De circa doua luni, bancile comerciale au inceput sa se intreaca in oferte cat mai atractive la depozitele atrase, dupa o lunga perioada in care dobanzile se aflau la limita inflatiei sau chiar sub ea, ceea ce avusese ca efect o scadere consistenta a economisirii
Aceasta noua politica este cauzata de explozia creditarii, iar bancile nu mai dispun de lichiditati care sa le permita sa alimenteze pofta de consum a romanilor.

Concurenta dintre banci a fost cauzata si de politica monetara a BNR. Daca in 2005 a fost nevoita sa scada dobanzile pentru a limita intrarile de "bani fierbinti", efectul fiind unul de crestere exploziva a creditarii, consumul limitand evolutia dezinflatiei, anul acesta banca centrala a inasprit viata bancilor, majorandu-le nivelul rezervelor minime obligatorii in lei si valuta, ridicand in acelasi timp dobanda de politica monetara de la 7,50%, la inceputul anului, la 8,75%, in iulie.

Pe acest fond, dobanzile platite clientilor au depasit nivelul de 7%/an, pentru scadentele mai mari de trei luni, existand banci care remunereaza depozitele chiar si cu 9%/an pentru perioade de peste un an.

In prezent, tot mai multe banci au inceput sa garanteze nivelul dobanzii pana la scadenta, pentru a stimula economisirea, oferind clientului posibilitatea de a-si calcula castigul, in acelasi timp el fiind protejat de eventualele scaderi ale dobanzilor.

Joia trecuta, BNR a vandut certificate de depozit cu scadenta la trei luni in valoare de 1,125 miliarde de lei, atragand doar 57% din ofertele celor 11 banci participante la licitatie, care s-au ridicat la 1,77 miliarde de lei. Dobanda maxima acceptata a fost de 8,74%/an, iar cea medie de 8,65%/an.

Decizia BNR de a refuza ofertele care au depasit nivelul de 8,75% indica faptul ca la sedinta Consiliului sau de Administratie din 27 septembrie nu vom asista la o modificare a dobanzii de politica monetara, valoarea curenta putandu-se mentine pana la sfarsitul anului.

Un dealer bancar anticipa ca "Banca Nationala nu va modifica dobanda de sterilizare in urmatoarele patru - cinci luni, iar prima sa masura va fi una de micsorare. Am in vedere traseul descendent al inflatiei, care ar putea sa incheie anul sub pragul de 6,1% anuntat de guvernatorul BNR". Analistii nu exclud insa o majorare a rezervelor minime obligatorii in lei ale bancilor, care au crescut in urma cu doua luni de la 16 la 20%.

Ieri, BNR a sterilizat din piata monetara 2,6 miliarde lei in depozite cu scadenta la o luna, la o dobanda de 8,75%. Suma atrasa a reprezentat totalul ofertelor facute de banci.

In piata monetara dobanzile overnight au coborat la 7,5 - 8,2%, dupa ce o buna perioada de timp ele au stagnat la 8 - 9%. Scaderea a fost cauzata de apropierea scadentei unui depozit atras de BNR luna trecuta, in valoare de 3,6 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri