Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis aplicarea masurilor de rezolutie definite prin Legea 246/2015 in cazul Carpatica Asig, in conditiile in care, din analiza situatiei societatii realizata de catre autoritate, asiguratorul ar fi susceptibil de a intra in dificultate financiara, iar masurile de rezolutie sunt necesare din perspectiva interesului public.

"Analizand situatia financiara a societatii de asigurari Carpatica Asig S.A. si alti factori care fundamenteaza necesitatea protejarii creditorilor de asigurari, minimizarea impactului asupra fondurilor de protectie si pentru evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilitatii financiare a pietei de asigurari, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a constatat ca sunt intrunite conditiile pentru aplicarea dispozitiilor Legii 246/2015 privind redresarea si rezolutia asiguratorilor, atat in ceea ce priveste susceptibilitatea intrarii intr-o stare de dificultate majora a societatii, cit si justificarea aplicarii masurilor de rezolutie din perspectiva interesului public (art. 42 si art. 43, alin.2)", potrivit unui comunicat al ASF.

Intr-un interval de cel mult sase luni, ASF va intocmi Planul de rezolutie si se va asigura ca un evaluator independent va efectua o evaluare corecta, prudenta si realista a activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale asiguratorului, ca etape premergatoare aplicarii masurilor de rezolutie (conform art. 18-25 coroborate cu prevederile art. 55-58 si art. 65 din Legea 246/2015). In sarcina Consiliului de Administratie al societatii Carpatica Asig a fost stabilita obligatia de implementare a masurii privind atragerea unui investitor strategic si incheierea tranzactiei, precum si a altor masuri, astfel incat:

  • sa fie restabilit nivelul fondurilor proprii de baza eligibile care acopera cerinta de capital minim (MCR, minimum capital requirement) calculat la data de 01.01.2016 sau modificat profilul de risc astfel incat, in termen de 3 luni de la data comunicarii deciziei, MCR sa fie respectata;
  • sa fie restabilit nivelul fondurilor proprii eligibile care acopera cerinta de capital de solvabilitate (SCR, solvency capital requirement) calculat la data de 01.01.2016 sau modificat profilul de risc astfel incat, in termen de 6 luni de la data comunicarii deciziei, SCR sa fie din nou respectata.

ASF a dispus desemnarea unui administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), care va avea ca atributii principale supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societatii la data de 31.12.2015, intocmirea situatiilor financiare anuale si auditarea acestora, precum si supervizarea modului de ducere la indeplinire a masurilor, in special cele legate de atragerea unui investitor strategic. Conducerea societatii va avea obligatia sa se consulte cu administratorul temporar si sa obtina acordul acestuia inainte de a lua decizii sau de a intreprinde actiuni ce privesc activele societatii.

Carpatica Asig, un nou caz Astra Asigurari?

Asiguratorul din Sibiu a avut anul trecut in derulare un plan de redresare financiara, aprobat de ASF in septembrie, valabil pana la finele lui 2015. Potrivit exercitiului de evaluare a activelor si pasivelor si teste de stres, Carpatica Asig are capitaluri proprii negative de circa 410,3 milioane lei dupa ajustari de 290,7 milioane lei aplicate de auditori. Exercitiul a analizat datele disponibile la sfarsitul lunii iunie 2014. In urma rezultatelor, Carpatica s-a prezentat la ASF cu masuri suplimentare in completarea planului de redresare, aprobate de autoritate.

Situatia societatii s-a agravat dupa ce Ilie Carabulea (foto), care controleaza Carpatica Asig, si Marian Mirzac, fostul director general, au fost arestati pentru fapte de coruptie in ianuarie 2014, fiind acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai-decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurari.

Potrivit planului de redresare aprobat de ASF, Carpatica Asig trebuia sa atraga in actionariat un investitor strain pana la jumatatea lunii decembrie a anului trecut si 90 de milioane de lei sub forma de capital social. Carpatica Asig si-a majorat capitalul cu 10 milioane de lei abia in prima luna din 2016, valoarea capitalului social ajungand astfel la 34 milioane de lei.

In principiu, mecanismul de rezolutie, care este o etapa tranzitorie pana la faliment, dar prin intermediul caruia autoritatea mai castiga timp, pentru a evita o noua situatie Astra Asigurari. Astfel, prin mecanismul de rezolutie o societate de asigurari nu intra direct in faliment, ci exista o perioada in care ASF poate sa vanda portofoliile sanatoase.

Fondul de rezolutie pentru asiguratori se va constitui ca o directie/structura specializata in cadrul Fondului de Garantare, fara personalitate juridica, in subordinea directa a conducerii executive a Fondului de Garantare, necesitand incadrarea unor specialisti in principal din managementul riscului, de daune, analisti financiari si consilieri juridici.

In conformitate cu prevederile Legii nr. 246/2015, Autoritatea de Supraveghere Financiara poate lua masuri de rezolutie cu privire la un asigurator numai daca stabileste ca acesta este in curs de a intra in dificultate sau este susceptibil de a intra in dificultate, iar masurile de rezolutie sunt necesare din perspectiva interesului public.

Legea nr. 246/2015 privind redresarea si rezolutia asiguratorilor a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei din data de 2 noiembrie 2015. Aceasta confera ASF competentele de a prelua conducerea unei companii de asigurari cu probleme, dar si sa separe activele si chiar sa o vanda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri