Prima Casa 2016 este invaluita de incertitudine, avand in vedere amanarea reexaminarii legii privind darea in plata, iar ping-pong-ul declaratiilor pe acest subiect fierbinte nu ajuta prea mult clientii. Deocamdata, marile banci opereaza programul cu plafoanele de reintregire, dar in ceea ce priveste plafoanele pe 2016 nu se stiu prea multe detalii si nici daca bancile vor continua programul pe fondul reevaluarii riscurilor privind calitatea garantiilor.

Cele mai mari doua banci din piata dispun de aproape 120 milioane de lei in plafoane de reintregire, pe care le vor utiliza pana la clarificarea situatiei cu darea in plata si pana la aprobarea plafoanelor pe 2016. Banca Transilvania nu si-a anuntat plafonul de reintregire pana la ora publicarii articolului.

BCR are disponibil un plafon de reintregire de 66 milioane de lei, iar BRD unul de 52 milioane lei. "In zilele urmatoare vom incepe sa utilizam din plafonul de reintregire, pana in acest moment banca utilizand sume din suplimentarea de plafon de anul trecut, ramase neconsumate", a declarat pentru wall-street.ro Traian Traicu, Head of Media Relations in cadrul BRD SocGen, precizand ca deocamdata inca nu a fost comunicat plafonul pentru anul 2016 aferent BRD.

Daca excludem riscurile aferente implementarii darii in plata, brokerii de credit sesizeaza un interes tot mai pare din partea bancilor pentru segmentul creditelor ipotecare, inclusiv Prima Casa, dar acesta va fi cu siguranta descurajat prin introducerea legii in forma actuala. Si dezvoltatorii imobiliari avertizeaza ca legea darii in plata va stopa imediat programul Prima Casa, dar si toate proiectele imobiliare in curs.

De altfel, BNR a confirmat printr-un sondaj in randul bancilor ca acestea anticipeaza o inasprire a standardelor de creditare in primul trimestru al acestui an in cazul imprumuturilor imobiliare, pentru prima data in ultimul an. Conform bancii centrale, standardele de creditare inregistrasera in ultimul trimestru o relaxare moderata in cazul creditelor pentru achizitia de locuinte si au fost relativ constante pentru creditele de consum.

Bancile mici, dispuse sa fure cota de piata pe ipotecare

"Am discutii cu banci mai mici si nou intrate pe zona de intermediere a creditelor care isi doresc foarte mult sa intre pe ipotecare cat mai repede. In functie de forma finala, legea darii in plata poate sa le descurajeze, dar deocamdata este un ping-pong al declaratiilor care nu face bine nimanui", a declarat pentru wall-street.ro Gabriel Cretu, managing partner Adwisers, companie de consultanta si intermediere de credite.

El remarca totodata ca, in ceea ce priveste piata de intermediere a creditelor bancare, lucrurile se aseaza pe un trend de crestere, asa cum s-a intamplat si in ceea ce priveste brokerii de asigurari, unde peste 60% din vanzari se fac acum prin brokeri.

Daca continua, Prima Casa 2016 este mai saraca cu un miliard

Ministerul Finantelor a anuntat ca plafonul total de garantare aferent programului Prima Casa, pentru anul 2016, este de 1,69 miliarde de lei, in scadere cu circa un miliard de lei fata de 2015, cand bancile au avut la dispozitie un plafon de 2,63 miliarde lei.

Daca luam in considerare ritmul de acordare de anul trecut, estimam ca plafonul se va epuiza in 6-7 luni. Din informatiile noastre, in termen relativ scurt bancile vor primi alocarile pentru 2016 - Anca Bidian, CEO Kiwi Finance

Bidian considera ca legea darii in plata va avea un impact asupra conditiilor de acordare a creditelor ipotecare, inclusiv cele din programul Prima Casa, in conditiile in care bancile acorda un credit dupa mai multe criterii, cuantificate prin costul banilor, costul riscului si marja de profit.

Daca costul leilor este la un nou minim istoric, Robor la 3 luni fiind astazi cotat la 0,83%, iar marjele de profit au fost impinse si ele in jos de strategiile postcriza si de compresia cererii, calcularea riscului se schimba radical in scenariul adoptarii legii privind darea in plata.

"Bancile si-au facut fiecare studii de impact pe portofoliu si in functie de acest rezultate vor ajusta unul sau mai multi parametrii de acordare. Sunt cateva categorii de parametrii care vor reflecta absorbtia unui risc mai mare: avansul, costul creditului (dobanda), indicatorii de eligibilitate (scoring), calitatea garantiilor. Bancile pot modifica unul sau mai multi parametrii si pot fi banci care sa-i modifice pe toti. Evident ca bancile trebuie sa acorde credite, insa deciziile de risc sunt in functie de calitatea si echilibrul portofoliului pe tipuri de produse si de strategia pe termen scurt si mediu", avertizeaza Bidian.

Insa, programul Prima Casa este reglementat prin lege, limita marjei maxime fiind coborata de la maximum 2,5% la 2%, iar avansul fiind de la inceputul programului 5%. De aceea, cresterea riscului nu va putea fi cuantificata prin modificarea acestor parametrii fara o schimbare legislativa. "In aceste conditii, in opinia mea, vor fi banci care nu vor mai continua programul Prima Casa in conditiile actuale daca rezultatul analizei de risc iese din zona de stabilitate si/sau profitabilitate", concluzioneaza managerul Kiwi Finance.

Sursa foto: baranq/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri