2007 la 13 milioane de euro in 2014. O pondere de 95% din portofoliu este generat prin intermediul companiilor de brokeraj, iar CertAsig are si ea trei puncte de lucru regionale si reprezentanti de vanzari prezenti in marile orase, alaturi de sediul central din Capitala.

Portofoliul de produse din Romania cuprinde asigurari de bunuri pentru persoane juridice, de constructii-montaj si raspunderea constructorului, de raspundere civila generala si profesionala, de garantii contractuale, maritime, aviatie, bunuri in tranzit, medicale pentru calatorii in strainatate si accidente, echipamente electronice si, nu in ultimul rand, evenimente.

Intrebat "De ce CertAsig?", James Grindley spune ca "in 2007 a intrat in atentia investitorilor o foarte mica societate de asigurari, autorizata, curata, cu un business mic, lucru care desi nu este un punct forte are si parti bune: nu existau "schelete in dulap" sau litigii urate. Asa ca acesti investitori si-au dat seama ca aceasta companie nu va putea creste fara capital aditional, nu isi putea permite sa angajeze mai multe persoane, de a avea resurse si birouri, aspecte esentiale pentru a dezvolta o afacere. Asadar, au vazut o oportunitate extraordinara de a achizitiona o companie de asigurari cu potential, relativ ieftin". Acum, structura actionariatului este impartita intre: Royalton Capital Investors II (89%) si managementul CertAsig (11%). Printre investitorii Royalton Capital Investors II se afla Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

"Investitori cunosteau, de asemenea, densitatea si gradul scazut al penetrarii asigurarilor in Romania, dar si din regiune. Era inevitabil ca acest indicator sa creasca. Astfel, potentialul pietei, desi expresia a devenit un cliseu, este urias. Desigur, suntem interesati si de alte piete din regiune in afara de Bulgaria sau Turcia, precum Republica Moldova, Serbia si Ungaria. Sunt pe lista noatra de extindere", a declarat James Grindley.

In opinia sa, desi cresterea din piata romaneasca de asigurari este destul de redusa, ramane cel putin pozitiva. "Cu toate acestea, cea mai mare pondere a acestei cresteri a venit din zona asigurarilor auto, care nu este propriu-zis zona noastra de interes. Modul in care noi am crescut a fost in urma introducerii unor noi produse inovatoare in piata din Romania, prin concentrarea pe unele clase de nisa. Nu alergam dupa cota de piata. Ne uitam dupa asigurari profitabile si speram ca anul viitor piata va creste din nou".

James Grindley adauga ca, in urmatorii ani, una dintre provocarile pentru managementul CertAsig va fi faptul ca nu va fi singura companie care realizeaza ca segmentul auto nu este un produs atat de atractiv si, ca urmare, foarte multe alte societati cauta sa isi diversifice portofoliul, catre non-motor, ceea ce se va traduce in competitie pentru noi. "Suntem una din primele companii care au introdus pe piata din Romania asigurarile de evenimente, de constructii si garantii. Recent am lansat si asigurarile de drone. Ne uitam intotdeauna dupa produse mai neobisnuite. Suntem foarte deschisi si putem asigura aproape orice in conditiile in care exista un pret pentru orice. Bineinteles, nu poti asigura o casa in flacari, dar aproape orice altceva, da".

Tocmai de aceea, spune managerul CertAsig, "de doua sau trei ori pe saptamana particip la o intalnire cu un broker sau altul, nu doar din Top 20, ci si cei cu care ne-ar face placere sa lucram mai mult, ori sunt noi pe piata sau sunt interesati de solutiile noastre de asigurare pentru proiecte sau evenimente mai speciale. De altfel, unul dintre factorii dezvoltarii CertAsig este dat de inovatie, in ceea ce priveste noi produse de asigurare".

CertAsig, aliniata cerintelor Solvency I si Solvency II

Rezultatele exercitiului BSRE, derulat de ASF, de evaluare a activelor si pasivelor asiguratorilor, conform regimului de supraveghere Solvency II, aratau ca CertAsig se afla printre societatile de asigurari din Romania care la data de 31 decembrie 2014 nu indeplinea prevederile privind cerinta de capital de solvabilitate (SCR). Per ansamblu, din numarul total de 21 societati de asigurare participante, patru societati nu respectau cerinta de capital minim (MCR), dar o respectau pe cea de capital de solvabilitate (SCR), trei societati nu respectau SCR, dar o respectau pe cea de MCR, patru societati nu respectau nici cerinta de MCR nici pe cea de SCR, iar restul de zece societati se conformau cadrului de reglementare Solvency II.

"Am schimbat foarte multe aspecte din 2014 si pana in prezent, de la modul in care ne investim lichiditatile, pana la modalitatea in care realizam subscrieri de prime, iar cu aceste schimbari ne aflam in spectrul cerintelor Solvency II din 2016, ceea ce reprezinta vesti bune pentru noi si, in acelasi timp, ca situatia financiara este una puternica, dar si ca avem o serie de strategii clare pentru 2016 si urmatorii cinci ani care urmeaza", spune James Grindley.

El adauga ca societatea CertAsig respecta, la 30 septembrie 2015, cerintele prevazute de normele actuale, respectiv regimul Solvency I, atat din punct de vedere al marjei de solvabilitate, cat si in ceea ce priveste acoperirea rezervelor tehnice cu active admise. De asemenea, indeplinea toate standardele cerute de noul regim de solvabilitate Solvency II, care va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2016.

"BSRE a fost constituit pe analizarea unor cifre din 2014, acum aproape un an. In aceasta perioada cat si inainte, relevant din punct de vedere, este regimul Solvency I, iar in 2016 este Solvency II. Asadar, 2015 a fost un an pentru CertAsig in care am planificat si pregatit foarte mult pentru a ne alinia la Solvency II. Inca din septembrie eram pregatiti din punct de vedere al cerintelor Solvency II", a spus seful CertAsig.

Alinierea CertAsig la cerintele Solvency II se bazeaza pe un program de reasigurare solid, prin achizitia de capacitate suplimentara de la reasiguratori de rating minim A, potrivit lui James Grindley. "Nu am avut niciodata o despagubire in cazul careia reasiguratorul nu a putut sau nu a vrut sa plateasca. Si am platit de altfel despagubiri foarte mari, in 2012 de exemplu CertAsig a platit cea mai mare dauna a anului in piata de asigurari din Romania. Asa ca suntem perfect pregatiti pentru 2016".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri