Astra Asigurari ar fi putut fi salvata de la faliment prin aplicarea mecanismului de rezolutie, daca legea ar fi existat in urma cu un an, intrucat ASF putea identifica riscurile si interveni cu un plan de redresare, iar parti ale portofoliului ar fi fost valorificate, apreciaza prim-vicepresedintele ASF, Cornel Coca-Constantinescu.

"Situatia Astra ar fi fost cu totul alta (daca mecanismul de rezolutie ar fi existat in urma cu 1-2 ani - n.r.). Ar fi fost o situatie mai buna, pentru ca este foarte importanta structura portofoliului unei companii ce poate intra in redresare sau rezolutie. In primul rand, cred ca Astra, daca prindea aceasta lege, ar fi fost potrivit sa intre intr-un plan de redresare ca interventie timpurie a autoritatii, puteau fi identificate toate riscurile la care a fost expusa societatea, iar timpul ar fi curs in favoarea societatii", a declarat prim-vicepresedintele ASF, Cornel Coca-Constantinescu, la o conferinta de specialitate, potrivit Mediafax.

El a aratat ca, pe de alta parte, din punct de vedere al structurii portofoliului, Astra Asigurari este o societate care detine si asigurari de viata, nu numai asigurarile generale (RCA si alte tipuri de asigurari), iar politele de viata au mult mai multa consistenta in ceea ce priveste elementele de activ.
Intrebat daca asiguratorul ar fi putut fi salvat in cazul in care legea rezolutiei era votata inainte de deciderea intrarii in faliment, Cornel Coca-
Constantinescu a spus ca, desi este foarte greu de dat un raspuns exact, considera ca societatea putea fi salvata.

"Dupa parerea mea, asa cum cunosc compania, eu cred ca da. Cred ca situatia societatii Astra Asigurari ar fi fost cu totul alta, iar situatia asiguratilor ar fi fost cu totul si cu totul alta. Un plus de de protectie a consumatorului, a asiguratului s-ar fi vazut indiscutabil, o incidenta semnificativa asupra dezechilibrelor din piata cu siguranta ar fi existat. Cred ca anumite parti ale portofoliului Astra ar fi putut sa continue fie prin vanzarea acestor portofolii, fie prin administrarea de catre societatea care ar fi ramas", a precizat Cornel Coca-Constantinescu.

Astra s-a aflat in proces de redresare financiara din februarie 2014, avand ca administrator special KPMG Advisory. La momentul anuntului ASF ca va cere falimentul Astra Asigurari, la finele lunii august, compania avea 1,8 milioane de asigurati, cu 2,5 milioane de polite valabile.

ASF a cerut falimentul Astra la o zi dupa ce compania si actionarii sai, The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider, au deschis o actiune proprie la Curtea de Apel Bucuresti cerand anularea deciziei ASF prin care autoritatea a hotarat inchiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala, stabilirea starii de insolventa, declansarea procedurii de faliment si retragerea autorizatiei de functionare a Astra. Instanta a respins la mijlocul lunii octombrie acest caz, insa solutia nu este definitiva.

The Nova Group Investments Romania detine o participatie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele doua companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.Compania KPMG Restructuring a fost numita pe 3 decembrie ca lichidator judiciar provizoriu de catre Tribunalul Bucuresti, care a admis cererea Autoritatii de Supraveghere Financiara de deschidere a procedurii falimentului pentru Astra.

KPMG va elabora in perioada imediat urmatoare o strategie de lichidare eficienta a patrimoniului,prin transfer de business al portofoliilor de asigurare si vanzarea individuala a celorlalte active. Principalul creditor al Astra este Fondul de Garantare a Asiguratilor, care a preluat activitatea de avizare a daunelor si de plata a acestora in limita plafonului garantat de 100.000 de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri