Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a sesizat Consiliul Concurentei in cazul unor societati de asigurari care ar fi majorat simultan, odata cu 1 septembrie, tarifele pentru asigurarile de raspundere civila auto (RCA) adresate transportatorilor, au declarat pentru wall-street.ro surse din piata de asigurari.

Transportatorii au acuzat recent societatile de asigurari ca au majorat tarifele RCA cu peste 300% in ultimele 6 luni pentru activitatea de transport persoane si marfa, inclusiv Taxi. Totodata, ASF a dispus saptamana trecuta controale inopinate la mai multe societati de asigurare care emit polite RCA pentru a verifica modalitatea de calcul a tarifelor de prime.

Potrivit unor surse din piata, o parte dintre transportatorii care au acuzat cresterea tarifelor la RCA au facut reclamatie la Consiliul Concurentei, autoritate care la randul sau a solicitat un punct de vedere din partea ASF. Ulterior, ASF, in baza investigatiilor, a intors solicitarea ca pozitie / punct de vedere catre Consiliul Concurentei.

Aceleasi surse au subliniat pentru wall-street.ro ca vizate de aceasta investigatie ar fi societatile Omniasig VIG, Allianz-Tiriac Asigurari si Uniqa Asigurari. Acestea s-ar fi inteles in cadrul UNSAR si ar fi modificat, in acelasi timp, odata cu 1 septembrie anul curent, tarifele RCA pentru transportatori.

Drept reactie, reprezentantii UNSAR au declarat: "Cu privire la afirmatia «Aceleasi surse au subliniat pentru wall-street.ro ca vizate de aceasta investigatie sunt vizate in special societatile Omniasig VIG, Allianz-Tiriac Asigurari si Uniqa Asigurari, care s-ar fi inteles in cadrul UNSAR si ar fi modificat, in acelasi timp, odata cu 1 septembrie anul curent, tarifele RCA pentru transportatori» facem mentiunea ca in cadrul UNSAR NU s-au discutat si nici nu se discuta / dezbat aspecte legate de tarifele de prima de asigurare. Prin urmare consideram ca afirmatia prin care se spune ca cei trei asiguratori s-au inteles in cadrul UNSAR este lipsita de orice fundament."

Totodata, reprezentantii Allianz-Tiriac Asigurari au declarat, contactati de wall-street.ro, ca societatea "respinge categoric ca nefondata afirmatia potrivit careia ar fi discutat in cadrul UNSAR aspecte legate de tarifele RCA sau s-ar fi inteles cu alti asiguratori cu privire la tarifele RCA. De asemenea, informatia din articol potrivit careia Allianz-Tiriac Asigurari ar fi modificat tarifele RCA pentru transportatori incepand cu 1 septembrie este total eronata".

Si reprezentantii Omniasig au declarat: "Respingem categoric orice afirmatie care sugereaza practicile invocate in articol. Astfel de practici nu au facut si nu vor face parte niciodata din strategia si modul de a actiona al companiei Omniasig Vienna Insurance Group. La ora actuala, nu avem cunostinta de vreun demers oficial al Consilului Concurentei in legatura cu aspectele mentionate in articol. Suntem gata sa cooperam cu orice autoritate, pe orice chestiune solicitata, transparenta fiind unul dintre obiectivele noastre cheie".

Acestia adauga, de asemenea, ca: "incepand cu 1 septembrie 2015, tarifele RCA practicate de Omniasig VIG pentru toate categoriile de autovehicule au suferit modificari / majorari, conform termenelor de aplicare a tarifelor notificate la ASF. Ajustarile de tarife pe care Omniasig VIG le opereaza se fac pe baza monitorizarii rezultatelor si propriilor strategii de business. Toate deciziile noastre sunt adoptate cu respectarea legislatiei in vigoare, in conformitate cu regulile de etica si bune practici concurentiale. Nu avem si nu am avut informatii cu privire la politicile de pret ale altor companii si daca acestea au procedat sau procedeaza la majorari de tarife".

Pe 10 decembrie, ASF anunta ca a gasit nereguli in modul de stabilire a primelor RCA de catre unii asiguratori si a cerut refacerea calculelor in aceste cazuri. "In urma notificarilor primite de la asiguratori privind schimbarea tarifelor de prima au fost identificate probleme in ceea ce priveste corectitudinea calculului actuarial ce a stat la baza stabilirii nivelului acestor prime, astfel incat a fost solicitata, in anumite cazuri, refacerea acestor calcule", arata ASF.

De asemenea, in cadrul controalelor care s-au desfasurat la asiguratori pe parcursul lunii decembrie, ASF informa ca va urmari "modul de calcul al primelor RCA si, in cazul in care se vor constata incalcari ale prevederilor legislatiei aplicabile, isi rezerva dreptul de a sesiza si Consiliul Concurentei". Ulterior acestui comunicat din 10 decembrie companiile vizate ar fi primit "o adresa foarte dura" din partea ASF prin care le solicita sa reduca tarifele, altfel autoritatea urmand sa notifice Consiliul Concurentei, potrivit surselor wall-street.ro.

In majorarea tarifelor pentru transportatori, societatile de asigurari care vand RCA dau vina pe costurile de regres si daunele pe carte verde provocate de transportatori in afara Romaniei. La 30 septembrie 2015 conform datelor raportate la ASF de catre toti asiguratorii care practica RCA (mai putin Astra) dauna medie pentru despagubiri pentru vatamari corporale si deces produse in afara Romaniei este si de 4,5 ori mai mare comparativ cu cele produse pe teritoriul Romaniei in medie fiind de 1,65 ori mai mare.

Sursa foto: Bauer Alexander / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri