UniCredit Bank lanseaza pe piata romaneasca Angajamentul Bancar de Plata (Bank Payment Obligation - BPO). Ce avantaje ofera acest nou instrument de decontare in afaceri.

Printr-un BPO se asigura efectuarea decontarilor specifice comertului international, conform unor conditii preagreate, dupa compararea electronica a datelor de livrare (in raport cu informatiile de livrare solicitate pentru plata). In esenta, BPO poate fi privit ca un hibrid intre acreditivul documentar si plata simpla dupa livrare, combinand avantajele aferente fiecareia din aceste solutii de decontare utilizate in comertul international, explica banca intr-un comunicat de presa.

Definitoriu in cazul BPO este faptul ca angajamentul irevocabil de plata este asumat de catre banca emitenta fata de banca beneficiara, in timp ce in cazul acreditivului documentar beneficiarul este compania vanzatoare/exportatoare. Elementul de noutate pe care il introduce acest instrument il reprezinta trecerea de la compararea manuala la compararea electronica a datelor specifice livrarii, prin utilizarea de catre bancile participante a unei aplicatii electronice de comparare a datelor. In acest sens, UniCredit Bank a implementat aplicatia de comparare electronica a datelor furnizata de SWIFT – Trade Service Utiliy.

"BPO imbina caracterul de securitate oferit de acreditivul documentar cu usurinta procesului specific platilor simple. UniCredit se numara printre primele grupuri bancare europene care au optat pentru implementarea acestui instrument financiar, in Germania si Italia fiind confirmate activarea lui si incheierea primelor tranzactii in 2014 si 2015. Beneficiind de experienta acumulata in Grup, suntem acum pregatiti sa oferim si clientilor nostri din Romania aceasta solutie inovatoare, aliniata celor mai noi tendinte si tehnologii din industrie. Date fiind specificul si caracteristicile acestui instrument de plata, luam in calcul si posibilitatea extinderii ofertei catre companii care momentan nu sunt clienti ai bancii noastre”, a declarat Cristina Bunescu, Head of Trade Finance UniCredit Bank.

Avantajele de care beneficiaza clientii care opteaza pentru utilizarea acestui instrument ca solutie de decontare a tranzactiilor de comert international se refera, in primul rand, la atenuarea riscurilor asumate, prin structurarea conditiilor incluse in BPO, dar si la garantarea platii tranzactiei, prin emiterea angajamentului irevocabil si independent de plata de catre banca emitenta. Apoi, compararea automata a datelor furnizate de vanzator asigura viteza sporita de procesare, iar primirea directa a documentelor de livrare de la vanzator ofera cumparatorului acces rapid la bunurile/serviciile achizitionate.

Nefiind implicate costuri operationale legate de procesarea documentara, BPO presupune costuri reduse prin comparatie cu cele specifice instrumentelor documentare, reprezentand, de asemenea, o solutie flexibila de finantare, prin posibilitatea scontarii sale.

Sursa foto: Sergey Kohl_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri