Marian Sarbu, fost ministru al Muncii din partea PSD si fost presedinte CSSPP, a fost obligat pe 25 ianuarie anul curent de catre Tribunalul Bucuresti sa plateasca autoritatii 56.433 lei, suma ce reprezinta prima de vacanta, actualizata cu indicele de inflatie, precum si la plata dobanzii legale, calculate de la data nasterii obligatiei pana la data platii efective. Decizia poate fi atacat cu apel.

"Admite actiunea. Obliga paratul (Marian Sarbu - n.r.) sa sa plateasca reclamantei (ASF - n.r.) suma de 56.433 lei, reprezentand prima de vacanta, actualizata cu indicele de inflatie, precum si la plata dobanzii legale, calculate de la data nasterii obligatiei pana la data platii efective. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare ce se depune la sediul Tribunalului Bucuresti Sectia a VIII a. Pronuntata in sedinta publica astazi, 25.01.2016", arata Tribunalul Bucuresti.

Dosarul se afla inregistrat pe rol la Tribunalul Bucuresti de la 1 aprilie 2015, in care ASF l-a reclamat pe Marian Sarbu, fost presedinte al CSSPP. Institutia l-a dat in judecata pe Marian Sarbu si ii ceruse fostului angajat plata unui prejudiciu de 56.433 de lei, realizat de acesta in patrimoniul fostei CSSPP. Un raport al Curtii de Conturi, publicat in februarie 2015, arata ca ASF nu a recuperat in anul 2013 peste 1,78 milioane lei - prime de casatorie si de vacanta acordate in mod nelegal in anul 2012 angajatilor fostei CSSPP, autoritate responsabila de piata pensiilor private, care a fost absorbita in 2013, alaturi de CSA si CNVM, in ASF.

Marian Sarbu a demisionat in luna iulie 2014 din postul de prim-vicepresedinte ASF dupa ce Curtea Constitutionala a hotarat ca numirea acestuia este neconstitutionala, pe motiv ca nu dispunea de cei 9 ani de experienta profesionala ceruti de lege pentru orice membru ASF executiv sau nu. In perioada anului 2013, Marian Sarbu a detinut functia de membru neexecutiv in ASF, pozitie din care a declarat ca a incasat peste 600.000 lei.

"Marian Sarbu nu are o experienta profesionala specifica in materie de minim noua ani. Curtea constata ca acesta nu intruneste conditia prevazuta de articolul 9 alin. (1) lit. a2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.93/2012 pentru numirea in functia de prim-vicepresedinte, membru executiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara. Prin urmare, Hotararea Parlamentului nr.26/2014 este nelegala in ceea ce priveste aceasta numire", mentioneaza Curtea Constitutionala, in motivarea publicata, joi, pe site-ul institutiei.

Judecatorii Curtii Constitutionale au admis, in 2 iulie 2014, sesizarea legata de numirea lui Marian Sarbu in functia de prim-vicepresedinte al ASF, stabilind ca aceasta este neconstitutionala. Sesizarea legata de numirea lui Marian Sarbu a fost facuta de PDL, care a reclamat ca acesta nu ar avea experienta. Fostul ministru al Muncii din partea PSD si fost presedinte UNPR Marian Sarbu a fost votat, in 16 iunie, in functia de prim-vicepresedinte al ASF si urma sa preia functia detinuta de Daniel Daianu.

Dupa ce a demisionat din ASF, Marian Sarbu a fost numit in august 2014, drept consul in Dubai de catre Guvern. In 2015, insa, Marian Sarbu a fost rechemat la cererea sa din postul de consul si s-a reintors in ASF in iulie 2015 pe pozitia de consilier al presedintelui ASF, Misu Negritoiu.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri