Impulsionarea segmentului de asigurari facultative de locuinte depinde de mai multi factori, intre care cel mai vehiculat de catre romani este cel al cresterii nivelului de trai, apreciaza Adrian Marin, CEO, Generali Romania.

"Cum acest aspect al cresterii nivelului de trai al populatiei nu depinde de noi, asiguratorii, ceea ce ne ramane de facut sunt investitii permanente in comunicarea avantajelor acestor asigurari catre populatie, prin intermediul agentilor nostri si prin campanii de educare a cetatenilor in spiritul protejarii bunurilor detinute. Nu imi place sa subliniez acest aspect, insa, din pacate, istoria o dovedeste, doar producerea unor dezastre trezeste brusc natiunea si o face sa constientizeze cel mai rapid necesitatea protectiei bunurilor pe care le detine", spune Adrian Marin (foto).

In opinia sa, este nevoie de timp in primul rand pentru ca romanul sa se acomodeze cu ideea de asigurare privata, precum cea de sanatate sau locuinta, sa inteleaga avantajele acesteia, sa stie cand sa apeleze la aceasta si, nu in ultimul rand, nivelul de trai sa creasca astfel incat sa poata accede mai usor la o astfel de asigurare.

Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari generale, la finele trimestrului trei din 2015 (ultimele date disponibile), cele mai mari ponderi le detin clasele III Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare (CASCO), VIII Asigurari de incendiu si alte calamitati naturale si X Asigurari de raspundere civila auto (RCA). Astfel, exista o foarte mare concentrare pe aceste clase, suma ponderilor acestor trei clase fiind de 86,27% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale.

"Din raportul ASF la 9 luni 2015 reiese ca asigurarile auto reprezinta circa 72% din segmentul de asigurari generale, in concluzie vorbim de o piata dominata de asigurarile auto. Tot in acest raport se arata cat de neprofitabile sunt aceste asigurari, rata combinata la RCA era de 132,15% si la Casco de 116,52%. Asadar, particularitatea pietei noastre este data de segmentul auto care este dominant in plan local si care genereaza pierderile segmentului de asigurari. Daca privim spre piete de asigurari mai consolidate putem spune ca frecventa daunelor Auto este semnificativ mai mare in Romania iar fenomenul "daune morale / vatamari corporale" are o pondere mult prea accelerata", spune Adrian Marin.

Clasa de Asigurari de incendiu si alte calamitati naturale, cu un volum al primelor brute subscrise de peste 733 milioane de lei, a reprezentat 14,61% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, a inregistrat, in primele noua luni ale anului 2014, o crestere nominala cu 1,61% fata de aceeasi perioada a anului 2014, aceasta semnificand un spor nominal cu peste 11,5 milioane lei. Cele mai mari despagubiri platite pentru aceasta clasa au raportat societatile: Omniasig VIG (34.164.669 lei, 23,68% din total), Generali Romania (19.896.147 lei, 13,79% din total) si Groupama (19.860.645 lei, 13,77% din total).

Falimentul Astra Asigurari, un eveniment "asteptat"

"Anul 2015 a fost un an plin de evenimente. Dupa foarte multi ani de la ultimele falimente cunoscute in piata de asigurari - Metropol si Grup As, anul trecut am asistat la falimentului unei alte companii, de data aceasta una din top 3. Desi, evenimentul era oarecum anticipat, decizia a fost neasteptata si impactul a fost unul semnificativ. Insa, in urma acestui eveniment, putem constata ca populatia a devenit mult mai atenta in selectia asiguratorului", afirma seful Generali.

Un impact semnificativ, in opinia sa, l-au avut testele de stres efectuate de ASF, teste care au dovedit pe de o parte solidatea companiilor de asigurari, dar si punctele slabe ale acestora pentru care s-au solicitat masuri de imbunatatire. "Cresterea limitei de deductibilitate pe segmentul asigurarilor private de sanatate de la 250 la 400 de euro pe an, facilitate fiscala care a fost extinsa si pentru primele platite individual, nu doar pentru cele sustinute de catre angajator, este o decizie de bun augur pentru industria noastra. Este un prim pas de al carui succes, probabil, depind restul de masuri adoptate pentru impulsionarea segmentului de asigurari".

Solvency II va duce la consolidarea pietei

"Amenintarea cat si oportunitatea majora a anului 2016 o reprezinta introducerea si aplicarea setului de norme prevazute de Solvency II cu toate implicatiile aferente. Principalul efect al Solvency II, cel care se va resimti cel mai repede si va fi cel mai vizibil, va fi consolidarea pietei. Cerintele de capital si cele referitoare la guvernanta si management al riscului vor pune o presiune suplimentara atat pe asiguratorii actuali, cat si pe cei care doresc sa intre pe piata locala, acestia fiind nevoiti sa-si regandeasca strategia de intrare in piata, de dezvoltare, reducere sau chiar iesire din piata pe noile considerente", apreciaza Adrian Marin.

Pe de alta parte, spune seful Generali, deschiderea pietei la nivelul UE va insemna un acces mai usor al asiguratorilor pe pietele statelor membre, ceea ce va avea ca rezultat intensificarea concurentei. "Implementarea cerintelor Solvency II va avea un impact pozitiv asupra clientilor, care vor avea mai multa incredere intr-un sistem de asigurari reglementat conform cerintelor europene. In plus, asiguratorii care raman in piata vor fi obligati sa devina “client oriented” iar prin calitatea servisarii vor beneficia de un capital de imagine important in fata clientului".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri