Ar fi necesar un proiect de redresare sau de rezolutie si a brokerilor de asigurare, pentru ca in cursul anului trecut brokerii au fost "trimisi putin in corzi". "Sunt doua norme date de ASF care, pe noi brokerii, ne afecteaza ca societati comerciale, si anume: faptul ca plata primelor de asigurare se face direct in contul asiguratorului, iar decontarea acestora s-a redus de la 15 la 5 zile", a spus Viorel Vasile, CEO, Safety Broker, la XPRIMM Time for Business.

"Prin cele doua norme, s-a intervenit astfel asupra unui contract comercial incheiat intre asiguratori si brokeri. Care este de fapt reversul medaliei? Daca brokerii de asigurare sunt obligati sa transfere la cinci zile prima de asigurare incasata, asiguratorul, pe de alta parte, nu are nici un fel de termen sau de obligatie de plata a comisionului de intermediere catre broker. Nu discutam de o rea intentie a asiguratorilor, ci de un sistem si niste costuri operationale care trag in jos activitatea brokerilor de asigurare", a apreciat Viorel Vasile (foto).

Seful Safety Broker a adaugat ca, in acest moment, durata medie de incasare a comisionului de la asiguratori pentru intermediere ajunge la 45 de zile. Acest lucru genereaza un deficit important de cash flow pentru societatile de intermediere, Viorel Vasile subliniind ca, in perioada anului trecut, Safety Broker a trebuit sa realizeze o majorare de capital de 300.000 de lei, iar in acest an necesarul de capital ar putea ajunge la un milion de lei.

"Nu avem cum sa ne desfasuram activitatea cu acest ecart de 45 de zile. Cu siguranta, trebuie gasite metode prin care brokerii de talie mai mica sa fie protejati, in conditiile in care, discutam de o scadere dramatica a gradului de cuprindere in asigurare", a mai spus seful Safety Broker.

Viorel Vasile: Brokerii dispar din zona rurala

"Asiguratorii au disparut din zona rurala, nu mai au sedii, iar, acum, sunt tot mai putini si brokerii. In momentul in care eu sunt obligat sa depun banii in 5 zile, nu pot sa incasez. Nu este realist. Sunt necesare cel putin 10 zile, pentru ca in zona rurala, de exemplu, nu exista banci. Oficiile postale aduc banii, undeva, intre 7 si 10 zile. O solutie ar fi: lasarea contractelor comerciale si a regulilor economiei de piata sa joace intre noi si asiguratori. Daca eu cu asiguratorul reusesc sa ma inteleg sa depun banii in 15 zile, nu cred ca este o problema din partea autoritatii, astfel incat, sa intervina peste o intelegere comerciala", a afirmat seful Safety Broker.

In prezent, doar 289 de brokeri de asigurare si / sau reasigurare din 552 prezenti pe piata indeplineau la 27 ianuarie noile cerinte de capital, conformandu-se pragului minim de 150.000 lei, potrivit datelor ASF, iar 85 de societati au activitatea suspendata sau interzisa. Potrivit Normei ASF nr. 9/2015 privind autorizarea si functionarea brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare, acestia trebuie sa aiba un capital social de minim 150.000 lei.

Astfel, 289 de brokeri s-au conformat deja reglementarilor, iar 48 au dosare de majorare a capitalului social in analiza, solicitarile fiind transmise catre ASF pana in ultima zi a anului trecut.

Totodata, 36 de brokeri de asigurare au solicitat, pana la 31 decembrie 2015, aprobarea retragerii autorizatiei de functionare sau a suspendarii activitatii, neavand capitalul social minim cerut prin norma. ASF a notificat 75 de brokeri pentru nerespectarea obligatiei de majorare a capitalului social. De asemenea, 57 de societati nu s-au conformat cerintelor de capital minim si au activitatea interzisa temporar, iar alte 28 de societati au activitatea suspendata.

Din cei 552 de brokeri inregistrati pe piata de profil, 19 se afla in procedura de insolventa. Norma ASF nr. 9/2015 privind autorizarea si functionarea brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare a fost publicata in Monitorul Oficial pe 22 aprilie 2015.

"In acest moment, piata de brokeraj in asigurari s-a curatat. Au ramas aproape 300 de brokeri. Este clar ca au ramas cei care stiu sa isi faca business-ul cum trebuie si discutam pana la urma de niste relatii comerciale. Eu colectez banii si ii depun in timpul in care vrea asiguratorul. Daca eu nu ii depun cand trebuie, asiguratorul poate rezilia contractul cu mine. Eu sunt adeptul lasarii lucrurilor sa evolueze normal intr-o economie de piata", a mai declarat Viorel Vasile.

El a mai adaugat ca brokerii de asigurare, in calitate de societati comerciale se afla, in acest moment, in "corzi". "Daca sunt obligat sa fac anumite lucruri dintr-o norma, vreau sa fiu ajutat sa si incasez venitul corespunzator activitatii. De exemplu, eu incasez o prima de asigurare pe data de 5 a lunii, dar trebuie sa o platesc cel tarziu pe data de 10 a aceleiasi luni catre asigurator. Pe de alta parte, comisionul de intermediere il incasez de la asigurator abia pe data de 25 a lunii urmatoare. Este mult prea mult!", a conchis Viorel Vasile.

Safety Broker este cel mai mare broker de asigurare din Romania conform cifrei de afaceri din primele noua luni ale anului 2015, cu intermedieri totale in valoare de 270,37 milioane de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri