Tinta de deficit bugetar pentru 2016 este foarte aproape de limita de 3% de declansare a procedurii de deficit execesiv, dar ideea ca este suficient sa ne mentinem sub acest nivel este eronata, avertizeaza Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank si presedinte al Consiliului Fiscal, care spune ca deficitul ar putea sari la 3,7% in 2017.

"Ideea conform careia ar fi suficienta mentinerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB este eronata. Deficitul de 3% nu este catusi de putin o „tinta”, ci un plafon a carui atingere este permisa doar in conditii ciclice adverse, de recesiune profunda, ceea ce in mod evident nu este nicidecum cazul in prezent in Romania. Intr-un scenariu de politici nemodificate, deficitul bugetar ar putea sari la 3,7% din PIB in 2017", a declarat pentru wall-street.ro Ionut Dumitru.

El a explicat ca deficitele bugetare ridicate proiectate implica mentinerea pe termen mediu a datoriei publice exprimate ca pondere in PIB pe o traiectorie ascendenta.

"Continuarea unei tendinte de crestere, chiar si moderate, a dimensiunii datoriei publice ca pondere in PIB in faza ascendenta a ciclului economic, in loc ca o astfel de perioada sa fie utilizata, asa cum ar fi prudent, pentru o reducere a gradului de indatorare, oculteaza acumularea unor vulnerabilitati ce ar deveni aparente intr-o inevitabila viitoare faza descendenta a ciclului economic", subliniaza economistul sef al Raiffeisen Bank si presedinte al Consiliului Fiscal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri