Un director simplu de sucursala castiga intre 2.000 si 4.000 de euro lunar si poate avea la dispozitie masina cu sofer, convorbiri telefonice nelimitate, asigurari medicale, bonusuri in functie de performanta, precum si alte beneficii. Un vicepresedinte are, pe langa toate acestea, si un salariu net de minimum 4.000-5.000 de euro. Un ofiter de credite poate fi angajat si pentru 400 de euro. Insa oricare dintre cei de mai sus poate migra la alta banca cu pana la dublul salariului.

Migratia angajatilor din sectorul bancar si viteza de rotatie a personalului au depasit, in ultimii doi ani, orice asteptari. In urma dezvoltarii creditului personal si, in consecinta, a sectorului dedicat populatiei (retailul bancar), specialisti sunt tot mai greu de gasit. Iar primele de instalare sau cresterile salariale ale angajatilor migratori ating niveluri greu de intalnit in alte branse.

Desi bancherilor nu le place sa vorbeasca despre salariile astronomice platite in ultima perioada, se cunosc insa cateva linii generale de salarizare. Cele mai cautate posturi sunt cele de director de sucursala sau agentie, fie cu rol simplu sau cu rol de coordonare regionala, de personal specializat in relatiile cu persoanele fizice, sau de front office si de manageri de relatii corporate, adica personal specializat in vanzari catre companiile mari.

Salariu dublu

Exista cazuri in care un angajat simplu, fara atributii executive, insa din cadrul unei directii specializate a unei banci, a plecat la alta banca, pentru dublul salariului (200%) si apoi la alta, pentru un multiplicator de 150%, spun surse din piata. Multiplicatorul general mediu al premium-ului (sau primei de angajare) pe care o primeste un angajat care se muta de la o banca la alta este cam de 20-30%, sustine Gabriel Grilea, directorul de resurse umane al Bancii Comerciale Romane. Salariul respectiv depinde insa de mai multi factori, de pilda daca o banca deschide o sucursala intr-un oras unde mai exista doar patru sau cinci banci, atunci in mod clar va trebui sa plateasca o prima mai mare pentru a atrage, de pilda, un director de sucursala, afirma Grilea.

Multiplicatorii de salariu pentru cei care migreaza variaza, insa putem spune ca ating 20%. In functie de persoana angajata pot atinge si 100%, precizeaza Madalina Didea, director general adjunct al firmei de recrutare Business Intelligence Agency (BIA). Totul depinde de necesitatile bancii, dar si de dinamica angajatului respectiv, adauga aceasta.

Venituri tot mai mari

In practica , am intalnit pozitii de top management care pleaca de la 4.000 de euro si pot atinge si 10.000 de euro - am intalnit vicepresedinti care au astfel de salarii, spune Didea. Un manager de mijloc (middle-management) poate avea intre 2.000 si 4.000 de euro, iar salariatii normali - 400-600 euro plus comisioane din vanzari. Cel mai mic salariu il au angajatii din retail care vand credite - ei sunt retribuiti mai mult cu procente din vanzari, in timp ce personalul care lucreaza mai mult pe partea de corporate (dedicata clientilor- companii mari) are salarii cu mult mai mari, declara directorul BIA.

In functie de angajat, multiplicatorul poate urca pana la dublarea salariului, insotita si de alte beneficii salariale. De pilda, daca persoana respectiva a schimbat des locul de munca in ultima perioada, are sanse mai mari sa obtina un salariu mai bun, pe cand pentru cei care raman - si am cunoscut persoane care au stat in acelasi loc circa sase-sapte ani - pachetul salarial este mult mai mic, spune Didea.

Beneficiile sunt insa cam aceleasi, variaza doar continutul. De pilda, daca un angajator ofera asigurare de sanatate angajatului, difera modul in care asigurarea include lucrari stomatologice sau nu, include si membrii familiei sau nu. Apoi intervin bonusurile, masina firmei, primele de concediu etc.

Atragerea personalului specializat depinde insa intr-o mare masura de imaginea marcii bancii in cauza, dar si de faima, renumele care s-au creat in jurul ei ca angajator. Alegerea angajatorului depinde foarte mult de imaginea creata din interior - lucru pe care multe banci nu l-au sesizat pana anul acesta, spune Didea. Acum bancile au inceput sa investeasca mult mai mult in imaginea proprie si in relatii publice (PR), realizand ca acestea trebuie dezvoltate din interior, spune ea. Sunt banci care au pierdut foarte mult in imagine si le este greu sa atraga oameni. Angajatii sunt interesati de brandul angajatorului, dar si de sefi, atunci cand migreaza, afirma Gabriel Grilea.

Cresteri in 2006

Potrivit datelor statistice de la inceputul anului, personalul din banci avea un salariu mediu net de 618 euro, de peste doua ori mai mare ca salariul mediu net pe economie - de 240 euro. Conform datelor Institutului National de Statistica (INSSE) pe luna iulie 2006, media salariului net din sectorul bancar a ajuns la 691 euro, cu aproape 15% mai mult decat in iulie 2005. In sectorul bancar activeaza circa 61.000 de angajati, iar numarul lor a crescut cu 5.500 pe parcursul unui an. Directorul BIA crede insa ca salariile din sistem au crescut cu 20-30% in ultimul an, iar lipsa specialistilor va duce la continuarea supralicitarii si a sirului majorarilor salariale.

Salarizare

- Top-management: 4.500-10.000 euro lunar plus beneficii
- Middle-management: 2.000-4.000 euro plus beneficii
- Personal normal retail: 300-600 de euro plus comision vanzari
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri