Fondul Proprietatea va primi alte actiuni in schimbul sumelor pe care trebuia sa le incaseze pentru pachetele de actiuni de la Romtelecom si CEC incluse initial in portofoliul fondului, potrivit preseditelui institutiei, Alexandru Paunescu
"Nu vrem sa primim promisiuni de bani aferente capitalului social subscris si varsat, ci active viabile. Romtelecom nu s-a listat si nu stim cat vom obtine pentru pachetul de 23% din actiuni, iar la CEC ar fi trebui sa obtinem 9,9% din pretul care va fi obtinut la privatizare, cuprins intre 500 milioane euro si 1,1 miliarde euro", a explicat Paunescu, citat de NewsIn. Portofoliul Fondului Proprietatea va fi modificat prin ordonanta de urgenta cel mai probabil in luna octombrie 2006, dupa modificarea legii de functionare a fondului, a declarat Panescu.

"Suntem in negocieri cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului pe marginea Anexei la ordonanta de urgenta, dam pachete de actiuni si primim inapoi alte participatii pentru ca vrem sa includem in portofoliu numai active viabile", a precizat Paunescu.

Capitalul social al fondului nu va fi diminuat, ci va fi intregit", a explicat Paunescu. Fondul Proprietatea isi va completa participatiile cu actiuni la alte societati viabile si va renunta la societatile aflate in reorganizare financiara sau faliment. 20 de societati vor fi scoase din portofoliul actual, printre care doua companii la care Fondul detine pachete majoritare de pana la 80% din actiuni si unele societati neviabile la care este actionar minoritar. "Nu a fost definitivata inca lista societatilor noi care vor fi preluate de la AVAS", a declarat Paunescu.

Pe lista societatilor viabile din portofoliul AVAS, pe care ar urma sa le preia Fondul Proprietatea, se afla IPRS Baneasa (52,65%), ASIROM Bucuresti (6,38%), Administrare Cazare si Cantine Bucuresti (91,18%), ITC Bucuresti (69,92%), IMOD Bucuresti (62,85%), Arcadia 2000 Bucuresti (100%) si Apollo Deva (70%).

In acelasi timp, Fondul va restitui participatiile detinute la societati precum Societatea de Strategie pentru Piata de Gros Bucuresti (100%), Fortus Iasi (21,56%), Petrogaz Bucuresti (20%), Electroconstructia Elco Pitesti (37,80%), Miorita Satu Mare (42,61%), Fabrica de Scule Rasnov (1,68%), Nitrosere Fagaras (79,052%), Pensiunea Pastravarie (79,052%), Procas Bucuresti (70%), Diverprest Oradea (18,24%) si Nitrosere Fagaras (79,052%).

In ceea ce priveste dividendele incasate in acest an de la societatile din portofoliu, Paunescu a precizat ca valoarea acesta se riodica la 78,5 milioane lei. "Am incasat aceste sume de la Petrom, Primcom, Alro Slatina, Cometex si Posta Romana", a declarat Paunescu.

In acelasi timp, foarte multe societati nu au virat dividendele cuvenite fondului, aferente participatiilor detinute, printre care Transelectrica, Romgay, Oil terminal si Conpet. "Am fost nevoiti in unele cazuri sa initiem actiuni in Justitie pentru recuperarea dividendelor si am inceput sa obtinem castig de cauza din partea instantelor prin primele hotarari favorabile", a mai spus Paunescu. Potrivit estimarilor, Fondul mai are de incasat peste 60 milioane lei din dividende in acest an din totalul dividendelor aferente participatiilor in actiuni pe care le detine, de aproximativ 140 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri