1. Creste gradul de bancarizare al populatiei

1. Creste gradul de bancarizare al populatiei

Daca in 2011 doar 45% din populatia Romaniei era familiarizata cu domeniul bancar, in 2014 procentul a crescut la 61%. Trendul de crestere a procentului populatiei bancarizate este mult mai accelerat in Romania decat in cazul tarilor din Europa Centrala si de Est, dar nivelul de bancarizare al populatiei este cu mult sub media altor state europene.

„De ce? Pentru ca suntem in mediul rural, pentru ca nu ne-am ocupat foarte mult de educatia financiara a tinerilor si pentru ca ne-am concentrat mai mult pe cum sa facem produse si servicii, dar mai putin cui sa le adresam”, este de parere Dana Demetrian.

BCR a incercat sa contribuie la cresterea gradului de bancarizare a populatiei prin constituirea unor programe destinate tinerilor. Astfel, au fost emise 35.000 de carduri City Card, cu anumite facilitati si reduceri pentru populatia tanara, iar pentru 2016 banca isi propune alte programe destinate tinerilor si populatiei din mediul rural pentru cresterea gradului de bancarizare.

Sursa foto: Africa Studio/Shutterstock

2. Big Data va ajuta la construirea comportamentului de client

2. Big Data va ajuta la construirea comportamentului de client

Datele colectate si analizate cu tehnologiile Big Data vor facilita procesul de creditare al clientilor si vor deveni un driver important pentru construirea comportamentului de client. Utilizarea acestei baze de date poate genera statistici cu privire la modalitatea in care platile electronice se fac, verificari ale situatiilor financiare ale clientilor, dar si parteneriate intre banci si retailerii din piata.

In acest context, BCR a dezvoltat un nou model de rating, completat de utilizarea datelor ANAF, fapt ce a contribuit la optimizarea procesului de creditare.

Sursa foto: Mikko Lemola/Shutterstock

3. Agentiile bancare standard nu dispar

3. Agentiile bancare standard nu dispar

In contextul in care digitalizarea continua sa capete amploare, agentiile bancare standard, contrar asteptarilor, nu vor disparea. 73% dintre romani prefera sa aiba contact doar prin agentia bancara, prin urmare investitiile in unitatile bancare vor creste. In schimb, investitiile vor merge spre un nou model de agentie, un model digitalizat, care va oferi servicii si produse bancare complexe.

BCR a investit peste 42 milioane de lei in reteaua de unitati in acest an, iar pentru 2016 preconizeaza investitii de 100 milioane de lei intr-un nou concept de unitati cu modele noi de servire.

Sursa foto: Kevin George/Shutterstock

4. Evolutia pozitiva a creditarii care va genera o crestere a consumului

4. Evolutia pozitiva a creditarii care va genera o crestere a consumului

Reducerea costurilor pentru clienti este un alt mod de abordare a creditarii, iar pe un fond de stabilitate a gradului de risc, mediul economic indeplineste premisele unei cresteri sustenabile. Ponderea imprumuturilor bancare contractate de Romania in 2014 a fost de 32%, procent care situeaza Romania pe ultimul loc din regiune, dupa Ungaria cu 42%.

Creditarea pentru persoanele fizice ca inregistra anul viitor o crestere de doua cifre, in special pe imprumuturile de consum, cu atat mai mult cu cat dobanzile scazute asigura conditii favorabile de creditare.

"Cresterea creditarii va fi sustinuta de factori financiari, pentru ca populatia va avea mai multe venituri la dispozitie, dar si de un trend natural, respectiv de populatia tanara care intra in campul muncii are un apetit de consum mai mare decat generatia noastra sau a parintilor nostri", este de parere Dana Demetrian.

Sursa foto: Shutterstock

5. Cererea de locuinte va contribui la dezvoltarea creditelor imobiliare

5. Cererea de locuinte va contribui la dezvoltarea creditelor imobiliare

Cererea foarte mare de locuinte va sustine cresterea creditelor imobiliare, existand un potential in corelatie cu alte piete similare (creditele imobiliare din Romania reprezentinta 15% din PIB, in timp ce in Ungaria procentul este de 21%). Potentialul este generat de populatia tanara, de 20-25 de ani, care va reprezenta un driver important pentru ca va atinge pragul de maturitate financiara.

Sursa foto: Shutterstock