Cheltuielile efectuate cu cardurile Visa au crescut cu 13% in anul fiscal 2015, pana la 24 miliarde de euro, Visa Europe bifand astfel borna de 2 miliarde de euro in ceea ce priveste cheltuielile lunare efectuate in Romania pe cardurile Visa. In opinia lui Catalin Cretu (foto), managerul Visa Europe pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia, amploarea succesului din 2015 este definita de cifrele foarte bune pe zona de plati contactless.

Totodata, Visa anunta si o crestere cu 20% a numarului de carduri active in Romania, iar una din doua tranzactii efectuate sunt plati. Portofoliul total de carduri Visa a ajuns la 7,4 milioane in Romania.

Cretu explica ca aceasta crestere se bazeaza pe unele parteneriate cu comercianti de anvergura, Visa oferind unele promotii la plata cu cardul la acesti retaileri foarte mari, dar si pe baza continuarii trend-ului de plata cu cardul a impozitelor locale. Anul trecut, romanii au facut plati de 250 milioane lei - pe toate cardurile din Romania, nu doar carduri Visa - la autoritatile locale, cresterea cea mai mare fiind evident in online, nu la POS-urile de la primarii. Volumul platit marcheaza o crestere cu 42% fata de 2014.

Piata a ajuns la 2 milioane de carduri contactless

Oficialul Visa Europe anunta ca valoarea lunara medie a platilor cu carduri Visa contactless a crescut de 50 de ori anul trecut si, chiar daca vorbim de o baza reltativ mica, cresterea este fulminanta. Conform unor estimari mai vechi, 2015 se anunta anul in care platile contactless trebuiau sa explodeze, iar cifrele Visa par sa confirme acest lucru.

"La nivelul pietei cred ca vorbim deja de 2 milioane de carduri contactless si in jur de 40.000 de terminale la comercianti. Deja putem sa spunem ca avem cu ce. Vedem ca acest ritm de crestere este sustinut si sunt multe banci care sunt in momentul de fata in procesul de convertire a portofoliului in carduri contactless", a mentionat Cretu.

Platile electronice sunt trasabile, taxabile. Am vazut guverne din statele nordice care se gandesc sa anuleze platile de numerar - Catalin Cretu, Visa Europe

Totodata, numarul de comercianti care accepta carduri Visa a crescut cu 20%. "In general acest lucru s-a intamplat la comerciantii din zona IMM-urilor, pentru ca marii comercianti au deja implementata plata cu cardul. De aceea, ne-am concentrat in acest an pe activarea comerciantilor care uneori aveau POS-ul in sertar, dar nu il foloseau", a declarat Catalin Cretu la conferinta de presa in care au fost prezentate rezultatele financiare ale Visa Europe.

Rata fraudei in Romania este mult mai mica decat in Europa, de numai 3 lei la 100.000 lei tranzactionati.

Visa Europe, cel mai bun an din punct de vedere al marjelor

Fiona Wilkinson (foto), chief communications officer al Visa Europe a precizat ca Visa Europe a avut cel mai bun an, in ceea ce priveste marjele. Veniturile companiei au crescut cu 25%, pana la 2,31 miliarde euro, reusind in acelasi timp sa isi mentina costurile in jurul nivelului de 780 milioane euro pentru al patrulea an la rand.

Un euro din 5,7 euro au fost cheltuiti in Europa de pe un card Visa, compania avand un portofoliu de 522 milioane de carduri. Cheltuielile la POS au crescut in anul fiscal 2015 cu 7,7%, la 1.580 miliarde euro.

Visa Europe a bifat si la nivel european un record in ceea ce priveste platile contacless, depasind nivelul de 1,4 miliarde de tranzactii contactless. Conform estimarilor Visa, pana in 2020, toate POS-urile instalate in Europa vor fi contactless. Deocamdata, insa, in Europa, o pondere inca insemnata din totalul tranzactiilor se face cash, aproximativ 70% din tranzactiile din retail. Wilkinson a subliniat faptul ca nivelul fraudelor se mentine la un nivel foarte redus, de numai 5 centi pentru fiecare 100 de euro tranzactionati, o rata mai mare decat cea din Romania.

In ceea ce priveste reducerea comisioanelor de interschimb la nivel European, Wilkinson spune ca reglementarea a fost dura pentru banci, dar a rupt barierele in retail, iar acum nu mai sunt piedici de intrare la plata cu cardul la comercianti.

*Visa incheie anul fiscal in septembrie, comparatiile din articol fiind realizate pentru intervalul similar din 2014 (septembrie 2013 - septembrie 2014)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri