Carpatica Asig anunta ca a inregistrat, in 2015, "o imbunatatire semnificativa a indicatorilor financiari", ca urmare a implementarii unor actiuni ce au vizat trei directii distincte si care s-au concretizat "in cresterea volumului zilnic de prime brute subscrise cu 43%, iar nivelul daunei combinate a coborat la 93%".

Cele trei actiuni mentionate de catre Carpatica Asig au vizat: trecerea activitatii in zona profitabilitatii operationale si realizarea unor indicatori financiari in concordanta cu cerintele de crestere si consolidare, dar si cu cele impuse de noile directive interne si europene, in conformitate cu noul regim de solvabilitate Solvency II; Modificarea si modernizarea sistemului de guvernanta, pornind de la prevederile Directivei Solvency II; Transformarea si flexibilizarea structurii organizatorice pentru folosirea mai eficienta a resurselor interne si imbunatatirea fluxurilor operationale si decizionale.

"Rezultatele acestor actiuni, derulate de actuala echipa de management, s-au concretizat in cresterea volumului zilnic de prime brute subscrise cu 43%, pana a 2,9 milioane lei/zi, indicatorii de daunalitate si dauna combinata au scazut cu 3%, iar nivelul daunei combinate a coborat la 93%", potrivit unui comunicat Carpatica Asig.

Compania a platit, in 2015, despagubiri in valoare de aproximativ 382 milioane lei. Sumele lunare platite ca despagubiri au crescutcu 10%, incepand din septembrie 2015, si au atins o medie lunara de 34 milioane de lei. In ultimele patru luni ale anului trecut, Carpatica Asig si -a imbunatatit indicatorul de lichiditate cu aproximativ 36% fata de nivelul minim atins in 2015. Cash flow-ul inregistrat de companie, in 2015, este pozitiv - 25 milioane lei si va inregistra o crestere estimata la 103 milioane lei in anul 2016 si una de aproximativ 174 milioane lei in 2017.

Incepand cu luna septembrie 2015, Carpatica Asig a dezvoltat si consolidat portofoliul de asigurari facultative, astfel ca, in ultimele luni ale anului, s-a inregistrat o cresterea cu 16,5% a valorii medii lunare pentru produsele facultative vandute.

"Tendinta inregistrata de vanzarile pe segmentul asigurarilor facultative se va pastra in acest an. Estimam ca, in 2016, vom inregistra o crestere accelerata a primelor brute subscrise pentru rodusele facultative, care va putea duce la dublarea nivelului acestora fata de volumul actual. Prin urmare, ne asteptam ca ponderea primelor brute subscrise aferente produselor facultative in totalul subscrierilor companiei sa depaseasca 29%, in 2016", a precizat Liviu Stoicescu, director general Carpatica Asig.

Viitorul Carpatica Asig, societate aflata in redresare financiara din luna septembrie si pana la finele anului trecut, va fi discutat in cadrul Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) "la finele lunii ianuarie sau inceputul lui februarie", unde va fi analizat un raport cu privire la situatia financiara a companiei de asigurari, detinuta de omul de afaceri Ilie Carabulea.

Carpatica Asig din Sibiu a avut anul trecut in derulare un plan de redresare, aprobat de ASF in septembrie, valabil pana la finele lui 2015. Potrivit exercitiului de evaluare a activelor si pasivelor si teste de stres (Balance Sheet Review - BSR), Carpatica Asig are capitaluri proprii negative de circa 410,3 milioane lei dupa ajustari de 290,7 milioane lei aplicate de auditori. Exercitiul a analizat datele disponibile la sfarsitul lunii iunie 2014. In urma rezultatelor acestuia, Carpatica Asig s-a prezentat la ASF cu masuri suplimentare in completarea planului de redresare, aprobate de autoritate.

In luna decembrie a anului trecut Carpatica Asig anunta ca actionarii sai au semnat "un memorandum de intelegere cu clauza de exclusivitate cu un investitor strategic european", interesat de preluarea companiei si consolidarea acesteia pe termen lung.

"In data de 11 ianuarie 2016, incepe procedura de due dilligence, prin care Carpatica Asig va fi evaluata financiar, comercial si operational de catre investitorul strategic interesat de preluarea companiei. Acest proces se deruleaza in baza Memorandumului de intelegere cu clauza de exclusivitate, ce a fost semnat in data de 21 decembrie 2015. Procedurile de due diligence urmeaza un calendar al tranzactiei ce a fost transmis si catre ASF. Investitorul interesat de preluarea Carpatica Asig detine o vasta experienta in industria de asigurari si intentioneaza sa dezvolte si sa consolideze compania pe termen lung", potrivit Carpatica Asig.

Situatia societatii s-a agravat dupa ce Ilie Carabulea (foto), care detine indirect si controleaza Carpatica Asig, si Marian Mirzac, fostul director general al firmei, au fost arestati preventiv pentru fapte de coruptie in ianuarie 2014, fiind acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai-decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurari.

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, declara in iulie ca societatea de asigurari Carpatica Asig nu a realizat "prea mari progrese" in cadrul planului de redresare si, desi acesta se deruleaza pana la finele anului, trebuie accelerate masurile, astfel incat la 1 ianuarie 2016 sa aiba o situatie clara.

Carpatica Asig si-a inceput activitatea in 1996, cu capital integral privat, sub denumirea ASA Asigurari Atlassib. Compania si-a schimbat denumirea in Carpatica Asig, in anul 2004. Parte a grupului financiar Carpatica, compania are la nivel national peste 60 de unitati, colaboreaza cu peste peste 5.000 de intermediari si activeaza in piata asigurarilor generale (non-viata).

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Marius Alexandru Stanciu
    Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


    Setari Cookie-uri