CertAsig a primit aprobarea din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara pentru implementarea in cursul anului trecut a masurilor care vizeaza alinierea la cerintele Solvency II, aplicate de la 1 ianuarie, dupa ce exercitiul BSRE a indicat probleme de solvabilitate la finele lui 2014

ASF a incheiat la finele lunii noiembrie programul de evaluare a activelor si pasivelor (Balance Sheet Review Extended - BSRE) pentru 21 de societati de asigurare, cu o cota de piata de circa 20%, acesta evaluand soliditatea financiara si situatia solvabilitatii societatilor de asigurare participante, in baza regimului de Solvabilitate I, prin intermediul analizelor efectuate pentru data de referinta 31 decembrie 2014, dar si nivelul de pregatire a societatilor participante de a face fata prevederilor regimului de Solvabilitate II, conform Mediafax.

Exercitiul a indicat ca CerAsig nu respecta, din perspectiva cerintelor Solvency I, prevederile legale referitoare la solvabilitate si la acoperirea rezervelor tehnice cu active admise, iar din perspectiva Solvency II nu indeplinea cerinta de capital de solvabilitate.

Compania a anuntat ulterior ca indeplinea, inca din luna septembrie, atat cerintele Solvency I, cat si pe cele ale Solvency II, prezentand autoritatii de reglementare o detaliere a masurilor implementate in cursul anului trecut, care au primit aviz favorabil din partea ASF.

"Alinierea CertAsig la cerintele Solvency II se bazeaza pe suplimentarea programelor de reasigurare, pe continuarea si consolidarea strategiei de promovare si vanzare de produse de asigurari specializate pentru companii, precum si pe o noua abordare in strategia noastra de cash management si investitii", a declarat intr-un comunicat James Grindley, CEO si presedinte CA al CertAsig.

Programul de reasigurare vizeaza achizitia de capacitate suplimentara de la reasiguratori de rating minim "A", CertAsig modificandu-si programul de reasigurare impotriva riscurilor de evenimente naturale catastrofice. In acest sens, a redus retinerea proprie la doar 100.000 euro per eveniment si si-a majorat limita de reasigurare, de la 20 milioane euro la 30 milioane euro per eveniment, diminuandu-si expunerea neta pe asigurarile de riscuri de catastrofa, astfel ca a depasit cerintele minime ale Solvency II.

Modificarile in strategia de cash management si investitii se refera, in principal, la convertirea majoritatii numerarului societatii prin achizitia de bonuri de tezaur si obligatiuni de stat cu maturitate scurta, emise de Guvernul Romaniei, care sunt considerate investitii cu grad de risc zero, potrivit Solvency II.

"CertAsig are un nivel de lichiditati excelent, astfel ca am fost in masura sa crestem eficienta investitiilor noastre financiare, prin achizitia de titluri emise de Guvernul Romaniei. Aceasta noua politica de investitii optimizeaza gradul nostru de conformitate la normele Solvency II si este benefica pentru profitabilitatea si soliditatea companiei. Avem incredere intr-o evolutie puternica a economiei romanesti", a afirmat Grindley.

Strategia CertAsig este de a se adresa exclusiv segmentului corporate, dezvoltand produse de asigurari specializate, subscrise prin intermediul brokerilor parteneri, pentru companii din diverse industrii si domenii de activitate.

Compania a transmis ASF ca va continua strategia de a se concentra pe subscrierea produselor specializate in care CertAsig este expert, precum asigurari cargo, raspunderi civile, asigurarea lucrarilor de constructii, garantii contractuale, accidente persoane si daune la proprietati. Totodata, va subscrie in continuare polite de asigurari maritime, segment care reprezinta o pondere semnificativa in portofoliul companiei, pe pietele in activeaza, respectiv Romania, Turcia si Bulgaria.

Societatea are nu are expunere pe segmentul asigurarilor auto, pe care-l considera volatil si nerentabil si pe care nu intentioneaza sa activeze.

"Pentru a asigura un grad inalt de solvabilitate si de soliditate a companiei, CertAsig a dezvoltat intern instrumente pentru simularea impactului unor diverse decizii de subscriere si va derula sesiuni de training regulat pentru toti colaboratorii sai - angajati si brokeri de asigurare", se mai arata in comunicatul companiei.

CertAsig estimeaza ca anul trecut a inregistrat o crestere de 12% a volumului subscris, ajungand la prime brute subscrise in valoare de 14,5 milioane de euro, in urcare cu 11,5% fata de anul precedent, cand a consemnat prime brute subscrise de 13 milioane euro.

Compania de talie mica specializata pe asigurari corporate este controlata de Royalton Capital Investors II, un fond privat de investitii cu sediul in Luxemburg, prezent in Romania, Polonia, Slovacia, Turcia si Cehia. Principalii investitori ai fondului sunt Alpha Associates, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Fondul European de Investitii.

Sursa foto: Olga Danylenko / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri