In prezent, platile cu cardul in Romania reprezinta circa 5-6% din total, sub nivelul multor state din Uniune, si este foarte putin probabil ca ponderea sa atinga 10% fara o interventie directa a Guvernului si institutiilor statului, considera Piero Crivellaro, vice president public policy, Southern Europe, la MasterCard.

Nu este un caz singular in Europa, tari mai avansate, precum Italia, avand de asemenea o pondere covarsitoare a platilor cu cash – 85%. “Doar tarile nordicii stau foarte bine la acest capitol, cu circa 50% plati facute cu cardul. Este insa nevoie de o implicare directa a statului si o digitalizare puternica a administratiei publice pentru a ajunge aici”, subliniaza Piero, intr-un interviu exclusiv cu wall-street.ro.

“Industria are limitele ei, retail-ul la fel, nu pot sustine singure evolutia platilor digitale. Guvernul Romaniei ar trebui sa se implice in mod direct in stimularea acestor plati digitale”, considera specialistul MasterCard.

De exemplu, Coreea de Sud sau Argentina, doua state care acum 10-15 ani aveau o economie neagra masiva, a reusit sa elimine mare parte din ea prin interventia statului. “Cum au reusit acest lucru? Au oferit cash back clientilor care plateau cu cardul de 10-15%! Automat, acestia au inceput sa plateasca mai mult in format digital, bani care pot fi urmariti mai usor, deci a scazut considerabil rata platilor la negru”, puncteaza Piero.

Evident, aceste ponderi nu sunt realiste in Europa, unde economia este mai dezvoltata, marjele de profit mai mici, insa oficialul MasterCard considera ca nu ar fi deloc imposibil ca statul roman, eventual sprijinit de retaileri majori, sa ofere un 2% cash back la cumparaturi cu cardul.

Si mai direct, statul poate incuraja platile cu cardul la spitalele de stat sau plata taxelor, oferind, de asemenea, reduceri daca platesti digital.

Ce ar castiga statul prin astfel de masuri?

In primul rand, transparenta – banii sunt mai usor de urmarit si, automat, scade pericolul de frauda. In al doilea rand, platile digitale sunt transparente si pot fi mai usor procesate, ducand la economii substantiale. “Dupa cum stim, cu cash-ul se lucreaza mai greu, cresc cheltuielile aferente tranzactiilor, in timp ce platile digitale sunt mai comode, rapide, mai sigure si duc la reduceri de cheltuieli pentru stat”, subliniaza Piero Crivellaro.

Cu toate acestea, tot el considera ca ar trebui tot timpul sa existe un balans intre platile in cash si cele digitale. “Nu ar fi in regula sa dispara aproape complet platile cash”, spune el.

MasterCard este in discutii de trei ani cu Guvernul Romaniei pentru digitalizarea institutiilor statului. “Adevarat, schimbarile din ultimii ani nu ne-au ajutat, dar speram ca actualul guvern sa accelereze discutiile si sa putem in urmatoarele luni sa semnam acordul de trecere catre un Guvern digital”.

Ce inseamna acest lucru? Ca, dupa semnare, se va trece la implementarea tehnica a unor sisteme care, in final, vor permite romanilor, atat persoane fizice cat si juridice, sa plateasca totul digital, online. “Romania este ultimul stat din UE din acest punct de vedere, speram sa se schimbe acest lucru prin semnarea licentei si trecerea la un stat digitalizat”. Este un proces de durata, cele doua entitati trebuie aliniate tehnologic si logistic, insa beneficiile pe termen lung ar fi foarte multe – atat financiar cat si structural, administrativ si, de ce nu, reducerea considerabila a birocratiei. Bancile sustin astfel de proiecte si gasesc in ele oportunitati, deci, practic, institutia statului trebuie sa accelereze procesul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri