Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ia partea asiguratorilor RCA in conflictul cu transportatorii rutieri si spune ca acestia au respectat, "cu unele exceptii marginale, pe categorii de produs", plafonul majorarilor de tarif pana la 50%, pentru noile contracte de asigurare obligatorie RCA incheiate cu transportatorii, "in linia asumata prin Protocolul din decembrie 2015".

Societatile de asigurare analizate sunt Allianz-Tiriac Asigurari, Uniqa Asigurair, Asirom VIG, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins, Generali Romania, Groupama Asigurari si Omniasig VIG. ASF a organizat, in acest sens, o sedinta de lucru cu reprezentantii celor noua societati de asigurare autorizate sa vanda polite RCA avand ca tema verificarea incadrarii noilor tarife in plafonul de majorare de 50%.

In acest context, ASF subliniaza necesitatea diferentierii intre anumite preturi de oferta generate automat de sistemele societatilor de asigurare, care pot depasi in unele cazuri plafonul de majorare de 50%, si tarifele finale din contractele incheiate cu societatile de transport. Asiguratorii au reconfirmat cu ocazia intalnirii de astazi ca nu vor depasi limita convenita, cu atat mai mult cu cat in prezent au posibilitatea de a renegocia conditiile de pret, dupa recenta eliminare din Norma RCA a plafonarii reducerilor, acestia putand oferi practic discounturi oricat de mari.

"Noi monitorizam permanent situatia de pe piata RCA si ii invitam pe transportatori sa ne semnaleze eventualele cazuri in care ofertele avansate de asiguratori nu se incadreaza in plafonul de majorare de 50% sau daca se afla in imposibilitatea de a-si asigura autovehiculele la societati care respecta plafonul", a declarat Misu Negritoiu, presedintele ASF.

Cat priveste masurile pe termen mediu mentionate in Protocolul din 22 decembrie 2015, ASF spune ca "a constituit un Grup de lucru dedicat problematicii RCA, cu participarea UNSAR - asociatia profesionala a asiguratorilor, precum si a asociatiilor patronale din transporturi, obiectivul fiind definitivarea unui set de propuneri de reglementare si de actiuni cu grafice de executie, pentru fluidizarea cat mai grabnica si sustenabila a pietei RCA. Concluziile Grupului de lucru vor fi facute publice pe masura ce lucrarile vor avansa".

COTAR ameninta ASF cu instanta

Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) ameninta ASF cu o actiune in instanta, pe motiv ca supraveghetorul pietei de asigurari incalca mai multe legi internationale, iar tarifele RCA au crescut deja in 2016.

"In urma negocierilor intre reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara, cei ai transportatorilor din Romania si companiile de asigurari, de la finalul anului trecut, nu s-a respectat protocolul semnat pe data de 22 decembrie 2015, care prevede limitarea cresterii RCA la maximum 50% fata de iunie 2015", se arata in comunicatul COTAR.

In continuare se arata ca "in cazul in care se va dovedi ca intalnirea din 22 decembrie 2015 a fost doar o incercare de inducere in eroare a transportatorilor, pentru a se obtine incetarea protestelor, pe langa actiunile noastre viitoare, vom deschide o actiune in instanta impotriva ASF, care incalca mai multe legi internationale".

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri