Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca sunt premise ca leul sa se mentina stabil fata de euro si anul acesta, in cazul evitarii dezechilibrelor macroeconomice interne, care pot exacerba impactul instabilitatii economiei internationale, inclusiv a regiunii in care se afla Romania.

"Leul a fost stabil pentru ca si conditiile macroeconomice din 2015 au fost stabile. Am avut o situatie macroeconomica buna si aceasta s-a reflectat fara sa fie nevoie de interventii sustinute ale Bancii Nationale, iar aceste conditii stabile s-au reflectat intr-o stabilitate a pietei si o relativa stabilitate a leului, noteaza Mediafax.

Pentru viitor, in ciuda faptului ca economia intenrnationala si zona in care ne situam nu au fost deloc stabile si indirect spunem ca acesta este cadrul in care trebuie sa gandim si viitorul, daca situatia macroeconomica interna se va mentine stabila, nu vom asista la deteriorari de indicatori si la dezechilibre mai mari, exista premisa ca leul sa fie in continuare stabil", a afirmat guvernatorul, intr-o conferinta de presa.

Influentele externe pot sa dezechilibreze situatia, a avertizat Mugur Isarescu. "Am trait cu un an inainte, in 2014, o asemenea situatie, criza din Turcia, criza din Ucraina, si stim ce inseamna. Un context international tulbure, sau mai tulbure decat in acest an, volatilitati mai mari si miscari mai ample de capitaluri ne vor influenta ca si pana in prezent, pot crea dezechilibre temporare pe piata si problema este sa nu potentam un astfel de mediu extern instabil, care se contureaza a fi instabil si in acest an, probabil ca si in perspectiva. Problema este sa nu-l potentam cu probleme economice interne, cu dezechilibre interne care sunt mai greu de administrat", a spus el.

Potrivit unei note de cercetare a ING Bank Romania, intervalul de tranzactíonare agreat de BNR pentru leu este de 4,38 - 4,52 lei/euro. "Vom urmari indicii din partea BNR astazi, dupa sedita de politica monetara, deoarece exact acum un an guvernatorul a sugerat intervalul de tranzactionare de 4,38 - 4,52 lei/euro, care a tinut, in linii mari, in 2015. Datorita beneficiilor limitate ale unui leu mai slab, nu credem ca intervalul va fi mutat mai sus", se arata intr-o nota de cercetare publicata joi de economistii ING Bank Romania, anterior conferintei de presa a guvernatorului BNR.

Cursul euro anuntat de BNR a crescut joi cu 0,58 bani, la 4,5257 lei/euro. In piata interbancara, euro se tranzactiona aproape de ora 18:00 la 4,5295 lei/euro, fara variatii semnificative in urma declaratiilor guvernatorului.

Referinta a crescut pe finalul anului trecut la maximul a doi ani, aproape de 4,54 lei/euro, dar fara sa depasesca acest prag. Deprecierea a avut loc pe fondul dezamagirii investitorilor pe marile piete financiare dupa o decizie a Bancii Centrale Europene, dar si a repozitionarii investitorilor in contextul deciziei Fed de majorare a doanzii de politica monetara. BNR calculeaza cursul euro in functie de cotatiile din piata interbancara, in timp ce cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri